“Če bo Slovenija priznala Palestino, bo SDS najverjetneje interpelirala vlado”

Slovenija 16. Maj 202421:50 22 komentarjev
Milan Zver
Foto: Borut Živulović/BOBO

Evropski poslanec Milan Zver je v oddaji Tarča dejal, da bo SDS v primeru, da Slovenija prizna Palestino, najverjetneje zahtevala interpelacijo celotne vlade.

V oddaji Tarča na RTVS je evropski poslanec in vidni član SDS Milan Zver dejal: “Če bo Slovenija v tej majhni skupini držav, ki jo vodi koruptivni primer Španije, priznala Palestino, bo stranka SDS po vsej verjetnosti zahtevala interpelacijo celotne vlade. Priznanje bi bilo popolnoma nesprejemljivo – nobena evropska država, ki da kaj nase, ne razmišlja o tem in v zadnjih 30 letih, razen ena, ni priznala Palestine.”

Ob tem je dodal, da so nekatere države Palestino priznale že leta 1988/1989, a da je takrat bila situacija popolnoma drugačna. “Danes bi bilo priznanje popolnoma nesprejemljivo in si s tem ne delamo nobene usluge v mednarodnih odnosih,” je še dejal.

Spomnimo, vlada je na seji 9. maja začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. V sklepih, ki jih sprejema, pa je za slovensko priznanje Palestine navedla cel kup pogojev. Tako so zapisali, da bo vlada predlagala priznanje Palestine “ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav”.

Drugi predlagani sklep pa določa, da bo vlada sproti oziroma najpozneje do 13. junija ocenila uresničevanje pričakovanih dejanj iz prejšnjega sklepa ter bo v primeru doseženega napredka predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države posredovala državnemu zboru.

Premier Robert Golob je o tem dejal, da so vsa dejanja vlade usmerjena v to, kako čim prej končati nedopustne grozote v Gazi, in s tem olajšati trpljenje palestinskega ljudstva. Poudaril je, da je 13. junij skrajni rok, do katerega je treba proces priznanja zaključiti, a da lahko priznanje Slovenija zaključi tudi hitreje, če bodo pogoji izpolnjeni prej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje