Celjska bolnišnica zaradi zamenjave pacientov prejela odškodninski zahtevek

Slovenija 15. Dec 202220:03 0 komentarjev
Bolnišnica Celje
N1

Splošna bolnišnica Celje je potrdila, da so po septembrski zamenjavi identitet pacientov prejeli en odškodninski zahtevek.

Splošna bolnišnica Celje je potrdila, da je zaradi zamenjave identitet pacientov prejela en odškodninski zahtevek, a se bodo s svojcem, ki je zahtevek vložil, skušali pogoditi, poroča Delo. Kateri izmed svojcev je zahtevek vložil ter kakšna je njegova višina, v celjski bolnišnici niso razkrili.

Kot še poroča Delo, ima celjska bolnišnica odgovornost sicer zavarovano. Letno za zavarovanje poklicne odgovornosti vseh zdravstvenih delavcev in sodelavcev namenijo okoli 271 tisoč evrov, poleg tega pa imajo za okoli 47 tisoč evrov še dodatno zavarovano zdravniško odgovornost. Višina zavarovalne vsote je poslovna skrivnost in je v bolnišnici ne razkrivajo.

Zamenjava odnesla vodstvo bolnišnice

Kot je znano, je do zamenjave identitet dveh starejših pacientov prišlo 7. septembra. Takrat so iz doma starejših občanov Loka pri Zidanem Mostu v Splošno bolnišnico Celje z istim reševalnim vozilom pripeljali dva stanovalca doma. Ob istočasnem sprejemu je bila v prostoru za triažo zamenjana njuna dokumentacija. Dva dni po zamenjavi je eden izmed pacientov v bolnišnici umrl.

Zaradi zamenjave identitet so za umrlega razglasili pacienta, ki je bil takrat še živ. Napaka je bila ugotovljena šele, ko se je preživeli pacient vrnil v dom, pokojnega pacienta pa so svojci, misleč, da gre za njihovega sorodnika, že pokopali. Nekaj tednov za tem je v drugi slovenski bolnišnici umrl tudi drugi izmed zamenjanih pacientov.

Zaradi zamenjave pacientov je bilo nato razrešeno celotno vodstvo bolnišnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!