Užaljeni princ Harry spremenil priimke svojih otrok

Magazin 16. Feb 202405:30 5 komentarjev
Princ Harry
Foto: PROFIMEDIA

Britanski princ Harry in njegova soproga Meghan Markle sta se odločila, da bosta spremenila priimka njunih otrok, Archieja in Lilibet. Tako se ne bosta več pisala Mountbatten-Windsor, kot je družinski priimek članov kraljeve družine. Za to potezo sta se odločila, da bi "poenotila" svojo družino in blagovno znamko.

Ob poroki leta 2018 sta britanski princ Harry in njegova soproga, ameriška igralka Meghan Markle, prejela naziv vojvoda in vojvodinja Susseška. Njuna otroka – štiriletni princ Archie in dveletna princesa Lilibet – sta od kronanja kralja Karla III. maja lani znana kot Archie Susseški in Lilibet Susseška in ne kot Mountbatten-Windsor, je po poročanju britanskega tabloida Daily Mail za časnik The Times razkril vir.

Novica o spremembi priimka vnukov Karla III. prihaja ob na novo postavljeni spletni strani zakoncev Susseških. Vojvoda in vojvodinja sta bila po njenem lansiranju deležna številnih kritik. Za svojo blagovno znamko sta namreč na spletni strani med drugim uporabila Meghanin kraljevi grb, to pa naj bi po mnenju kritikov kršilo njuno obljubo pokojni kraljici Elizabeti II., da se bosta povsem emancipirala od kraljeve družine in opustila dolžnosti, ki prihajajo z nazivom. S potezo, da spremenita priimka njunih otrok in da se družina združi pod eno blagovno znamko, sta se zakonca Susseška po ocenah nekaterih tako še bolj oddaljila od britanske kraljeve družine.

Zakonca sta, potem ko sta tudi uradno zapustila kraljevo palačo, zagnala spletno stran pod blagovno znamko Archewell, ki združuje njuno dobrodelno in komercialno dejavnost, ime pa je nosila po njunem prvorojencu. Zdaj pa sta spletno stran preimenovala v Sussex. Vir za britanski časnik The Times je še povedal, da njuna spletna stran služi kot središče za njuno delo in odraža dejstvo, da ima družina od kraljevega kronanja prvič isti priimek. “To je velik dogodek za vsako družino. Predstavlja njihovo združitev in to je trenutek, na katerega so ponosni,” je dejal.

Princ Harry je po odhodu iz kraljeve družine sicer večkrat potožil, da so ga v otroštvu pogostokrat obravnavali kot “rezervnega naslednika” za brata prestolonaslednika, princa Williama. Te bolečine se je dotaknil tudi v avtobiografiji Rezerva (Spare, ang.). Harry in Meghan pa naj bi bila odločena, da pri vzgoji mlajše hčerke ne bosta ponovila napak, ki jih je izkusil Harry, poroča Daily Mail.

Princ Harry, Meghan Markle
Foto: PROFIMEDIA

Odnosi z ožjimi člani kraljeve družine so se po selitvi zakoncev Susseških v ZDA precej ohladili, saj sta zakonca v kasnejših intervjujih blatila institucijo. Še posebej je bil kritičen Harry, ki je razkril, da se je dinamika odnosa z bratom Williamom precej spremenila, ko je v njegovo življenje vstopila ameriška igralka. V knjigi Rezerva je med drugim podrobno opisal prepir iz leta 2019, ko ga je na domu obiskal William, saj naj bi se želel pogovoriti o katastrofalnih medsebojnih odnosih in medijskih zapisih. Harry pa se ni lotil le brata in očeta, temveč je jezo uperil tudi v kraljico soprogo Camillo. Tako je v razkril, da sta z Williamom prosila kralja, naj se z njo ne poroči. Med drugim je Camillo označil za nevarno in jo obtožil, da medijem razkriva zgodbe iz palače.

Kako je družina dobila priimek Mountbatten-Windsor?

Archie in njegova sestrica Lilibet sta pred spremembo imena nosila družinski priimek Mountbatten-Windsor. Sprememba osebnega imena sicer sledi tradiciji, ki so se je v preteklosti držali tudi nekateri preostali člani kraljeve družine. Otroci valižanskega princa Williama in valižanske princese Kate se uradno imenujejo valižanski princ George, valižanska princesa Charlotte in valižanski princ Louis, a v šoli uporabljajo manj uradno različico tega naziva, saj jih učitelji in prijatelji poznajo kot George Valižanski, Charlotte Valižanska in Louis Valižanski, poroča ameriška revija People.

Do leta 1917 se je britanska kraljeva rodbina imenovala Saxe-Coburg in Gotha, a je nato kralj Jurij V. rodbino preimenoval v Windsor. Spremembo imena so spodbudila protinemška čustva v Združenem kraljestvu po 1. svetovni vojni, zato je takratni kralj rodbini nadel bolj angleško ime. Ta je sedaj poimenovana po gradu Windsor. Po poroki s princem Filipom je kraljica Elizabeta II. sprejela predlog, da bi svoji družini dodala še priimek Mountbatten, ki ga je pred poroko nosil njen soprog. Ime Mountbatten-Windsor so uradno razglasili leta 1960, 13 let po poroki princa Filipa s kraljico Elizabeto II.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje