Center Rog dobiva novo podobo, zaživel bo jeseni, kaj vse bo ponujal (VIDEO)

Slovenija 20. Mar 202313:45 9 komentarjev

Ob Petkovškovem nabrežju v središču Ljubljane, kjer je nekoč stala znamenita tovarna koles, Center Rog dobiva novo podobo. Odprtje kreativnega središča napovedujejo za jesen, že zdaj pa iščejo zaposlene. Ogledali smo si, kako poteka gradnja.

Na prostoru ob Petkovškovem nabrežju, kjer je nekoč stala znamenita tovarna koles, Center Rog dobiva novo podobo. Na zemljišču v središču Ljubljane so po deložaciji nekdanjih uporabnikov januarja 2021 začeli rušiti razpadajoče objekte. Poleti istega leta je izbrani izvajalec Makro 5 gradnje začel delati.

Rok za dokončanje del je bil v prvotni pogodbi postavljen na 30. september 2022, dogovorjena cena pa je bila 17.344.102 evra z DDV. Pozneje so podpisali več aneksov in z enim od njih rok podaljšali do konca leta 2022, z drugim pa ceno zaradi nepredvidenih del in več dela – med drugim se je občina odločila za postavitev sončne elektrarne na strehi objekta ter razširitev garaže – zvišali za 3,8 milijona evrov z DDV.

Toda tudi podaljšani rok je konec lanskega decembra potekel. Po besedah župana Zorana Jankovića so ga s še enim aneksom – ki pa še ni objavljen na portalu javnih naročil – podaljšali do konca aprila letos. “Gradnja poteka izvrstno. Morda bomo rok še podaljšali, saj bodo na objekt namestili še sončno elektrarno,” je povedal župan, na naše vprašanje o razlogih za podaljšanje pa dejal, da ni bilo kakšnih posebnih razlogov in da so ugodili vlogi izvajalca za podaljšanje roka.

“Rok (v prvotni pogodbi) je bil zastavljen mnogo krajši, kot je realen,” je pojasnil Janković. Kot je razumeti, gre za nekakšno taktiko občine, s katero zagotavlja učinkovitejše delo pri projektih. Podobno bo, na primer, v začetku aprila objavljen razpis za gradnjo bazena Vevče, ki naj bi ga začeli graditi julija. “Stroka še premišljuje, ali damo rok 12 ali 15 mesecev. Najbrž bomo dali krajši rok in ga v primeru zapletov podaljšali,” je povedal Janković.

CENTER ROG
Egon Parteli, N1

V pogodbi za Center Rog so sicer ob zamudi predvideni penali za izvajalca, in sicer 2 promila od pogodbene vrednosti (torej približno 40 tisoč evrov) za vsak koledarski dan zamude. “Razlogov za uveljavljanje pogodbene kazni za zamudo pri izgradnji Centra Rog ni,” pojasnjujejo na občini, saj “izvajalec izvaja dela skladno z vsemi zahtevami strokovnih nadzornikov za doseganje najvišje kvalitete gradnje, stabilnosti in zanesljivosti objekta ter skladno s strokovnimi smernicami in pogoji zavoda za varstvo kulturne dediščine ter zahtevami odgovorne konservatorke – nadzornice za ohranjanje avtentičnih historičnih gradnikov pri gradnji.”

“Penale uveljavljamo samo za tiste, ki slabo delajo,” je poudaril župan Janković. Kot primer, v katerem bo občina to storila, pa je navedel osnovno šolo Sostro, ob kateri gradijo prizidek.

Končne cene še ni

Zadnja podpisana cena za Rog je 21.192.014 evrov z DDV, a se lahko še spremeni, pravijo na občini. “Ves čas gradnje izvajamo strokovni in finančni nadzor nad izvajanjem del, vse skladno s pogodbenimi določili o obračunavanju stroškov za izvedena dela po izmerah in po fiksnih cenah na enoto mere – kot izpogajano v postopku javnega naročila za izbor izvajalca,” so pojasnili. Končna vrednost projekta bo tako znana šele po izvedbi končnega obračuna po zaključku vseh del, predvidoma letos poleti.

Kmalu bodo prostore začeli opremljati. Na razpis za dobavo in montažo opreme sta se februarja prijavila dva ponudnika. Makro 5 gradnje je v sodelovanju s podjetjem Lesnina MG oprema ponudil ceno 6,9 milijona evrov, drugi ponudnik GIB Gradnje pa 4,5 milijona evrov, a ker sta bili obe predragi, bodo na občini izvedli pogajanja. Izvajalec naj bi bil izbran aprila, v maju pa naj bi Rog pridobil uporabno dovoljenje, pri čemer na občini računajo “na najvišjo stopnjo odzivnosti Upravne enote Ljubljana v upravnem postopku”. Približno takrat bo zaključena tudi prenova Petkovškovega nabrežja, kjer so posekali stare lipe in jih nadomestili z novimi ter podaljšali drevored.

CENTER ROG
Egon Parteli, N1

Iščejo sodelavce

V javnem zavodu Center Rog bo predvidoma 18 zaposlenih. Nekaj so jih zaposlili že lani, pravi direktorica Renata Zamida. Trenutno je objavljen razpis za vodje “labov” oziroma proizvodnih delavnic: v fablabu se bodo ukvarjali s 3D-tiskom, svoje prostore v Rogu pa bodo imeli še tekstilni, lesarski, kovinarski, steklokeramični, zeleni in kulinarični lab. Odprti bodo vse delovne dni in ob sobotah. “Iščemo take, ki jih zanima delo v kreativnem središču in kot svoje vrednote izpostavljajo dostopnost, družbeno odgovornost, trajnostni razvoj,” pravi Zamida. Ob tem dodaja, da so v centru zavezani k spodbujanju raznolikosti glede na spol, narodnost in kulturo ter dejavno spodbujajo prijave posameznikov iz manjšinskih skupin ali s posebnimi potrebami.

ROG
Egon Parteli, N1

Aprila bodo objavili še razpis za brezplačno uporabo 20 delovnih studiev. To ne bodo običajne pisarne. Prostore (in možnost uporabe opreme) bodo v brezplačen najem za do tri leta dobili tisti, ki bodo izdelovali kak družbeno in okoljsko koristen fizični izdelek, prototip ali material. Tudi s tako “proizvodnjo” sledijo duhu prostora, v katerem so nekoč izdelovali kolesa.

Pod kompleksom bo manjša garažna hiša z 80 parkirnimi mesti, od katerih bo polovica namenjena okoliškim prebivalcem. V pritličju bodo proizvodni prostori in skupne delavnice, v prvem nadstropju pa večnamenska razstavna in prireditvena dvorana ter enota javne knjižnice. V drugem nadstropju bodo individualni projektni prostori, v mansardi pa administracija centra, večnamenski eksperimentalni prostor ter bivalni in individualni projektni prostori.

ROG
Egon Parteli, N1

Kavarne in trgovine

Za tri gostinske lokale s teraso in pogledom na Ljubljanico so prek javnih razpisov z zbiranjem ponudb že našli najemnike. Najemnik restavracije bo podjetje Heda, veganskega bistroja z delikateso podjetje Grashka, kavarno pa je najelo podjetje Equa.

Za oddajo prostorov za šest trgovin pa postopki še tečejo. “Pri oddaji dajemo prednost vsebini in si želimo, da bi bila ponudba čim bolj dostopna in pestra,” pojasnjuje direktorica centra Zamida. Želijo si, da bi v trgovinah prodajali na primer izdelke slovenskega unikatnega dizajna. “Zelo bi si želeli tudi trgovine z repromaterialom, kot so drobna železnina, filamenti, papirji in drugi materiali, ki se bodo uporabljali v delavnicah,” pravi Zamida, saj da bi bilo to za uporabnike delavnic zelo priročno.

Pomemben del Centra Rog bo tudi novi park izbrisanih na strani, ki gleda proti Trubarjevi ulici.

ROG ROG
Rog v času gradnje (Foto: N1)
ROG ROG
N1
ROG ROG
N1
ROG ROG
N1

Začetek delovanja načrtujejo za letošnjo jesen. V daljšem otvoritvenem obdobju, ki bo trajalo od odprtja do konca leta, bodo lahko obiskovalci spoznali vsebine vseh delavnic ter se včlanili v Center Rog pod “posebej prijaznimi pogoji”.

Na vrhu članka si v videu oglejte, kako potekajo gradbena dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje