Na Petkovškovem nabrežju v Ljubljani bodo posekali stare lipe in posadili nove

Slovenija 21. Feb 202316:40 0 komentarjev
drevesa petkovškovo
MOL

Na Petkovškovem nabrežju ob Ljubljanici bodo jutri začeli sečnjo prvih treh "zelo nestabilnih starih lip," so sporočili z ljubljanske občine. Usoda ostalih sedmih dreves v tem drevoredu še ni znana, bodo pa o njej odločale strokovne institucije. Stara drevesa bodo nadomestili z novimi in drevored podaljšali.

V središču prestolnice na Petkovškovem nabrežju ob reki Ljubljanici se vije drevored desetih lip, sedem je starih, tri pa mlade. Z Mestne občine Ljubljana (MOL) so sporočili, da bodo na območju prenove med Resljevo in Rozmanovo ulico zaradi zagotavljanja varnosti jutri začeli z odstranjevanjem prvih treh zelo nestabilnih starih lip. “Na tem območju bomo zasadili 20 novih, nadstandardno velikih velikolistnih lip, s katerimi bomo obnovili in podaljšali tamkajšnji drevored,” obljubljajo na občini in dodajajo, da bo tako drevored “v čim krajšem času dosegel želen estetski, ekološki in socialni učinek”.

Na Petkovškovem nabrežju sicer stoji deset lip, usoda ostalih sedmih še ni znana. Arboristični pregled treh lip, ki jih bodo jutri začeli odstranjevati, pa je pokazal, “da obstaja povečana nevarnost odloma dreves zaradi mehanskih poškodb korenin in prisotnih razkrojnih procesov,” pravijo na občini. “Na podlagi strokovnega mnenja, meritev, več terenskih ogledov ter usklajevanja s strokovnimi službami smo sprejeli odločitev o odstranitvi nestabilnih dreves. Pri tem smo se posvetovali tudi z Zavodom RS za varstvo narave in Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine ter pridobili mnenja dr. Jožeta Bavcona in dr. Blanke Ravnjak iz Botaničnega vrta, dr. Lene Marion iz podjetja Tisa d.o.o. in prof. dr. Roberta Brusa z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani,” pojasnjujejo na MOL.

Na ljubljansko občino, ki jo vodi župan Zoran Janković sicer v zadnjem času letijo kritike zaradi (pretirane) sečnje mestnih dreves, že lani poleti ob Dunajski cesti in na trgu Mladinskih delovnih brigad, nedavno pa je Ljubljančane razburil posek na Rožniku. Kritike so bile usmerjene ne le v samo sečnjo, ampak tudi v slabo komunikacijo občine z meščani, ki jih skrbi za drevesa.

Preberite še: Zakaj ste posekali ta drevesa? Vse več ljudi budno spremlja delo gozdarjev

drevesa ljubljana
Poškodovane korenine na enem od dreves. (foto: Tisa d.o.o.)

Prenova Petkovškovega nabrežja

Del Petkovškovega nabrežja od Zmajskega mostu proti Rozmanovi ulici prenavljajo od junija lani. Po zaključku del bo območje bolj dostopno in lepše urejeno za pešce in kolesarje ter osebe z oviranostmi, dostop za motorna vozila pa bo omejen.

Preberite še: Vsakič, ko v mestu pogledate skozi okno, bi morali videti vsaj tri drevesa

Uredili bodo tlakovano površino iz naravnega kamna, granitnih kock in porfida, brez višinskih razlik in ovir. Zgradili bodo tudi nove vhode do objektov z granitnimi stopnicami in kanaliziran sistem odvodnjavanja meteornih voda. Na brežini Ljubljanice bodo namestili betonske klopi, stojala za kolesa, pitnike, ograjo ob reki, zaščitne rešetke za drevesa, potopne zbiralnice odpadkov in ulične koše za odpadke, količke za omejevanje prometa ter potopne stebričke.

Preberite še: V Ljubljani se sušijo drevesa: Odmrlo listje še ne pomeni, da je drevo odmrlo

V bližini poteka tudi prenova Centra Rog. Na nabrežju pred centrom bo občina uredila ložo, ki bo poudarjala vhod v objekt. Obnovili bodo tudi ulično razsvetljavo. Sočasno z obnovo Petkovškovega nabrežja je predvidena izgradnja nove javne komunalne infrastrukture, to je vodovodnega, elektro, kanalizacijskega in plinovodnega omrežja, so še sporočili z občine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!