Gostilna Livada: po SDS in Desusu si jo je zdaj izbrala SAB

Slovenija 09. Sep 202118:18 > 10. Sep 2021 12:27 3 komentarji
SAB
Borut Živulović/BOBO

SAB ni "prevzela" le nekaj sto članov stranke Desus, temveč tudi ljubljansko gostilno Livada, ki je dolga leta veljala za trdnjavo stranke upokojencev. V tej gostilni so člani Desusa sprejemali pomembne odločitve: odločali so o vstopu v vlado, kandidatih za ministre, čakali na volilne izide ...

Stranka SAB je nove člane, ki so vanjo prišli večinoma iz vrst Desusa, danes predstavila v ljubljanski gostilni Livada, kjer so se v preteklosti redno sestajali prav člani stranke upokojencev.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je na novinarsko vprašanje, ali gre pri izbiri lokacije za naključje, odgovorila: “Ali ni lepo tukaj? Izbrali smo lokacijo, ki je primerna današnjemu lepemu vremenu.” Mnogi pa menijo, da so želeli v SAB s “prevzemom” gostilne Livada kot trdnjave Desusa pokazati, da želijo prevzeti tudi upokojensko volilno bazo.

Od prihoda Erjavca zatočišče članov Desusa

Gostilno ob Ljubljanici si je stranka Desus za svoja srečanja izbrala, ko je na njeno čelo stopil Karl Erjavec. Tam so potekali sestanki izvršnega odbora in sveta stranke, odločali so o vstopu v vlado in ministrskih kandidatih. V prostorih gostilne so se zbirali na predvolilnih konvencijah in pričakovali volilne izide. “Livada je bila naše zatočišče tako v primerih, ko je bila stranka na vrhuncu, kot tedaj, ko ji ni kazalo najbolje,” se nostalgično spominjajo v Desusu.

Tako so v tej gostilni sprejeli tudi odločitev, da bo stranka vstopila v Janševo vlado, ki je bila po oceni več naših sogovornikov prvi korak, da stranko upokojencev danes zapuščajo njeni dolgoletni člani. Nekaterim pa spomin seže še pred čase Erjavčevega vodenja Desusa, ko je bila gostilna Livada še shajališče stranke SDS.

Gostilna Livada
Aleš Kus/Google maps

Stranka Desus si gostilne ob Ljubljanici ni izbrala, ker bi se ta ponašala z razkošjem — njeni prostori so namreč precej skromni. Zanjo so se odločili, ker je bila najcenejša. “Če smo si zbrani privoščili enolončnice, nam ni bilo treba plačati najemnine za prostor,” nam je razkrili dolgoletni član Desusa.

Ob tem je dodal: “Bograč je bil vedno fantastičen.” Ob prihodu Aleksandre Pivec na čelo stranke so razmišljali, da bi novo pot Desusa ponazorili tudi z izbiro nove gostilne za sestankovanje. Ker pa je nastopila epidemija covida-19, so se preselili kar na Gospodarsko razstavišče, ki razpolaga z večjimi prostori.

Množično zapuščanje stranke Desus

Za stranko upokojencev je sicer turbulentno leto. Po odstopu Pivec z mesta predsednice se je konec lanskega leta na čelo Desusa vrnil Erjavec. Vendar je zdržal le tri mesece. Po neuspelem poskusu, da bi s pomočjo konstruktivne nezaupnice premierju Janezu Janši prevzel vodenje vlade, pri čemer so mu podporo odrekli tudi poslanci Desusa, je odstopil kot predsednik stranke in iz nje tudi izstopil.

Čeprav je Desus sklenil, da se iz Janševe vlade preseli v opozicijo, pa njegovi poslanci odločitve aktualne vlade še naprej praviloma podpirajo. Da se je Desus znašel v politični krizi, pričajo tudi množični odhodi iz stranke. Kot omenjeno, okoli 250 njegovih članov se je danes pridružilo stranki SAB, večina jih prihaja iz petih lokalnih odborov Desusa — iz Velenja, Šoštanja, Brezovice, Logatca in Kočevja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje