Cepljenje, testiranje, zdravljenje: kako se bo s covidom-19 spopadla nova vlada?

Koronavirus 23. Okt 202209:53 3 komentarji
Hitri test
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za zdravje je na spletni strani objavilo posodobljena priporočila testiranja na novi koronavirus. Ta med drugim uvajajo možnost testiranja na koronavirus z odvzemom brisa grla in nato sprednjega dela nosu. Promocija cepljenja proti covidu-19, ki so jo napovedali za čas po prihodu omikronu prilagojenih cepiv, pa se bo začela novembra.

Če so strokovnjaki doslej priporočali odvzem brisa za testiranje na novi koronavirus iz nosno-žrelnega predela, je po novem odvzem brisa dovoljen tudi iz grla in sprednjega dela nosu. To določa posodobljeni algoritem testiranja na koronavirus, ki ga je ministrstvo za zdravje pripravilo v sodelovanju z delovno skupino za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje, ki je del posvetovalne skupine Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za spremljanje koronavirusa. Kot so na ministrstvu pojasnili za STA, so spremenjena priporočila že posredovali izvajalcem testiranja na koronavirus.

Algoritem je sicer podoben tistemu, ki ga je delovna skupina pod vodstvom mikrobiologinje Viktorije Tomič pripravila že v avgustu. Tomič je za STA pred časom pojasnila, da mora pri drugem primeru zdravstveni delavec bris najprej odvzeti iz žrela, nato pa še iz sprednjega dela nosu.

Najprej samotestiranje na koronavirus, nato testiranje pri uradnem izvajalcu

Kot navajajo na ministrstvu, mora oseba, ki ima znake covida-19 ali sumi, da se je okužila s koronavirusom, najprej opraviti hitri test za samotestiranje. Testi za samotestiranje so za splošno populacijo samoplačniški.

Če je test pozitiven, naj posameznik najpozneje v 24 urah po opravljenem samotestu opravi hitri test na koronavirus pri uradnem izvajalcu testiranj. Testiranje je ob predložitvi dokaza o pozitivnem samotestu brezplačno. Kot dokaz šteje fotografija pozitivnega samotesta ali samotest v vrečki, ob predložitvi osebnega dokumenta.

Testiranje je brezplačno tudi, če posameznika k izvajalcu testiranja napoti družinski zdravnik, ob prekinitvi izolacije po sedmih dneh od potrjene okužbe in ob zahtevi izvajalca zdravstvene dejavnosti o negativnem hitrem testu za izvedbo zdravstvene storitve.

V času čakanja na izvid testa naj se testirani umakne v izolacijo, poudarjajo na ministrstvu. V primeru pozitivnega rezultata je posamezniku potrjena okužba s koronavirusom.

Če je rezultat hitrega testa negativen, pa algoritem svetuje ponovitev hitrega testa ali PCR-testiranje. Kjer je možno, priporočajo PCR-testiranje, tako da posameznika ob koronavirusu testirajo še na gripo in respiratorni sincicijski virus (RSV).

Gre za najpogostejša respiratorna obolenja v jesensko-zimskem času, je pojasnila mikrobiologinja Tomič. Sočasno testiranje na več virusov po njenih besedah za laboratorije ne bo pomenilo večjih logističnih težav, le naprave za PCR-testiranje bi za analizo potrebovale nekoliko več časa, opravile pa bi jo sočasno.

Testiranje na covid-19
Žiga Živulović jr./BOBO

PCR-testiranje pred zdravljenjem z zdravilom paxlovid, ambulantnim pregledom ali sprejemom v bolnišnico

Za osebe, ki bodo zdravljene z zdravilom proti covidu-19 paxlovid, na ministrstvu po priporočilih ljubljanske infekcijske klinike svetujejo PCR-testiranje. V primeru kratkega časovnega okna ter jasne epidemiološke in klinične slike je izjemoma dovoljeno opraviti tudi hitri test, a ga je nato treba potrditi s PCR-testiranjem.

PCR-testiranje je po protokolu predvideno tudi v primeru, ko posameznik brez simptomov opravi hitri test, ta pa pokaže okužbo s koronavirusom, v primerih, ko posameznika čaka ambulantni pregled ali zdravljenje v bolnišnici.

paxlovid, pfizer
PROFIMEDIA

Trajanje izolacije ostaja pri sedmih dnevih

Kljub nekaterim informacijam, da bi se lahko trajanje izolacij ob okužbi s koronavirusom skrajšalo, pa se to za zdaj ne spreminja. Izolacijo je ob negativnem hitrem testu še naprej mogoče prekiniti sedmi dan po potrditvi okužbe.

Delovna skupina za klinično obravnavo in zdravljenje, ki jo vodi predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, pri posvetovalni skupini za spremljanje koronavirusa NIJZ, je namreč odločila, da za spremembo trajanja izolacij ni zadostnih strokovnih podlag, je razvidno iz zapisnika posvetovalne skupine, ki je objavljen na spletni strani NIJZ.

Promocija cepljenja proti covidu-19 kljub drugačnim napovedim šele novembra

Ob tem so se, kot je razvidno iz zapisnika, člani posvetovalne skupine seznanili tudi z informacijo, da se bo intenzivnejša promocija cepljenja proti covidu-19 začela v novembru. Pri tem bo promocija ciljala na skupine, ki jim je cepljenje proti covidu-19 priporočeno, zato bo vidnost kampanje v širši javnosti manjša.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je sicer septembra napovedal, da se bo promocija cepljenja okrepila ob prihodu novih cepiv, prilagojenih podrazličicam koronavirusne različice omikron BA.4 in BA.5. Cepivo podjetja Pfizer, ki je prilagojeno omenjenima podrazličicama, je v Sloveniji za cepljenje sicer na voljo od konca septembra.

Zaradi nezadovoljstva z ravnanjem ministrstva iz ene od delovnih skupin izstopil Tadej Troha

Medtem je iz delovne skupine družbeni in komunikacijski vidiki, ki je del posvetovalne skupine NIJZ, izstopil Tadej Troha, ki ga je nadomestila Lilijana Šprah. Troha je za N1 Podkast s Suzano Lovec pojasnil, da je iz skupine odstopil zaradi ravnanja ministrstva za zdravje in vlade glede priporočil posvetovalne skupine.

Posvetovalna skupina je namreč med drugim predlagala, da se zaščitne maske delijo pred vstopom v prostore, kjer so te nujne ali priporočene, denimo na postajališčih javnega prevoza. “Vlada bi morala to obravnavati in sprejeti sklep, da tega ne bo počela, ampak zgleda, kot da tega sploh ni obravnavala, ali pa za to ne vemo,” je dejal. Ob tem je dodal, da vladi zameri, da ni ohranila minimalne pripravljenosti ljudi za nošenje zaščitnih mask.

Na ministrstvu za zdravje izstopa Trohe za STA niso želeli komentirati, saj da na delovanje in sestavo posvetovalne skupine nimajo pristojnosti. Ob tem so zagotovili, da na ministrstvu preučijo vse predloge posvetovalne skupine, ob tem pa upoštevajo zakonske, organizacijske in finančne okvirje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje