Omejitev županskih mandatov? Skupnost občin predlogu ostro nasprotuje

Slovenija 03. Apr 202316:18 4 komentarji
Zbiranje podpisov za omejitev županskih mandatov
Borut Živulović/BOBO

Predstavniki Piratske stranke so začeli zbirati podpise za njihov zakonski predlog, po katerem bi lahko župani ta položaj zasedli le dvakrat zapored. Kot je ob začetku zbiranja podpisov dejal sekretar stranke Jasmin Feratović, želijo s tem spodbuditi tudi alternativo in več konkurence na lokalni ravni. Predlagani dopolnitvi zakona ostro nasprotuje Skupnost občin Slovenije, kjer menijo, da je omejevanje števila mandatov v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli.

Piratska stranka je danes začela zbirati podpise za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Z njimi želijo preprečiti “zaporedno veriženje mandatov”, za zbiranje 5.000 podpisov pa imajo čas do 1. junija.

Več zaporednih županskih mandatov se je po oceni Piratske stranke izkazalo kot problematično, ker se zakonodajna in izvršna oblast na lokalni ravni ne ločujeta, mestni oz. občinski svet pa je “podaljšek župana”, je ob začetku zbiranja podpisov dejal sekretar stranke Jasmin Feratović.

Po njegovih besedah želijo s tem spodbuditi tudi alternativo in več konkurence na lokalni ravni, da se bodo za kandidaturo odločali tudi tisti, ki bi sicer kandidirali, pa se zaradi “moči lokalnih šerifov” za to ne odločijo.

“Predlog bi zamajal enega redkih dobro delujočih sistemov v državi”

Na podan zakonski predlog so se danes odzvali tudi v Skupnosti občin Slovenije, kjer predlogu ostro nasprotujejo. Prepričani so, da gre zgolj za preusmerjanje pozornosti, s čimer se “v zelo dobro delujoči sistem lokalne samouprave, kar občine zanesljivo so, poskušajo vnašati rešitve, ki lahko v osnovi zamajajo enega redkih dobro delujočih sistemov v državi,” so zapisali v odzivu.

Poudarjajo, da se je obenem treba zavedati, da mandat župana v Sloveniji traja zgolj štiri leta, zlasti večji projekti pa potrebujejo vsaj dva mandata za njihovo uresničitev. Menijo tudi, da je omejevanje števila mandatov v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli, volivci pa so tisti, ki odločajo, koga bi radi imeli za svojega predstavnika.

Če bi veljala omejitev števila mandatov županov, pa bi bilo po njihovi oceni pravilno, da omejitev števila mandatov velja za politične funkcionarje, tako na lokalni kot državni ravni, so še zapisali.

Pobudo volivcem za vložitev predloga zakona lahko sicer da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov. Pobudnik o svoji pobudi obvesti predsednika DZ, ki po prejemu popolne pobude o dani pobudi v sedmih dneh obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, in določi šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov.

Če pobudnikom uspe zbrati 5000 podpisov podpore, predsednik DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisom podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje