Burno soočenje: Slovenski župani kot Lukašenko? “Primerjate nas z diktatorji”

Slovenija 06. Apr 202309:29 5 komentarjev
Rakovec Feratović
Jan Gregorc/N1

Piratska stranka je začela zbirati podpise za zakonski predlog, s katerim želi županom omejiti število mandatov na največ dva zaporedna. Predlog je sprožil vrsto polemik zlasti med župani in občinskimi združenji. V oddaji N1 STUDIO sta mnenja o predlogu soočila sekretar piratske stranke in kranjski župan.

Zunajparlamentarna Piratska stranka Slovenije je začela zbiranje 5.000 podpisov za zakonski predlog, ki bi omejil število županskih mandatov na največ dva zapored. Kot je prepričana, bi s tem zmanjšali nepotizem in korupcijo na lokalni ravni in preprečili kopičenje moči aktualnih županov oziroma lokalnih šerifov, kot jim pravijo predlagatelji.

Predlog piratske stranke je sprožil vrsto polemik. Med drugim predlogu ostro nasprotujejo v Skupnosti občin Slovenije, češ da je ta v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli, ob tem pa bi zamajal enega redkih dobro delujočih sistemov v državi.

V oddaji N1 STUDIO sta mnenja o tem predlogu soočila sekretar piratske stranke in ljubljanski mestni svetnik Jasmin Feratović ter predstavnik Skupnosti občin Slovenije in kranjski župan Matjaž Rakovec, ki je lanskega decembra nastopil svoj drugi mandat na čelu Mestne občine Kranj.

Kot je uvodoma dejal Feratović, je eden od razlogov za pripravo tega predloga predvsem v problematiki veriženja in omejevanja konkurence v lokalni politiki. Stanje na občinski ravni je primerjal z avtokratskimi režimi po svetu. “Na koncu imamo nekega kandidata, ki je izrazito močen in izrinja konkurenco. Ljudje si proti takemu človeku sploh ne upajo kandidirati, ker vedo, da so njihove možnosti zelo slabe,” je dejal. Pirati bi zato želeli, da se na lokalni ravni začnejo menjavati ljudje.

Rakovec se s tem ni strinjal, češ da si mandatov ne podaljšujejo sami, temveč gre za demokratično voljo volilcev. “Tudi to, da se ljudje bojijo kandidirati proti aktualnemu županu, ni res. V Kranju sem imel šest protikandidatov, volitve pa dobil v drugem krogu. Je pa kar 51 občin, v katerih je bil samo po en kandidat. Dejanski razlog za to pa je, da si ljudje te funkcije sploh ne želijo,” je povedal. Ob tem meni, da je štiri leta mandata za določene projekte absolutno premalo. Poudaril je še, da so v mnogih sistemih v državi prisotne številne anomalije, občine pa delujejo, kar se je videlo tako v času pandemije kot zdaj v času ekonomske negotovosti.

Feratović: Če župan v osmih letih ne zna izpeljati določenih projektov, nekaj ne dela prav

Predlog Piratske stranke Slovenije predvideva, da bi bil županski mandat omejen na dva zaporedna mandata. Sledila bi prekinitev, nato bi lahko nekdanji župan kandidiral ponovno. “Če v osmih letih ne morete dokončati nekaterih projektov, morda nekih stvari ne delate prav,” je dejal Feratović. Smisel omejitve vidi tudi v tem, da je župan v tem času prisiljen izvesti nekatere projekte in pokazati rezultate. “Ob tem tudi nima časa zgraditi vzporednega omrežja, ki te ohranja na oblasti,” je dodal.

Rakovec: Govorite na pamet, dajte mi konkreten primer

Rakovec je Feratovića ob njegovem izpostavljanju korupcije, nepotizma in nesposobnosti županov, ki da v dolgih letih niso sposobni izpeljati projektov, izzval, da namesto splošnega govorjenja izpostavi konkretne primere. “Če veste, kaj ni bilo narejeno, morate tudi vedeti, zakaj ni bilo narejeno,” je dejal ter pojasnil, da projekti zahtevajo določene postopke in da ni vse odvisno samo od župana oziroma občine. “Govorite nekaj na pamet, ne veste pa, kakšne postopke to terja.”

K snovanju zakona so piratsko stranko spodbudili tudi nekateri “večni” slovenski župani. Voditelj N1 STUDIO Miha Orešnik je Feratovića ob tem povprašal, ali nista ravno primera Kopra iz leta 2018 in Celja na lanskih lokalnih volitvah, ko sta bila dolgoletna župana Boris Popovič in Bojan Šrot poražena, dokaz, da demokracija deluje. Feratović je na to odvrnil, da je doslej tudi vsak avtokratski sistem poudarjal, da jih je po demokratični poti izbralo ljudstvo. Izpostavil je primer beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka ter dejal, da so se v isto zanko ujeli tudi slovenski župani.

Rakovec je odgovoril, da sta ravno Koper in Celje dokaz, da demokracija deluje. “Vi nas primerjate z diktatorji, ampak tukaj deluje demokracija, tukaj si na tnalu v vsakem trenutku.” Med drugim je poudaril tudi, da župani več zaporednih mandatov na županskem stolčku dobijo praviloma zato, ker dobro opravljajo svoje delo.

Kaj pa omejitev mandatov drugih funkcionarjev?

Na vprašanje, zakaj so se pirati osredotočili zgolj na župane, ne pa tudi na druge funkcionarje, je Feratović odgovoril, da lahko zakonodajna pobuda vsebuje le en zakon naenkrat. “Šli smo spreminjat zakon o lokalnih volitvah,” je dejal in dodal, da gredo, ker postopek zahteva določen napor, postopoma, pri čemer podpira tudi omejitve pri drugih državnih funkcionarjih.

Rakovec je o tem opozoril, da imamo v Sloveniji tudi večne poslance, z zakonom pa sedaj predlagatelji napadajo sistem, ki v državi dejansko deluje. Dejal je, da so ob tem tudi nekateri primeri iz tujine pokazali, da omejevanje županskih mandatov ni učinkovito. “Župan se bo boril za naslednji mandat, kar pomeni, da bo moral ljudem tudi nekaj pokazati. Če pa bo vedel, da mu mandat poteče, bo pred iztekom mandata osredotočen na druge stvari,” je posvaril Rakovec.

Na predlog piratov so se odzvale tudi nekatere parlamentarne stranke. Medtem ko vladajoča Svoboda o predlogu še nima izdelanega mnenja, je podporo predlogu za zdaj izrazila le Levica. Proti predlogu so v strankah SDS in NSi. Neopredeljeni so še v Rakovčevi stranki SD, so pa pripravljeni o tem razpravljati.

Zakaj zakon ne predvideva možnosti odpoklica županov?

Predlagani zakon omejuje število zaporednih mandatov, ne vsebuje pa možnosti odpoklica župana. Feratović je kot razlog izpostavil primera Poljske in Slovaške, v katerih je ta institut omogočen, pa ga ne uporabljajo. Razlog je po njegovih besedah predvsem zelo težko dosegljiv prag za odpoklic župana, ki sicer v osnovi preprečuje zlorabo instituta, po drugi strani pa ga zato tudi ne uporabljajo. Meni, da glede na delovanje slovenskih upravnih enot institut odpoklica tudi v Sloveniji trenutno ne bi bil učinkovit.

Rakovec možnost odpoklica podpira, poudaril pa je, da bi moral biti ta institut oblikovan tako, da ga ne bi bilo mogoče zlorabljati.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje