Otroci do 15. leta od nedelje v Slovenijo brez omejitev

Koronavirus 26. Maj 202110:10 > 22:52 0 komentarjev
Mejni prehod Obrežje
BOBO

Vlada je na današnji seji podaljšala večino omejitev do 6. junija. Uvedla je temno rdeči in rdeči seznam držav, ki določata, pod katerimi pogoji je možen vstop v Slovenijo. Od nedelje naprej bodo brez karantene in negativnega testa v Slovenijo lahko vstopili tudi otroci do 15. leta.

Vlada je na današnji seji podaljšala večino omejitev, vezanih na koronavirus, do 6. junija. V veljavi tako ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. Vlada je podaljšala tudi ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij.

Obenem je vlada izdala odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, ki uvaja temno rdeči ter rdeči seznam držav. Na temno rdeči seznam so vključene države, kjer je stopnja skupno prijavljenih primerov okužbe s koronavirusom v 14-dnevnem obdobju 500 ali več na 100 tisoč prebivalcev oziroma je število opravljenih testov v zadnjem tednu enako ali nižje od 300 na 100 tisoč prebivalcev.

Na rdeči seznam so vključene države, kjer je stopnja skupno prijavljenih primerov okužbe s koronavirusom v 14-dnevnem obdobju med 50 in 150 in stopnja pozitivnih testov 4-odstotna ali višja oziroma je stopnja prijavljenih primerov okužbe v 14-dnevnem obdobju višja od 150 in nižja od 500 na 100 tisoč prebivalcev.

Za vstop v Slovenijo brez karantene se po novem priznavajo tudi negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so po novem tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika.

Spremembe začnejo veljati v nedeljo, 30. maja.

Tudi na Hrvaško bodo otroci do 12. leta starosti od petka naprej lahko vstopili brez negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom oziroma jim ne bo treba v samoizolacijo, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR ali antigenski test oziroma potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19 ali da so covid preboleli. Zaenkrat negativnega testa za vstop na Hrvaško ne potrebujejo otroci do sedmega leta starosti.

Naj vlada ukrepov za zajezitev epidemije še ne sprosti, je sicer predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300 in je torej pogoj za prehod v zeleno fazo izpolnjen. “Glede na to, da je epidemija še vedno razglašena, bi bilo malce nelogično, da bi ukrepe v državi sprostili,” je dejala Logarjeva ter dodala, da bodo predloge verjetno obravnavali na sestanku v ponedeljek.

Kacin za postopno sproščanje ukrepov

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je na dopoldan spomnil, da je bilo minuli vikend nekaj dogodkov, na katerih so se zbirale velike množice ljudi. Glede na to pozorno spremljajo, kakšne bodo morebitne posledice v regijah, kjer so ti dogodki bili. Ko bo pri tistih, ki so se morda okužili z novim koronavirusom, prihodnji teden minila inkubacijska doba, bo več znanega o tem, ali je mogoče pričakovati nove lokalne izbruhe okužb in kako obsežni bi ti lahko bili, je menil.

Še naprej so zelo zaskrbljeni tudi glede tega, kaj lahko povzroči sproščanje ukrepov na področju športa, saj so se nekatere stvari po njegovih besedah pokazale kot “težko obvladljive”. Ob vsem tem zdaj po njegovih navedbah bolj razmišljajo v smeri, da bi sproščanje ukrepov potekalo postopoma. “Nič ne bomo zamudili, če bomo ta vikend ostali v režimu, kot ga poznamo,” je ocenil.

Epidemija do sredine junija verjetno zadnja

Premier Janez Janša je danes napovedal, da je mogoče pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja in bomo lahko prešli v prehodni čas izhoda iz epidemije. Ta je sicer podaljšana do 15. junija, traja pa že od 18. oktobra. Pred sabo vidi leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja članic EU.

Opozoril je na podatek, da je v Sloveniji s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih več kot 636.000, z drugim pa 348.000 državljanov. Skupaj s 242.000 prebolevniki je vsaj delno imunih okoli 900.000 prebivalcev. Do potrebne imunosti, da se bolezen v populaciji več ne bo širila, je treba cepiti še nekaj sto tisoč prebivalcev, je dejal, kar je po njegovih besedah realno do poletja, tako kot so napovedovali.

Slovenija je, kot je opozoril premier, na povprečju EU glede precepljenosti, saj dobimo cepiva glede na število prebivalcev. Če bi pozabili naročati cepiva, ne bi bili v evropskem povprečju, je dodal. Kot je opozoril, je pri nas interes za cepljenje še vedno večji od razpoložljivih cepiv, nekatere države pa imajo več razpoložljivih cepiv od interesa prebivalstva. Tako bo Slovenija od ene takih držav v prihodnjem tednu prejela še 300.000 odmerkov, je napovedal.

Sredi junija digitalno zeleno potrdilo

Uveljavitev digitalnega zelenega potrdila bo verjetno operativno sredi junija, kar bo sovpadalo s koncem formalne epidemije. “Odtlej lahko pričakujemo povratek v normalnost, vsaj takšno, kot smo jo pričakovali in imeli lansko poletje,” je dejal. “Pred sabo lahko vidimo leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja članic EU in ki bo Slovenijo vrnilo na predkrizno raven v rekordnem času. Hkrati pa imamo tudi za drugo polovico leta naročenih dovolj cepiv za tretji odmerek, ki bo potreben, da imunost ohranimo, in za določene rezerve za solidarnost,” je napovedal.

Kot je dodal, “pred nami ni neka katastrofa ali ledena gora, ki se slika v ustavni obtožbi, ampak zelo optimističen čas, razen če ga bomo sami pokvarili”.

Takšen scenarij lahko prepreči nagajanje, streljanje v hrbet, organizacija zborovanj, kjer se bo na tisoče družilo brez spoštovanja ukrepov, pozivanje prek omrežij, naj se ljudje ne cepijo, je povedal Janša. Ob tem pa poudaril, da to lahko kvečjemu upočasni okrevanje in rast, ne more pa ju ustaviti.

Po podatkih vlade je bilo v torek opravljenih tudi 28.151 hitrih testov. Vse pozitivne hitre teste pa preverjajo še z bolj zanesljivimi PCR-testi. Umrlo je pet ljudi. V bolnišnicah se skupaj zdravi 277 bolnikov, od tega 85 na oddelkih intenzivne terapije. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 287, kar pomeni, da smo po vladnem semaforju sproščanja ukrepov tudi uradno izpolnili pogoj za prehod v zeleno fazo, ki predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Da bodo pristojni tudi v zeleni fazi verjetno podaljšali veljavnost nekaterih ukrepov, in sicer vsaj med trajanjem epidemije, je že včeraj poudarila epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju Irena Grmek Košnik. “Naučiti se moramo živeti s to boleznijo, saj drugače lahko sledi katastrofa,” je dejala.

Do danes je bilo z enim odmerkom cepiva cepljenih 636.866 polnoletnih prebivalcev, z drugim odmerkom pa 348.005. Okužbo z novim koronavirusom je prebolelo 242.366 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!