Čeferin podprl pobudo o splavu: Svoboda odločanja je temeljna človekova pravica

Slovenija 15. Maj 202415:51 5 komentarjev
Aleksander Čeferin, Inštitut 8. marec
Foto. Aleksander Čeferin

Pobudo za varen in dostopen splav v Evropi My Voice, My Choice je podprl tudi predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Dejal je, da je to storil, ker meni, da je svoboda odločanja temeljna človekova pravica, ob tem pa je pozval tudi druge, naj se pobudi pridružijo. V Inštitutu 8. marec, kjer so od začetka kampanje zbrali že več kot 100.000 podpisov, so Čeferinove podpore zelo veseli.

Iz Inštituta 8. marec so sporočili, da je predsednik evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin podprl njihovo kampanjo za varen in dostopen splav v Evropi My Voice, My Choice.

Čeferin je ob tem zapisal, da je omenjeno državljansko pobudo podpisal, ker verjame, da je svoboda odločanja temeljna človekova pravica. “Pozivam vas, da se mi pridružite in tudi vi oddate svoj podpis in s tem prispevate k bolj sočutni, pravični in solidarni Evropski uniji,” je dejal Aleksander Čeferin.

V Inštitutu 8. marec so se podpore prvega moža evropskega nogometa zelo razveselili. Kot pravijo, je med podporniki pravice do splava tudi mnogo športnih navdušenk in navdušencev, ki se bodo njegove podpore močno razveselili.

“V časih, ko večina ljudi molči, so takšni glasovi neprecenljivi. Dajejo nam moč na naši poti do enega milijona podpisov za zaščito pravice do splava v Evropi. Skupaj namreč lahko ustvarimo Evropo, ki bo bolj pravična za vse,” pravijo v Inštitutu.

K zbiranju podpisov kampanje za varen in dostopen splav se je pridružilo več kot 100 evropskih organizacij, koordinira pa jo Inštitut 8. marec. Evropska komisija je pobudo uradno registrirala 10. aprila, če bo pobuda v enem letu prejela milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih držav članic EU, se bo Komisija morala odzvati in odločiti, ali bo ukrepala glede zahteve.

Inštitutu 8. marec je v enem tednu zbiranja podpisov za kampanjo My Voice, My Choice uspelo zbrati kar 100.000 podpisov podpore.

V številnih evropskih državah je splav zakonit, kar pa ne pomeni, da je dostopen, zlasti zaradi ponekod razširjenega ugovora vesti. Prav tako ponekod, denimo v Avstriji in Nemčiji, splav ni brezplačen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje