Nemec: Med protestom v štabih tudi politiki. Mahnič: Nisem dajal navodil

N1 video 18. Okt 202110:12 > 20:07 8 komentarjev
Matjaž Nemec
N1

"Prvič v času zgodovine Republike Slovenije smo soočeni z izzivom, da je bil v času zelo resnih izgredov, ki so potekali v prestolnici in še večjega posega s strani policije, kot ga v zgodovini Republike Slovenije še nismo bili deležni, v OKC prisoten sam političen vrh. V času poteka aktivnosti," je kot ključno informacijo nadzora na Generalni policijski upravi (GPU) izpostavil predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb (Knovs) Matjaž Nemec. Posebna skupina Knovsa je preverjala dogajanje na protestih 5. oktobra, "ko je policija uporabila največ prisilnih sredstev v zgodovini Slovenije". Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič je v odzivu zapisal, da nikomur ni dajal navodil, prav tako notranji minister Aleš Hojs, direktor policije Anton Olaj pa je zanikal, da bi vplival na zaključna poročila notranjega nadzora.

“Obiskali smo generalnega direktorja Antona Olaja, pri katerem smo se podrobneje seznanili z dogodki na 11 protestih. Za tri poteka notranji nadzor, ki ga je predlagal Olaj,” je v uvodu povedal predsednik Knovsa Matjaž Nemec.

“Politika je bila v operativnih štabih navzoča 5. oktobra. Tam so bili sekretar na MNZ Franc Kangler, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič in direktor policije Anton Olaj. Olajeva prisotnost je pričakovana. Prisotnost ostalih pa nedopustna,” je dodal in izpostavil, da policija nikoli v zgodovini Slovenije ni uporabila toliko prisilnih sredstev kot na protestih 5. oktobra.

Nemec je kot zelo nenavadno dejstvo izpostavil potezo političnega vrha, ki je bil v informacijskih štabih med protesti. “V preteklosti so ministri preteklih vlad obiskali operativno-komunikacijske centre, ampak šele potem, ko se je akcija končala,” je povedal Nemec.

“Predlagamo in prosimo varuha človekovih pravic, da opravi neodvisno in strokovno delo v obliki nadzorov v vsaj treh primerih. Obstaja sum, da notranji nadzor nima elementov objektivizma,” je o nadaljnjih korakih povedal Nemec.

Pri nadzoru odstranitve rumenih jopičev se je Olaj dvakrat dobil z nadzorniki

Pri nadzoru so pod drobnogled vzeli 11 protestov v Ljubljani. Pri treh je Olaj odredil notranjo preiskavo, pri vsaj enem pa je posegel v delo nadzornikov, je poudaril Nemec. Šlo je za preiskavo 25. junija, ko je policija s Prešernovega trga odstranila rumene jopiče, Olaj pa se je z nadzorno skupino dobil pred izvedbo nadzora in po njej.

“Nenavadno je, da direktor, ki bi moral zagotoviti pogoje za neodvisno delo neodvisnih strokovnjakov, sam poseže v vsebino,” je dejal Nemec.

Nemec je že po opravljenem nadzoru na sedežu GPU objavil ugotovitve. Kot je zapisal, so jim predstavili aktivnosti policije na preteklih protestih v Ljubljani, ob tem pa predlagajo, da s poročilom seznanijo varuha človekovih pravic, ki ima pristojnost izvajanja nadzora nad ravnanjem izvršilne veje oblasti ter morebitnimi posegi v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov policije.

Nemec je dodal, da pri današnjem nadzoru niso mogli ugotoviti, ali je kdo od navzočih politikov policiji dajal neposredne ukaze, kako naj ukrepa na protestih. Olaj jim namreč ni vedel povedati, ali so dogajanje v operativnih centrih snemali. To naj bi Olaj preveril in jim sporočil naknadno.

Kasneje je Nemec na Twitterju izzval ministra za obrambo Mateja Tonina z vprašanjem, ali držijo informacije, da je slovenska vojska pred protestom 5. oktobra dobila dodatne metalce plinskih sredstev, “kar bi lahko, ob prisotnosti politike v operativnih štabih, kazalo na v naprej pripravljen scenarij.”

Ugotovitve in zaključki pooblaščene skupine Knovsa o nadzoru na GPU:

Pooblaščeni skupini Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so predstavniki varnostne službe med nadzorom na Generalni policijski upravi 18. 10. 2021 predstavili aktivnosti policije pri preteklih protestih v Ljubljani.

Zaradi pomislekov o pravilnosti in ustreznosti delovanja policije glede preteklih protestov v Ljubljani predvsem z vidika spoštovanja in zagotavljanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin posameznikov Pooblaščena skupina Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predlaga, da predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb z zapisnikom o izvedenem nadzoru, v delu, ki se bo nanašal na navedeni dogodek, seznani varuha človekovih pravic, ki ima pristojnost izvajanja nadzora nad ravnanjem izvršilne veje oblasti ter morebitnimi posegi v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov s strani policije.

Pooblaščena skupina predlaga varuhu človekovih pravic, da na lastno pobudo začne postopke in v skladu s svojimi pristojnostmi ugotovi skladnost in ustreznost delovanja ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave in policije predvsem glede njihovega izvajanja dela in postopkov za varovanje javnega reda in miru v zvezi z nedavnimi protesti.

Po nadzoru se je odzval državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič. Na Twitterju je zapisal, da sta skupaj z ministrom za notranje zadeve Hojsom v operativni štab prišla šele okrog 19.15, “ko je bil glavni del protestov že končan.” Dodal je, da je tja prišel zaradi seznanitve z delom in varnostno situacijo in da ni nikomur dajal navodil.

Tudi Hojs je v izjavi za medije poudaril, da v štabu ni dajal nikakršnih navodil in tudi sam potrdil informacijo, da je tja prišel okoli 19.15. Dejal je, da je prišel čestitat vsem tistim, ki so v centru vodili akcije, in se pozanimati oziroma pogledati, kako je sama akcija, ki je bila takrat pravzaprav že končana, potekala.

Olaj: Nisem posegal v zaključna poročila komisij

Na obisk članov Knovsa se je odzval tudi direktor policije Anton Olaj. V daljšem zapisu na Twitterju je zapisal, da je na vprašanja odgovarjal, ker spoštuje parlamentarni nadzor in Knovs, vendar da so vsebine presegale njihove pristojnosti.

Zanikal je, da bi vsebinsko kakorkoli posegal v zaključna poročila komisij, ob tem pa “pričakuje jasne in razumljive odgovore na odprta vprašanja, dileme.” Prvo poročilo naj bi bilo pripravljeno v prvi polovici novembra in bo po besedah Olaja javno dostopno.

“Na tem mestu zavračamo vse vnaprejšnje neargumentirane ocene o delu policije in pavšalne očitke o pretirani represiji,” je zapisal Olaj. Podobno kot Mahnič, je tudi Olaj zavrnil, da bi podajali kakšna navodila policistom.

Povod dogajanje na protestih 5. oktobra

Povod za nadzor na GPU so bile informacije, da naj bi bili v torek, 5. oktobra, med protesti v Ljubljani v operativnih štabih tudi generalni direktor policije Anton Olaj, notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič.

Na GPU so jim predstavili aktivnosti policije o preteklih protestih v Ljubljani.

Nadzor najprej napovedan za petek

Na protestih 5. oktobra je bilo uporabljenega največ solzivca do zdaj na protestih, vsaj sedemkrat pa je na različnih lokacijah posredoval vodni top. Nadzor je bil sprva načrtovan za petek, vendar je predsednik komisije Matjaž Nemec na Twitterju objavil, da so ga prestavili na danes, saj je bilo več članov odsotnih.

Na nadzoru na policiji so bili ob Nemcu (SD) še Monika Gregorčič (SMC), Blaž Pavlin (NSi), Rudi Medved (LMŠ) in Primož Siter (Levica).

Hojs in Mahnič sta obiskala štab

Po navedbah policije je poveljevanje policiji na takratnih protestih potekalo iz dveh štabov hkrati – eden je bil na Operativno-komunikacijskem centru Ljubljana na Prešernovi, drugi pa je bil vzpostavljen zaradi vrha EU-Zahodni Balkan s sedežem v centru za varovanje in zaščito na ulici Jožeta Jame. V prvem naj bi ukaze izdajala Janez Rupnik, direktor Policijske uprave Ljubljane, in Olaj, v drugem pa Danijel Lorbek, direktor uprave uniformirane policije. Po informacijah Mladine naj bi bil sicer Lorbek le izvrševalec navodil Hojsa in Mahniča.

Hojs in Mahnič sta potrdila, da sta obiskala prostore Generalne policijske uprave, vendar da sta prišla le na obisk in izrekla pohvalo policistom za opravljeno delo.

Hojs je sicer na Twitterju zapisal, da je bil v času protesta v Budimpešti. Tam je imel 15.30 polet proti Brniku, kjer je pristal 16.17. Nemec je potrdil, da je bil kasneje fizično prisoten v operativnem štabu policije, v katerem so spremljali proteste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje