Čakalne dobe so se med zdravniško stavko podaljšale. Za koliko?

Slovenija 07. Apr 202413:55 3 komentarji
Covid-19: stetoskop
Žiga Živulović jr./BOBO

V ponedeljek bomo vstopili v 13. teden zdravniške stavke, ki je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. V tem času so se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) povprečne čakalne dobe podaljšale pri stopnjah nujnosti zelo hitro, hitro in redno. Za koliko?

Predsednik vlade Robert Golob je v Odmevih na Televiziji Slovenija 14. marca povedal, da se čakalne dobe v času stavke Fidesa niso podaljšale, a zadnji podatki NIJZ kažejo nasprotno.

Za koliko so se povprečne čakalne dobe na prvi prosti termin podaljšale od 15. januarja, ko se je zdravniška stavka začela, pa do 1. aprila, prikazuje spodnja tabela. Podatki so izraženi v dnevih.

Poleg stopenj "zelo hitro", "hitro" in "redno" pa obstaja še stopnja "nujno". Pri tej stopnji morajo pacienti do zdravstvene storitve priti takoj oziroma v 24 urah od predložitve napotnice. Zdravstvene storitve s stopnjo "nujno" po navedbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije niso predmet čakalnih seznamov.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V četrtek se je iztekel prvotno postavljeni rok za mediacijo med vlado in Fidesom. Vlada je dala soglasje za podaljšanje mediacije za en teden, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon.

"Želimo si, da bi bilo to dovolj. Pomembno je, da se pogajanja nadaljujejo, da je volja in želja z obeh strani, da se skozi mediacijo doseže dogovor," je dejal Arčon in dodal, da zdaj pričakujejo, da se bo s podaljšanjem roka in nadaljevanjem mediacije strinjal tudi Fides. "Že to, da se namera podaljša, je dobra volja z naše strani. Če te dobre volje in želje ne bi izkazovali, ne bi podaljšali roka."

V Fidesu so medtem podali soglasje za podaljšanje mediacije za še eno srečanje. Stavka, ki poteka že 12. teden, je sicer že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje