Jasnič odgovarja Bratušek: Vesel sem, da ima SAB zdaj vsaj 250 članov

Slovenija 09. Sep 202111:55 > 14:07 10 komentarjev
Alenka Bratušek
Borut Živulović/BOBO

V zadnjem času se je stranki SAB pridružilo 250 članov, večina iz odborov Desusa. V kratkem nameravajo v stranko sprejeti še enkrat več ljudi, je napovedala predsednica stranke Alenka Bratušek. Zdaj že nekdanji člani Desusa so bili ostri do trenutnih poslancev upokojenske stranke, češ da delujejo nedemokratično in brez vesti.

Že včeraj so v stranki SAB napovedali novinarsko konferenco ob prehodu odborov in več sto novih članov v stranko SAB. Ob tem so zapisali, da nekatere med njimi že poznamo.

Kot smo poročali včeraj, se očitno k Alenki Bratušek selijo lokalni predstavniki Desusa. Novinarska konferenca je sklicana kar v ljubljanski gostilni Livada, kjer so v preteklosti redno sestankovali organi upokojenske stranke. “Glede na lepo vreme smo izbrali temu primerno lokacijo,” je to komentirala predsednica stranke.

“Naši stranki se je v zadnjem času pridružilo 250 članov, največ iz odborov Desusa, in sicer Brezovice, Logatca, Velenja, Šoštanja in Kočevja,” je povedala Bratušek. “Za nas je to priznanje, da delamo dobro, in to, kar obljubimo, tudi naredimo.” Napovedala je, da bodo v kratkem v stranko sprejeli še enkrat več članov, in sicer 250.

Med novimi člani je med drugim pet občinskih svetnikov in tudi podžupanja občine Velenje Darinka Mravljak, je dodala. Mravljak je postala predsednica velenjskega odbora stranke SAB.

“Edina zahteva novih članov je bila, da ne pozabimo na upokojence, da ne pozabimo na starejše. In to zavezo smo jim dali. Dogovorili smo se tudi, da bomo v kratkem ustanovili največjo in najmočnejšo seniorsko organizacijo med strankami,” je povedala predsednica SAB. “Naši cilji so, da se prebijemo med pet političnih strank z najmočnejšo mrežo na terenu, z jasnim socialno-liberalnim programom.”

Zakaj prestop v SAB?

“Območni odbor Desus Velenje je bil eden izmed največjih in najaktivnejših v Sloveniji. V najboljših časih je imel 270 članov, danes jih ima s plačano članarino samo 109. Naš glas se do Ljubljane ni slišal,” je povedala Mravljak. “Desus je bila ideološko, kot veste, bolj leva stranka. Vstop v vlado Janeza Janše je pri nas povzročil veliko nezadovoljstvo, na svetu stranke sem glasovala proti vstopu. /…/ Kaplja čez rob je bila vladna potrditev zakona o demografskem skladu. Prišel je apel, da me morajo utišati, a utišala sem se sama, in prestopila v SAB.”

Kot je dejala podžupanja Velenja in novopečena članica stranke SAB, je odbor prestopil, ker imajo posluh za upokojence, pa tudi ker menijo, da Alenka Bratušek v javnosti nastopa konstantno, stranko pa vidi kot stranko brez afer. Vabili so jih tudi v stranko SD, ampak so to zavrnili, saj “niso želeli biti samo glasovalni stroj”.

Odzvala se je tudi na besede predsednika Ljuba Jasniča, da niso imeli dovolj glasov za ukinitev velenjskega odbora Desusa. Dejala je, da ima dokaze, da je bilo glasov dovolj, zapisnik pa bodo na svetu stranke prejeli v sedmih dneh, kot je določeno.

Zlatko Ficko, ki je prav tako prestopil s kočevskim odborom Desusa, je dejal, da so s tem končali turbulentno dogajanje v stranki. “Vse, kar je dolga leta krasilo stranko Desus, je danes le lep spomin. Ne moremo več govoriti o demokratični stranki, saj je ta že zdavnaj izginila. V stranki se ne združujejo istomisleči, ki bi uresničevali svoje interese. Postali smo plen pohlepnih. Že dolgo ne moremo več govoriti o stranki, ki zastopa ideje upokojencev in drugih ranljivih skupin.”

SAB se bodo pridružili še drugi člani, a proces je dolgotrajen, je napovedal Ficko. “Odločili smo se po svoji vesti.”

SAB
Borut Živulović/BOBO

Sodelujoči na novinarski konferenci, torej (zdaj že nekdanji) predsedniki odborov Desusa iz Brezovice, Logatca, Velenja, Šoštanja in Kočevja, so poudarili predvsem sorodnost idej stranke SAB z idejami, ki jih je upokojenska stranka nekoč imela.

Marinka Levičar, nekdanja poslanka DZ med letoma 2014 in 2018, je dejala, da so takrat delovali usklajeno, v dogovoru z vodstvom in občinskimi odbori. “Ker zdaj sodelovanja teh poslancev ni in ker so izdali volilce ter tudi mene, sem izstopila iz stranke. V SAB pa sem ugotovila, da so njihovi poslanci v prejšnjem mandatu delovali v interesu upokojencev.”

Marija Antonija Kovačič, prav tako nekdanja poslanka Desusa, pa je početje zdajšnjih poslancev upokojenske stranke označila za “nebo vpijajoče grehe”. “Ne vem, kje imajo vest, ali so si jo zataknili v desni žep,” je dejala.

N1, Ljubo Jasnič
N1

Predsednik Desusa Ljubo Jasnič prestopa njihovih članov v SAB danes ni želel komentirati. Dejal je le, da je vesel, da imajo v SAB sedaj vsaj 250 članov in tudi kakšen občinski odbor. Ob tem je Jasnič poudaril, da se sam ukvarja z jutrišnjo klavzuro stranke in s sobotno slovesnostjo ob 30-letnici Desusa, na kateri se bo zbralo okoli 600 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje