Pred razpravo o ustavni obtožbi preštevanje poslancev

Slovenija 26. Maj 202110:20 > 26. Jul 2021 16:20 0 komentarjev
Ustavna obtožba v DZ
Bobo

Poslanci SDS so pred glasovanjem o predlogu, da se do ustavne obtožbe opredeli predsednik republike Borut Pahor, zahtevali odmor. Razlog za to zahtevo naj bi bila odsotnost nekaterih poslancev, zlasti iz SNS.

Pred glasovanjem o predlogu opozicije, da se do ustavne obtožbe zoper premierja Janeza Janšo opredeli predsednik republike Borut Pahor, je poslanska skupina SDS zahtevala polurni odmor. Razlogov za to zahtevo poslanci iz vrst SDS niso pojasnili.

Po parlamentarnih hodnikih so se pojavila različna ugibanja. Najglasnejše je bilo, da je razlog odsotnost nekaterih poslancev, ki podpirajo koalicijo, zlasti iz vrst SNS. Zmago Jelinčič, ki je sprva manjkal, je na glasovanje, ali naj se izreče tudi predsednik republike, potem prihitel, ni pa v državnem zboru še poslanca SNS Dušana Šiška, a naj bi bil na poti.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič (Vir: Borut Živulovič/BOBO)

Poslanci so predlog, da se do ustavne obtožbe opredeli tudi Pahor, zavrnili. Zato državni zbor sejo nadaljuje in danes so poslanci začeli obravnavati ustavno obtožbo zoper predsednika vlade, ki so jo vložile stranke leve opozicije s prvopodpisanim vodjem poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem. 

Predsednika vlade Janeza Janše trenutno v državnem zboru še ni. V krogih blizu stranke SDS je mogoče slišati, da ima predsednik vlade dopoldan obveznosti, povezane z Evropsko unijo. V vladnem uradu za komuniciranje pa so napovedali, da bo imel Janša s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem ob 13.15 novinarsko konferenco.  Na njej bosta predsednika spregovorila o prednostnih nalogah med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije.

Pričakovati pa je, da naj bi Janša prišel v državni zbor tekom dneva. Ob tem v stranki SDS dodajajo, da ne bi bilo nobene škode, če ga ne bi bilo, ker so očitki iz ustavne obtožbe po njihovi oceni tako ali tako neutemeljeni.

Ustavno obtožbo so pripravili v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB. Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim izpostavljajo, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva, s tem pa številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe. Janši očitajo tudi vmešavanje v delo tožilstva in pritiske na medije.

Da bi poslanci Janšo obtožili pred ustavnim sodiščem, bi potrebovali najmanj 46 glasov.  V tem primeru ustavno sodišče lahko ugotovi, da obtožba ni utemeljena, in obtoženega oprosti, če ugotovi kršitev ustave ali zakona, pa lahko odloči, da predsedniku vlade preneha funkcija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!