Župan Janković: Spomenik v obliki črke Ć v Parku izbrisanih je dobra rešitev

Slovenija 07. Mar 202317:52 11 komentarjev
spomenik ć
Mestna občina Ljubljana

Nekdanje dvorišče tovarne Rog bodo ob prenovi preuredili v javni Park izbrisanih, v njem pa bo stal tudi spomenik v obliki črke Ć. Ljubljanski župan Zoran Janković meni, da je spomenik v obliki črke Ć dobra rešitev.

Nekdanje dvorišče tovarne Rog v Trubarjevi ulici bodo ob prenovi v Center Rog preuredili v javni park, ki so ga na pobudo Amnesty International Slovenije in Civilne iniciative izbrisanih aktivistov poimenovali Park izbrisanih. V njem bo stal tudi spomenik v obliki črke Ć, ki so ga zasnovali Vuk Ćosić, Aleksander Vujović in Irena Woelle. Avtorji spomenika pa so v pogovoru za MMC dejali, da od zmage na strokovnem natečaju dobivajo grožnje.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci povedal, da je izbrana rešitev “izjemno prijetna, izjemno dobra”, in dodal, da ima tudi sam v priimku ć. Avtorji pa naj se po njegovih besedah obrnejo na policijo. “Vem le za en organ, ki lahko nudi zaščito. Če se kdo čuti ogroženega, kliče na policijo,” je dejal. Ob tem je dodal, da imajo avtorji spomenika njegovo “moralno zaščito”.

Spomnil je, da soavtor spomenika Ćosić v zgodbi z Rogom “ni bil prav milosten do Mestne občine Ljubljana”. Vseeno je “dobil ta natečaj in jaz sem zelo ponosen in zelo vesel in bom z vsemi silami podprl postavitev tega spomenika”.

Kdaj bo spomenik postavljen, Janković ne more napovedati. Prvi korak pa bo podpis pogodbe z avtorji, je dejal.

Preberite še: Janković je bil prepričan, da je občina lastnik parcele ob Plečnikovem stadionu

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje