Bržanu se nasmiha županski stolček, Janković morda brez večine v mestnem svetu

Slovenija 08. Nov 202213:47 20 komentarjev
Bržan in Janković
BOBO/N1

Bitka za županski stolček v Kopru na letošnjih lokalnih volitvah bo, kot kaže javnomnenjska raziskava agencije Ninamedia, ki jo je objavil časopis Dnevnik, manj napeta, kot je bila leta 2018. Takrat je v drugem krogu lokalnih volitev Aleš Bržan komajda premagal Borisa Popoviča. Razmerje moči med glavnima tekmecema za končno zmago so se pred letošnjimi lokalnimi volitvami močno premešala, saj več kot polovica opredeljenih volilcev kot pozitivno ocenjuje razvoj Mestne občine Koper. Še večjo prednost pred najbližjimi zasledovalci pa ima ljubljanski župan Zoran Janković, ki mu ankete napovedujejo kar 71-odstotno podporo, premešala pa bi se lahko razmerja moči v ljubljanskem mestnem svetu.

Javnomnenjska raziskava agencije Ninamedia, ki jo je danes objavil časopis Dnevnik, kaže, da bo bitka za županski stolček v Kopru manj napeta, kot je bila pred štirimi leti. Alešu Bržanu, ki je leta 2018 takratnega župana Borisa Popoviča premagal za pičlih 17 glasov (Bržan je prejel 13.921 glasov, Popovič pa 13.904), se po zadnjem merjenju javnega mnenja obeta celo zmaga v prvem krogu lokalnih volitev.

Med trenutno opredeljenimi volilci bi dobil 59 odstotkov glasov, njegov najresnejši tekmec Popovič pa le 25,6 odstotka glasov. Da so razmerja moči med glavnima tekmecema takšna, je močno prispevala tudi odločitev koprske volilne komisije, ki je od upravnega sodišča zahtevala izločitev županskega kandidata Patrika Grebla in njegove liste Zavedno Koper z lokalnih volitev. Bržanu in Popoviču tako sledi kandidatka Socialnih demokratov in nekdanja veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan, ki bi jo volilo 8 odstotkov opredeljenih volilcev, na četrtem mestu je nekdanji Popovičev podžupan Peter Bolčič s 4,3-odstotno podporo, 2,6 odstotka volilcev pa bi obkrožilo kandidata SDS Igorja Coljo. Za koprskega župana se sicer poteguje še kandidat stranke Levica Alan Medveš, ki pa ga Dnevnik in Ninamedia ne navajata.

V primeru, da bi se v naslednjih 12 dneh razmerja moči med glavnima tekmecema za županski stolček – Bržanom in Popovičem – močno premešala in bi bil za izvolitev na funkcijo potreben drugi krog volitev, javnomnenjska raziskava Ninamedie kaže, da bi Aleš Bržan dobil dobrih 60 odstotkov glasov, Boris Popovič pa okoli 26 odstotkov.

Z vstopom stranke Gibanje Svoboda v lokalno politiko se bodo premešala tudi razmerja v koprskem mestnem svetu. Stranka premierja Roberta Goloba, ki je v Kopru podprla župansko kandidaturo Aleša Bržana, si po zadnjem merjenju javnega mnenja lahko obeta celo največ sedežev v korpskem mestnem svetu, saj bi jo podprlo okoli 25 odstotkov vprašanih. Lista Aleša Bržana bi z dobrimi 21-odstotno podporo osvojila drugo mesto. S tem rezultatom bi sicer izgubili nekaj sedežev, a bi obe stranki, ki podpirata Bržana, imeli skoraj polovico sedežev v mestnem svetu.

Popovičeva lista Koper je naš bi dobila 18-odstotno podporo v mestnem svetu; na lokalnih volitvah leta 2018 je zanjo glasovalo več kot 35 odstotkov volilcev.

lokalne volitve Popovič Bržan
N1

Pred dnevi je koprski župan Aleš Bržan za N1 povedal, da je bil začetek njegovega mandata težak, a da se rezultati njegovega dela iz leta v leto izboljšujejo. “Morate vedeti, da je bil štart mojega mandata težak, saj sem postal župan s polovično podporo. Kar pomeni, da je bila polovica volilcev, ki so glas namenili mojemu predhodniku, že ob izvolitvi nad menoj razočarana,” je povedal župan Kopra. Ob tem pa se je moral obraniti tudi očitkov, ki jih je proti njemu sprožil nekdanji župan Boris Popović, da je preveč pasiven. “Nekateri občani me tako dojemajo, ker je moj predhodnik že v prvem tednu mojega mandata, še preden sem sploh prišel do pisarne, sprožil kampanjo proti meni, češ da nimam pojma o ničemer. In mnogi so to ponotranjili,” je še dejal Bržan.

Boris Popovič pa je prepričan, da so občani Kopra nezadovoljni in naveličani Bržanovega županovanja. “Vsega imajo dovolj, tako v mestu kot na podeželju. Ugotovili so namreč, kaj so izgubili, Koper se ne razvija več in nima duše. Občani mi pravijo, da ne morejo priti do župana in ostalih uradnikov, da je občina odrezana od ljudi, da je namenjena le še elitam,” je za N1 poudaril Popovič, ki je prepričan, da bo zmagovalec v Kopru znan že v prvem krogu. “Seveda upam, da bom to jaz. Da lažeš in obljubljaš vse mogoče, nato pa nič ne narediš, tako lahko zmagaš enkrat. Dvakrat ne moreš,” je dejal.

Zoranu Jankoviću se obeta gladka zmaga, a lahko izgubi večino v mestnem svetu

Časopis Dnevnik je pred dnevi objavil javnomnenjsko raziskavo agencije Ninamedia o morebitnem razpletu lokalnih volitev v ljubljanski mestni občini. Aktualnemu županu Zoranu Jankoviću se obeta gladka zmaga že v prvem krogu lokalnih volitev – podprlo naj bi ga okoli 71 odstotkov opredeljenih volilcev. Jankovićeva najresnejša protikandidatka poslanka Levice Nataša Sukič bi dobila 9,9 odstotkov glasov, sledi ji kandidat stranke SDS Igor Horvat s 4,3-odstotno podporo, na četrtem mestu pa je vodja stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, za katerega bi glasovalo 4,2 odstotka vprašanih.

Borut Živulovič/BOBO

Janković, ki se poteguje za že svoj šesti mandat na čelu slovenskega glavnega mesta, pa bi lahko izgubil večino v ljubljanskem mestnem svetu. Čeprav je ljubljanski župan pred tedni zatrdil, da je s predsednikom stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom dosegel ustni dogovor o sodelovanju v mestnem svetu in poudaril, da se mu zdi nepotrebno, da bi podpisal tudi uradno koalicijsko pogodbo z največjo koalicijsko stranko, pa bi prav Gibanje Svoboda v ljubljanskem mestnem svetu lahko dobila veliko sedežev.

Raziskava javnega mnenja Ninamedie, ki jo je objavil Dnevnik, kaže, da bi Lista Zorana Jankovića dobila 24,6 odstotka glasov, sledi ji Gibanje Svoboda z 21,4 odstotka glasov. Levica bi v mestnem svetu dobila 13,9 odstotka glasov, SDS je na četrtem mestu z 10,3-odstotno podporo. Socialnim demokratom javnomnenjske raziskave napovedujejo okoli 6,3 odstotka glasov.

Spomnimo, da je na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 Lista Zorana Jankovića dobila 42,4 odstotka glasov, kar pomeni, da bi se velik del podpore, ki jo je Jankovićeva lista dobila na zadnjih lokalnih volitvah, pretopila v glasove za Golobovo stranko Gibanje Svoboda. Kakšno bo sodelovanje med ljubljanskim županom Jankovićem in stranko Roberta Goloba še ni jasno.

Janković in Golob, sicer stara politična prijatelja, sta poudarila, da si v Ljubljani želita dobrega sodelovanja, a bo Janković moral v mestnem svetu računati tudi na dober rezultat Socialnih demokratov, ki na lokalnih volitvah v Ljubljani nimajo svojega županskega kandidata. Jankoviću nenaklonjena Levica bo v novi sestavi mestnega sveta županu ponovno predstavljala trd oreh, prav tako tudi Lista kolesarjev in pešcev, ki je bila velikokrat kritična do Jankovićevega vodenja ljubljanske mestne občine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje