Če se poveča število prosilcev za azil, bo Slovenija pripravljena

Slovenija 23. Feb 202319:51 1 komentar
Azilni dom Vič
Foto: Srdjan Živulovič/Bobo

Vlada je na današnji seji sprejela kontingentni načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter za izvajanje postopkov mednarodne zaščite. Poleg tega je za eno leto podaljšala projekt nastanitve ukrajinskih sirot v dijaškem domu v Postojni.

Kot so po seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje, je kontingentni načrt pripravljen za načrtovanje aktivnosti v primeru nenadnega ali postopnega povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito in vlagateljev namere. V njem so zapisani scenariji in cilji, opredeljeni vsi potrebni ukrepi in organi ter vzpostavljeni sistemi možnega odzivanja v primeru novonastalih razmer.

Preberite še: Rus, ki je pribežal v Slovenijo, za N1: “Mene bi zaprli, mojo punco pa posilili”

Načrt predvideva kadrovske in finančne prilagoditve v primeru odpiranja novih nastanitvenih kapacitet. “Omogoča torej vsem sodelujočim organom, da v takem primeru hitro, učinkovito in ustrezno ukrepajo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je tudi odločila, da se projekt nastanitve otrok iz Luganske regionalne sirotišnice iz Ukrajine in njihovega spremljevalnega osebja v dijaškem domu Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvena šola Postojna in v nastanitvenem objektu v naselju Slavina nadaljuje do 4. marca 2024.

Aprila lani je namreč vlada sklenila, da se tem otrokom v času aktivirane začasne zaščite v skladu z zakonom o začasni zaščiti razseljenih oseb zagotovi ustrezno nastanitev v obliki projekta. Na podlagi tega so zagotovili financiranje nastanitev otrok in spremljevalcev do 4. marca 2023. Sedaj je vlada bivanje otrok in njihovih spremljevalcev podaljšala še za eno leto.

Preberite še: Poročilo: slovenski policisti naj bi migrante poniževali, brcali in zastraševali

Gre za nastanitev 20 ukrajinskih sirot in otrok brez starševske skrbi, ki jih spremlja strokovno osebje, in sicer 11 zaposlenih in pet njihovih otrok. Vrednost projekta je po navedbah vlade ocenjena na 1,2 milijona evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje