Če svet Desusa poslancev ne bo pozval k odstopu, bi lahko odstopil Jasnič

Slovenija 10. Sep 202107:40 > 13. Sep 2021 11:18

Predstavniki Desusa so na današnji klavzuri svetu stranke predlagali, naj poslance pozove k odstopu. Če svet tega predloga ne bo upošteval, bo Jasnič razmislil, ali še lahko vztraja na čelu stranke. Če bo svet Desusa poslance pozval k odstopu, a ti tega ne bodo storili, pa naj bi stranka z njimi prekinila vse stike.

Tudi novemu vodstvu Desusa z Ljubom Janičem na čelu poslancev očitno ne uspe prepričati, da bi upoštevali odločitve stranke. Zato so navzoči na današnji klavzuri svetu Desusa predlagali, da poslance pozove k odstopu — poslansko mesto naj prepustijo tistim, ki bi kot naslednji v posamezni volilni enoti prišli v parlament. “Politična odločitev bo padla na seji sveta stranke,” je dejal Jasnič.

Tudi če bo svet Desusa prisluhnil predlogu klavzure in poslance pozval k odstopu, je malo verjetno, da bodo ti to storili. “Če ne bodo, se bo stranka odpovedala kakršnemukoli stiku z njimi,” je napovedal Jasnič. K temu, da bi poslance izključili iz Desusa, se ne nagiba, je pa morebitna tovrstna odločitev najprej v rokah občinskih organizacij stranke.

Več možnosti, če se odpovejo poslancem?

Če svet stranke predlogu klavzure ne bo prisluhnil, bo to po Jasničevih besedah signal, da se je postavil na stran poslancev in bo moral razmisliti o odstopu s čela Desusa. “Drugega mi ne bo preostalo,” je dejal. Na vprašanje N1, ali torej možnosti, da bi stranka in njeni poslanci zakopali bojno sekiro, ni več, pa je odgovoril, da so do seje sveta Desusa stvari še odprte. Ob tem pa dodal: “Treba je videti, kako jo lahko zakopljemo in s čim.”

Jasnič se sicer strinja, da bi imela stranka, če bi se njena pot s poslanci razšla, ogromno težav: v parlamentu bi izgubila ljudi, ki bi lahko predstavljali stališča Desusa, na volitve bi se morala podati s podpisi volilcev, za medije bi bila manj zanimiva … Več navzočih na klavzuri pa verjame, da ima Desus, ki mu javnomnenjska merjenja zelo slabo kažejo, za ponovni prihod v parlament več možnosti, če se bo odpovedal poslancem, kot pa če bodo ti še naprej ignorirali stališča stranke in podpirali Janševo vlado.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša se današnje klavzure zaradi osebnih razlogov ni udeležil, navzoča pa sta bila poslanca Ivan Hršak in Branko Simonovič. Izjav po klavzuri nista dejala, prav tako se nista odzvala na naše klice.

Na klavzuri so spregovorili tudi o zakonih, ki naj bi jih državni zbor sprejel to jesen. “Enotna odločitev je, da zakonov o demografskem skladu, o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in o dolgotrajni oskrbi, kakršni so sedaj, ne podpremo,” je povedal Jasnič. Dvom o tem, da bodo poslanci tej usmeritvi stranke sledili, pa je izrazil z besedami, da so ti sedanji zakon o demografskem skladu, od katerega upokojenci ne bodo imeli nič, že dvakrat podprli.

Opravičilo za včerajšnje besede

Jasnič je po današnji klavzuri izkoristil priložnost in se javno opravičil za včerajšnje besede ob prestopu 250 članov k stranki Alenke Bratušek. Prestopnike je namreč včeraj označil za ‘klovne,’ dogodek v gostilni Livada pa za ‘cirkus’.

“Rad bi se opravičil, ker sem bil očitno narobe razumljen. Ljudje namreč mislijo, da sem vse imenoval za klovne. Nisem in opravičujem se vsem, ki mislijo, da je opazka letela na njih,” je pojasnil predsednik stranke upokojencev.

Alenka Bratušek
Borut Živulovič/BOBO

Prizore z včerajšnje novinarske konference SAB, ki je potekala v ljubljanski gostilni ob Ljubljanici, je označil za neodkrite. “Utrnila se mi je misel in vse skupaj sem primerjal s cirkusom. Na klavzuri sem to pojasnil in se opravičil. Vendar njihovo ravnanje ni bilo pošteno, ni bilo prijateljsko — tukaj mislim predvsem na vodstvo stranke SAB, ki je vse to naredilo,” je še poudaril Jasnič.

Spomnimo, da so v zadnjih dneh strankarske vode razburkali člani Desusa, ki so se odločili za prestop v SAB. Da se bo to zgodilo, smo že v sredo napovedali na N1, v četrtek pa je SAB sklicala novinarsko konferenco, ki je pomenljivo potekala v gostilni Livada, ki je bila doslej trdnjava stranke upokojencev. “Naši stranki se je v zadnjem času pridružilo 250 članov, največ iz odborov Desusa,” je povedala Bratušek.

Pestro leto za stranko Desus

Za stranko upokojencev je sicer turbulentno leto. Po odstopu Aleksandre Pivec z mesta predsednice se je konec lanskega leta na čelo Desusa vrnil Karl Erjavec. Vendar je zdržal le tri mesece. Po neuspelem poskusu, da bi s pomočjo konstruktivne nezaupnice premierju Janezu Janši prevzel vodenje vlade, pri čemer so mu podporo odrekli tudi poslanci Desusa Franc Jurša, Branko Simonovič, Ivan Hršak in Robert Polnar, je Erjavec odstopil kot predsednik stranke in iz nje tudi izstopil. Čeprav je Desus sklenil, da se iz Janševe vlade preseli v opozicijo, pa njegovi poslanci odločitve aktualne vlade še naprej praviloma podpirajo.