Möderndorfer Janšo oklical za strahopetca. Janša se v DZ ni vrnil.

Slovenija 26. Maj 202109:15 > 22:06 0 komentarjev
Seja v državnem zboru o ustavni obtožbi Janeza Janše
Borut Živulovič/N1

Razprava o ustavni obtožbi na današnji 75. izredni seji državnega zbora je trajala več kot deset ur. Predlagatelj ustavne obtožbe Jani Möderndorfer je v sklepni besedi predsednika vlade Janeza Janšo oklical za strahopetca, saj se je ta na seji pojavil le za kratek čas.

Predlagatelj ustavne obtožbe Jani Möderndorfer je v sklepni besedi prisotne razburil, ko je rekel, da je predsednik vlade Janez Janša kot strahopetec pobegnil s seje in se izognil vprašanjem, vezanim na ustavno obtožbo. “Ljudje razumejo, da se nekdo resno dela norca iz njih,” je komentiral, Janša pa je po njegovo posameznik, ki rad hodi po robu in ga kdaj tudi prestopi. To je sprožilo nekaj glasnejših odzivov prisotnih poslancev, razprava pa je kljub temu tekla naprej.

“Ne odločamo o tem, ali je Janša kriv ali ne, ampak, ali gre obtožba na ustavno presojo,” je v sklepni besedi povedal Möderndorfer.

Sklepna beseda je pripadala tudi Janši, ki pa se v državni zbor po krajšem obisku na sredi seje več ni vrnil.

Za Janšo obtožba “absurdna”

Janša je v državni zbor prišel po nekaj urah razprave, ko je dejal, da je v ustavni obtožbi “toliko absurdnih stvari, da na vse niti nima smisla odgovarjati, tudi se nima smisla prepirati okoli tega”.

V svojem govoru je dodal, da “je treba čestitati geniju, ki je izbral tajming za to sejo,” saj, da bi bilo boljše samo še to, da bi bila razprava dan pred tem, ko je bil Evropski svet. Möderndorfer je na to pozneje odgovoril, da so iz KPV sporočili le, da jim ne ustreza torek, za druge dneve pa so molčali.

Janša je nadaljeval z obtožbami o volitvah, ki naj bi jih SDS ukradli, in povedal, da on dobro pozna ustavo, saj je vsako besedo prebral. “Stranka, ki mi očita kršenje ustave, je tista, ki bi ukinila predstavniško demokracijo, ki jo imamo, in uvedla sistem, ki smo ga nekoč že poznali,” je dejal in dodal, da je bolj absurden samo še očitek, da ogroža čisto pitno vodo.

Odgovarjal je tudi na očitke o obvladovanju epidemije in ob tem dejal, da prejšnja vlada ni naredila oziroma pripravila nič, kar bi pripomoglo k reševanju zdravstvene krize. Po njegovo Slovenija ne bi imela 4000 mrtvih covidnih bolnikov, če bi prejšnje vlade uresničile napotke Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bili pripravljeni na epidemijo.

“Ljudje ne umirajo le zaradi covida. Koliko od teh tisočih, ki so v zadnjih letih umrli zaradi raka, je umrlo zaradi tega, ker so morali predolgo čakati na poseg?” je dejal in dodal, da ne ve, kaj so prejšnje vlade naredile za to, da bi čakalne vrste skrajšale.

Janša je v razpravi omenil tudi spomladansko napoved gospodarske rasti v državah članice EU, po kateri je Slovenija na šestem mestu. “Do konca leta lahko to napoved še izboljšamo,” je dejal in dodal, da ta ocena pokaže, da “pri nas ni vse tako pogubno, kot želi opozicija navzven prikazati.”

Nadaljeval je s primerjavo sredstev, ki so bila med letoma 2009 in 2019 vložena v domove za starejše in študentske domove ter namenjena nevladnim organizacijam, ki imajo sedež na naslovu Metelkova 6 v Ljubljani. “Povejte mi nacionalni dosežek, ki si ga je kdo zapomnil od NVO z Metelkova 6.” Primerjal je tudi vsote vložkov v bolnišnice (401.680.312€), STA (22.729.217€) in javno radiotelevizijo (997.011.000€) v zadnjih 10 letih. “V luči teh podatkov podatki iz ustavne obtožbe zvenijo zelo ohlapno,” je še dodal.

Po razpravi je zapustil sejo brez komentarja, sledilo pa mu je večina poslancev SDS.

Pahorjevega mnenja niso želeli slišati

Prva točka na dnevnem redu seje je bila obravnava predloga za pridobitev mnenja predsednika republike Boruta Pahorja o predlogu ustavne obtožbe. Predloga niso sprejeli, saj je bilo proti 48 od 84 navzočih poslancev, 36 jih je glasovalo za. Proti so poleg poslancev koalicije glasovali še poslanci stranke DeSUS, dva poslanca SNS, predstavnika narodnih skupnosti in trije nepovezani poslanci.

Poslanci so danes sicer obravnavali tudi dopolnitve Stanovanjskega zakona (SZ-1E) in Zakona o trošarinah (ZTro-1A) ter predlog odloka o spremembah Odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ.

SDS že dopoldan za premor

Pred glasovanjem o predlogu za pridobitev mnenja predsednika republike je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec prosil za pol ure premora, ki je predsednik DZ Igor Zorčič sprva ni želel odobriti, a jo je nato dovolil po vztrajanju, da gre za proceduralno pravilo, ki to dovoljuje. Po naših informacijah je pavzo SDS zahtevala, ker sta manjkala dva poslanca SNS, za katera se hočejo prepričati, ali bosta zvečer navzoča.

Zorčič v izjavi ni napovedal, kako se bo opredelil glede ustavne obtožbe, je pa povedal, da je kabinet predsednika DZ glede datuma obravnave komuniciral s kabinetom predsednika vlade (KPV). Ta točka je bila prvotno predvidena za torek, a so iz KPV javili, da je predsednik vlade takrat v Bruslju in da ima tudi v naslednjih dneh obveznosti. Tako so se po Zorčičevih besedah odločili, da to točko obravnavajo danes.

Kaj očitajo Janši?

Predlagatelji obtožbe – LMŠ, SD, Levica in SAB – Janši sicer očitajo kršitev več členov ustave in zakonov. Izpostavljajo predvsem, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva in s tem številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe, kot jo določata 51. člen ustave in 2. člen zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ob tem zakon tudi izrecno določa, da nihče ne sme ogrožati zdravja drugih.

Premierju očitajo tudi vmešavanje v delo tožilstva in pritiske na medije, zlasti nefinanciranje Slovenske tiskovne agencije (STA).

Möderndorfer, ki je obrazložil predlog obtožbe v imenu 39 poslancev, ki so jo vložili, je dejal, da Janša kot predsednik vlade “dopušča oziroma diktira kršitev pravnih aktov oziroma preprečuje njihovo izvajanje, samovoljno, avtoritarno, škodljivo in nevarno, v posmeh demokraciji in kot norčevanje iz lastne države in ljudi”. Povod zanjo so njegova nezakonita in protiustavna ravnanja “osebna vojna z vsem, kar je v tej državi in v vsaki demokratični ureditvi neodvisnega in avtonomnega”.

Na vprašanje v avli DZ, če meni, da bo ustavna obtožba uspela, je poslanec LMŠ odgovoril, da upa, da bo državni zbor danes spet presenetil. Po besedah vodje nepovezanih poslancev Janje Sluge se zavedajo, da ustavna obtožba najverjetneje ne bo dobila potrebne večine ne glede na dejstva in ne glede na argumente, ampak bo glasovanje pokazalo, kako daleč je mogoče raztegniti politične in druge dogovore in kako je možno spregledati kršenje zakonov in ustave.

Za potrditev predloga ustavne obtožbe je potrebna absolutna večina, torej 46 glasov, kar je trenutno težko dosegljiva številka za obe strani. Spomnimo, poslanke in poslanci pred desetimi dnevi niso potrdili dnevnega reda seje, saj je ob 84 navzočih poslancih 42 glasovalo za, 42 pa proti. Na današnjem glasovanju bo manjkal tudi eden izmed poslancev Levice zaradi osebnih razlogov.

Koalicija o političnem obračunavanju

Franc Jurša iz poslanske skupine DeSUS je dejal, da so ustavno obtožbo temeljito prebrali. “Po naši oceni ne gre toliko za dejansko stanje krivca, temveč bolj za iskanje pozornosti in dvigovanje točk v javnomnenjskih raziskavah,” je ostro nastopil proti predlagateljem in dodal, da so med njimi ravno tisti, ki so podpirali nasprotovanje predlogom ukrepom za zajezitev okužb v času epidemije. Po mnenju poslanske skupine DeSUS je čas za ustavno obtožbo napačen.

“Smo še vedno v času epidemije in ob vsem tem zbujanju nezaupanja v politiko in politike se človek vpraša, koliko gre predlagateljem sploh za dobrobit državljank in državljanov. Ali so predčasne volitve v tem trenutku resnično prava izbira? Jaz s tem osebno nimam težav,” je nadaljeval. Zaključil je z napovedjo, da bodo v poslanski skupini temeljito prisluhnili vsem razpravam in ob koncu glasovali tako, kot se bo odločil vsak posameznik.

Začasna zastopnica stranke Brigita Čokl je ustavno obtožbo zoper Janšo že označila za utemeljeno.

V poslanski skupini SDS menijo, da “tokrat leva opozicija poskuša v svojem boju za oblast izrabiti institut ustavne obtožbe”.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je dejal, da je ob pregledu predloga ustavne obtožbe jasno, da gre za nov poskus političnega obračunavanja, ki sledi nedavno spodleteli konstruktivni nezaupnici. Dodal je, da je Slovenija danes sprejeta v EU, cenjena in končno se njena beseda sliši, medtem ko prej ni bilo tako. Napovedal je, da predloga ustavne obtožbe ne bodo podprli.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je dejal, da predlog ustavne obtožbe govori nekaj, dejstva pa drugo. Predlagateljem očita destruktivnost in ustvarjanje delitev med ljudmi. Po njegovem mnenju bi morali biti politikom v teh kriznih časih prednostni nalogi stabilnost in zanesljivost. “Če je za vas v teh razmerah edina pot rušenje vlade, smo v SMC drugačnega mnenja,” je dejal in poudaril, da v vladi lahko z dobrimi nameni sodelujejo različne stranke. Po njegovem mnenju je predlog ustavne obtožbe sicer legitimna zahteva opozicije, a ta večurna razprava v DZ ne bo nič pomagala ljudem. “Ideološko kreganje ne bo postavilo kruha na mizo,” je dejal.

Opozicija o glasu za demokracijo

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović je izpostavil, da je bila prioriteta Janševe vlade ustvarjanje nereda in zmede v družbi, da bi zgradila državo po meri SDS in NSi. Po njegovih besedah bo tisti, ki bo glasoval za ustavno obtožbo, jasno pokazal, da verjame v demokracijo in pravno državo. V imenu poslancev SD je Bojana Muršič izpostavila, da Sloveniji vlada “samovoljna oblast”. Podobno je Luka Mesec iz Levice izpostavil, da imamo na oblasti “kliko, ki si lahko dovoli vse”. Po njegovo za to ni kriv le Janša, ampak vsi, ki mu v DZ omogočajo, da počne, kar počne.

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper je dejala, da Slovenija pod Janšo tone v avtokracijo. “Predsednik vlade načrtno in sistematično odpravlja naš politični in demokratični red, pri tem pa mu je v pomoč koalicija s pomočniki, ki tega bodisi ne vidijo bodisi zaradi opitosti z oblastjo ne želijo videti,” je dejala.

Preberite, kaj sledi, če poslanci obtožijo Janeza Janšo. 

Neznanci so sicer v času seje DZ pred parlamentom izobesili transparent z napisom “Ustavite pacienta! Odgovornost je vaša!”. Na Facebooku je plakat objavila Protestna ljudska skupščina, ki je ob tem pozvala tudi na petkov protest v Ljubljani.

Transparent pred DZ Transparent pred DZ
Bobo
Transparent pred DZ Transparent pred DZ
Bobo
Transparent, dz Transparent, dz
V. L.
Transparent, dz Transparent, dz
V. L.
Transparent pred DZ Transparent pred DZ
Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!