Brglezovi sami prijavili prekršek zaradi zamude, upajo na zgolj opomin

Slovenija 02. Okt 202211:55
Milan Brglez, Gibanje Svoboda, SD, Dejan Levanič
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsedniški kandidat Milan Brglez je zamudil rok za odprtje volilnega bančnega računa. Njegova stranka SD je o tem sama obvestila računsko sodišče in upa, da kazni ne bo treba plačati.

Socialni demokrati so sami obvestili računsko sodišče, da so volilni račun za kampanjo predsedniškega kandidata Milana Brgleza prijavili prepozno. Ob tem so pojasnili, da so rok zamudili zaradi objektivnih okoliščin in da v ozadju ni namena za prikrivanje, pravi Dejan Levanič (na fotografiji drži rdečo mapo), vodja Brglezove kampanje in odhajajoči glavni tajnik Socialnih demokratov.

Rok za odprtje posebnega volilnega računa je 45 dni pred volitvami. Za aktualne predsedniške volitve, ki bodo 23. oktobra, je torej potekel 7. septembra. Odločitev o Brglezovi kandidaturi pa je bila sprejeta šele teden dni pozneje. Socialni demokrati so potem račun odprli 16. septembra. Na zamudo je kmalu opozoril spletni portal Nova24TV, portal SiOL pa je objavil tudi odziv Socialnih demokratov.

Grozi visoka kazen

Namen posebnih računov je zagotavljanje transparentnosti financiranja kampanj. Levanič poudarja, da pri njihovi zamudi ne gre za poskuse prikrivanja česarkoli. “Gre za objektivno dejstvo, da je bila odločitev o kandidaturi sprejeta po zakonsko določenem roku,” pravi. Kampanja se je uradno začela 22. septembra, zato prej ni bilo nobenih z njo povezanih transakcij, je še dodal.

Socialni demokrati so zato, kot je dejal, računsko sodišče obvestili tudi o možnosti, da za prekršek izreče opomin. “Zaenkrat so nam odgovorili, da ne morejo podati mnenja, dokler ne končajo postopka,” pravi Levanič.

Po naših informacijah je o prekršku obveščen tudi inšpektorat za notranje zadeve. Levanič meni, da je tisti, ki je podal prijavo na inšpektorat, izvedel “nekakšen manever”. “Tu gre za prekršek v pristojnosti računskega sodišča, ne inšpektorata.”

Na odziv računskega sodišča in inšpektorata še čakamo.

Za ta prekršek sicer zakon predvideva globo v višini 7.000 do 10.000 evrov za organizatorja volilne kampanje, torej za Socialne demokrate. Poleg tega Levaniču grozi od 700 do 1.000 evrov kazni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.