Brežan zavrnil očitke: Nismo krivi za nekaj, česar prej nismo mogli storiti

Slovenija 09. Okt 202314:33 2 komentarja
Uroš Brežan
Luka Dakskobler /BOBO

Nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je v državnem zboru zavrnil očitke o prepočasnih izplačilih sredstev za popoplavno obnovo. Kot je pojasnil, je ministrstvo sredstva na račun dobilo šele minulo sredo in jih tako ne morejo okriviti za nekaj, česar prej niso mogli storiti.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je sredstva, namenjena za popoplavno obnovo, na račun dobilo šele minulo sredo, je danes v DZ zatrdil nekdanji minister Uroš Brežan. “Tako ne moremo biti okrivljeni za nekaj, česar prej nismo mogli storiti,” je poslancem pojasnil Brežan in tako zavrnil očitke o prepočasnih izplačilih teh sredstev občinam.

Kot je v obrazložitvi svojega odstopa, s katerim se je DZ že seznanil, pred poslanci zatrdil Brežan, je ministrstvo prav v sredo na račun dobilo sredstva, namenjena občinam za protipoplavno obnovo. “Ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev so tako v predpisih in procesih izven našega ministrstva, zato jih je treba reševati tam,” je dejal.

S tem je zavrnil pojasnila predsednika vlade Roberta Goloba, ki je zaupanje v Brežana izgubil prav zaradi prepočasnih postopkov glede izplačil po poplavah. “To ministrstvo je postalo ozko grlo, ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev,” je prejšnji teden pojasnil Golob.

Brežan je sicer danes vnovič obžaloval, da v času priprave zakona o obnovi vladni resorji ne sodelujejo še bolj intenzivno in ne iščejo rešitev na prizadetih območjih. “Veliko mi pomenijo glasovi s terena, ki so povedali, da delamo dobro,” je poudaril. Brežan sicer verjame, kot je dejal, da se bo za njegovega naslednika našlo nekoga, ki bo ustrezal kriterijem predsednika vlade in DZ ter da bo kos prihajajočim izzivom.

“Pred prihodnjimi odločevalci je velika odgovornost”

Ponovil je, da so v času njegovega ministrovanja okrepili ministrstvo in stabilizirali direkcijo za vode za delo v prihodnje, zagotovili dodaten kader za odpravo posledic naravnih nesreč, v predlaganih proračunih za 2024 in 2025 pa zagotovili dodatna sredstva za urejanje vodotokov in hudournikov. Področje varstva narave so dvignili na raven direktorata, je še dodal.

Zatrdil je, da bo tudi v svojih prihodnjih izzivih vedno dajal prednost strokovnim argumentom pred navodili ali všečnimi rešitvami. “Zato sem vedno podprl strokovno utemeljene in pretehtane odločitve, četudi so bile težke, kot je bilo to v primeru medvedov,” je izpostavil.

Znova je opozoril na prihodnje izzive pri urejanju prostora, kjer se ponujata dve skrajni možnosti – na eni strani dolgoročne, strokovno utemeljene rešitve, na drugi pa hitre, všečne rešitve, prepogosto v korist posamičnim interesom, ki pa dolgoročno prinašajo več škode kot koristi. “To je lekcija, ki nam jo je uprizorila narava to poletje, zato je pred mojo začasno naslednico in prihodnjimi odločevalci velika odgovornost, ki presega neposredno prizadete v poplavah,” je še dejal.

Brežan je odstopno izjavo podal prejšnji torek, v sredo pa jo je tudi pojasnil pred novinarji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje