Vodo bodo v slovensko Istro začeli dovažati v torek

Slovenija 25. Jul 202208:57 > 12:06 0 komentarjev
Reka Rižana
BOBO

Na Rižanskem vodovodu Koper so v teh dneh bolj optimistični, saj verjamejo, da bi z novim načrtom vlade o interventnih prevozih vode lahko prebrodili avgust in se izognili redukcijam. Prav tako so v pričakovanju jutrišnjih padavin. Prvi tovornjaki s cisternami bodo po neuradnih informacijah STA v vodarno Rižanskega vodovoda prispeli v torek.

Vlada je v petek na dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. Vodo bodo črpali iz reke Unica in jo dostavljali v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala.

Rižanski vodovod potrebuje za trenutno oskrbo prebivalcev ter zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte 5.000 kubičnih metrov vode dnevno.

Vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman je za N1 danes zjutraj povedal, da je bil načrt, da se s prevozi vode začne že danes. Po neuradnih informacijah STA pa bodo prvi tovornjaki s cisternami surove vode iz Unice v vodarno Rižanskega vodovoda  prispeli v torek. Danes so v vodarni Cepki opravili logistične posege za lažji dostop vozil.

Na Rižanskem vodovodu so pripravili potrebno za interventne prevoze vode po načrtih, ki jih je vlada sprejela prejšnji četrtek. Tovornjakom so prilagodili dovozne poti do vodarne v Cepkih, je STA neuradno izvedela ob sestanku predstavnikov civilne zaščite in Rižanskega vodovoda.

Križman je za N1 danes zjutraj povedal, da računajo na 4.000 do 5.000 kubikov dnevno. Ta količina vode bi nadomestila tisto, kar manjka, s tem pa bi lahko prebrodili avgust in se tako izognili redukcijam.

Na Rižanskem vodovodu Koper so tudi v pričakovanju padavin, ki so napovedane za jutri. Če bi bile padavine dovolj obilne, da bi se to poznalo na podtalnici, bi to seveda še omililo problem. “Upamo, da bodo padavine pripomogle tudi k temu, da se v vodnjakih dvignejo vodostaji,” je še dodal Križman.

Ukrepi, ki so jih sprejeli v zadnjih tednih, pa tudi zavedanje o resnosti situacije med prebivalci, je zmanjšalo porabo za 50 litrov na sekundo oziroma 4.000 kubikov dnevno. Trenutno so tako na porabi 30.000 kubikov dnevno, kar je – glede na vodne vire, ki so na razpolago – vzdržno.

Surovo vodo bodo dostavljali v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala. Prevoze vode bodo v prvi fazi prioritetno zagotavljali Slovenska vojska in gasilske organizacije, ki jih bo določila uprava za zaščito in reševanje, v nadaljevanju pa bo lahko uprava sklenila pogodbo z zasebnimi prevozniki vode, če razpoložljive zmogljivosti vojske in gasilskih organizacij ne bi zadoščale oz. bi bila sklenitev pogodbe z zasebnim izvajalcem racionalnejša. Za izvedbo aktivnosti bo po ocenah potrebnih nekaj manj kot 2,857 milijona evrov, ki jih bo zagotovilo ministrstvo za obrambo na proračunskih postavkah uprave za zaščito in reševanje ter Slovenske vojske. Sklep vlade velja do 30. avgusta z možnostjo podaljšanja. Rešitve v načrtu ne zajemajo zagotavljanja vode za potrebe kmetijstva, je v petek še sporočila vlada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!