“Če za dolgotrajno oskrbo ne bo dovolj sredstev, sledi zlom lokalne samouprave”

Slovenija 16. Feb 202415:53 2 komentarja
dolgotrajna oskrba
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije je danes razpravljalo o dolgotrajni oskrbi. Ugotavlja, da je v ta namen predvidenih premalo sredstev. Če se občinam zgolj dodelijo dodatne naloge, ne pa tudi zagotovijo finančni viri, to lahko pomeni zlom lokalne samouprave, svari predsednik skupnosti, kočevski župan Vladimir Prebilič. Opozarja tudi na manjko kadra.

Kot je predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič dejal v izjavi po seji predsedstva, ki se je tokrat sestalo v Ljubljani, ni nobenega dvoma, da je namen dober, a je še ogromno odprtih vprašanj, kar nekako kaže, da “odločevalec morda ni seznanjen z vsem, kar se na terenu dogaja”.

Največji in trenutno najbolj aktualen problem je po njegovih besedah kader. Širitev pravic in dodatna pomoč bo namreč pomenila potrebo po še več tovrstnega kadra, a že sedaj zaposleni zaradi preslabega plačila odhajajo drugam. Pristojno ministrstvo – seje se je udeležil državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič – zato pozivajo, da to vprašanje naslovi in rešuje takoj. Kot je dejal, so namreč skupaj ugotovili, da se na tem segmentu ne bo možno zanašati na tujo delovno silo.

V sporočilu za javnost po seji so v Skupnosti občin Slovenije ob tem dodatno pojasnili, da županje in župani menijo, da bo na državni ravni treba vložiti več napora in sredstev v pridobitev ustrezno usposobljenega kadra, morda v obliki dodatka v vseh domovih za starostnike in dodatka za sobotno delo.

Prebilič je še pojasnil, da podpirajo cilj, da se čim več oskrbe in pomoči deinstitucionalizira, saj virov za gradnjo novih domov starejših ni. A obenem opozarjajo, da je “treba jasno definirati pravila igre”, saj da ostaja neodgovorjenih kar nekaj organizacijskih vprašanj in tudi finančni vidik.

Vladimir Prebilič
Predsednik Skupnosti občin Slovenije in kočevski župan Vladimir Prebilič (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Neobvladljivi predvsem stroški šolskih prevozov otrok s posebnimi potrebami

Kot je navedel, bo po zagotovilih ministrstva za solidarno prihodnost zagotovljenih 850 milijonov evrov, s katerimi naj bi financirali ta sistem, kar pa je po ugotovitvah županov in županj premalo. Če se občinam zgolj dodelijo dodatne naloge, ne pa tudi zagotovijo finančni viri, to lahko pomeni zlom lokalne samouprave, je posvaril.

Poudaril je, da morajo vse odgovore dobiti, še preden se bo začela implementacija sistema. Pričakujejo jih na operativnem sestanku, za katerega so se danes dogovorili, da bo v aprilu. Današnja razprava o tej temi pa je bila po Prebiličevih besedah burna.

Sicer pa so danes govorili tudi o možnostih zniževanja stroškov občin. Kot so zapisali v skupnosti, je vodja sektorja za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Roman Lavtar povedal, da naj bi se v kratkem ustanovila delovna skupina združenj občin, ministrstva za javno upravo in morebiti ministrstva za finance, ki bi delala na seznamu stroškov. Delovna skupina bi opravila pregled podzakonskih in zakonskih aktov ter stroškov in ugotavljala, kje so potrebne in možne spremembe.

Prebilič je poudaril, da zlasti stroški šolskih prevozov in sofinanciranje pomoči otrokom s posebnimi potrebami postajajo neobvladljivi za občine. Menil je, da bi te stroške morali bodisi prenesti na državo bodisi občine vsaj vključiti pri oblikovanju strategij financiranja, in jim tudi zagotoviti dodatna sredstva.

oseba na invalidskem vozičku
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Dosje o dolgotrajni oskrbi na N1

Ker je dolgotrajna oskrba ena najbolj nujnih reform, ki jih Slovenija potrebuje, in reforma, na katero smo čakali več kot dve desetletji, od januarja letos, ko je začela veljati prva pravica iz zakona o dolgotrajni oskrbi (pravica do oskrbovalca družinskega člana), o tej temi na N1 poročamo podrobno in poglobljeno.

Ni dvoma, da je to ena najbolj kompleksnih reform, a hkrati ni dvoma tudi o tem, da je pomembnih vprašanj še vedno precej več kod odgovorov.

Več o sistemu dolgotrajne oskrbe ter o težavah pri tem si med drugim lahko preberete v članku Reforma, ki smo jo čakali 20 let, v članku o pravici do oskrbovalca družinskega člana, v članku o dolgotrajni oskrbi na domu, članku o upokojencih, ki nosijo levji delež oskrbe svojcev na domu, a jih je zakon na tej točki popolnoma zaobšel. …

Celoten dosje pa vam je na voljo tu: N1 dosje o dolgotrajni oskrbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje