Člani sveta zavoda Muzeja novejše zgodovine Slovenije: Gre za politično potezo

Kultura 27. Jan 202313:21 > 14:06 4 komentarji
Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej novejše zgodovine Slovenije

Člani sveta zavoda Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki je po novem združen z Muzejem slovenske osamosvojitve v nov javni zavod, so ministrstvo za kulturo pozvali, naj o odločitvi znova premisli. Pravijo, da so za vladno odločitev izvedeli iz medijev, obenem so ocenili, da bo delo novega muzeja glede na obstoječo infrastrukturo in sredstva oteženo tako na poslovni kot strokovni ravni. Spojitev muzeje so označili za politično potezo.

Člani sveta zavoda Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS), ki mu predseduje Karla Oder in ga je imenovala prejšnja vlada, je v izjavi zapisala, da so o odločitvi vlade o ukinitvi tega muzeja in Muzeja slovenske osamosvojitve ter ustanovitvi nove, skupne ustanove izvedeli iz medijev. Ministrstvo jih o tem ni obvestilo, niti povabilo k dialogu glede organizacijskih, poslovnih in strokovnih vprašanj, ki so povezani z novim muzejem.

Kot so zapisali v izjavi, so iz medijev izvedeli tudi, da so sredstva za delovanje novega muzeja sestavljena iz nepremičnin in finančnih virov MNZS in Muzeja slovenske osamosvojitve ter da Muzej slovenske osamosvojitve nima ustreznih razstavnih in depojskih prostorov, za kar ustanovitelj vidi rešitev v spojitvi z MNZS.

V svetu so poudarili, da MNZS že 75 let posluje s presežkom prihodkov nad odhodki, nima neporavnanih obveznosti do države, dobaviteljev in zaposlenih ter nikoli ni imel likvidnostnih težav. Za novi muzej pa so ocenili, da bo njegovo delo glede na obstoječo infrastrukturo in sredstva oteženo tako na poslovni kot strokovni ravni.

Spojitev muzejev, ki ni rezultat predhodne strokovne analize in razprave, so označili za politično potezo ministrstva, da je ministrstvo iz predhodnega procesa izključilo zaposlene in člane sveta, pa sem ji zdi nerazumno. Ocenili so tudi, da so jim bile s tem kršene pravice do obveščenosti.

Preberite še: Ministrica Vrečko: Domov sem dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev

S spojitvijo se ustvarja praksa poseganja v strokovno samostojnost in avtonomnost muzejskih ustanov. “Obstoječa praksa pa vzbuja skrb, da bo vsakokratna zamenjava politične oblasti lahko izvajala podobne ali iste postopke,” so še ocenili v svetu MNZS in ministrstvo pozvali, naj odločitev umakne in v dialogu z vpletenimi najde ustrezne rešitve.

Strokovni svet MNZS bo združitev po vsej verjetnosti podprl

V podporo avtonomiji muzejev se je oglasilo tudi 79 izobražencev, ki so v javnem pismu izpostavili, da večina zaposlenih v MNZS ni bila obveščena o združevanju, pri tem ni sodelovala in ne pozna morebitne študije o prostorskih, vsebinskih in finančnih posledicah te odločitve.

V pismu, pod katerim sta prvopodpisana Verena Perko in Marko Štepec, so izrazili tudi presenečenje, da so tri muzejske organizacije – Skupnost muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in ICOM Slovenija – podprle vladno odločitev brez posvetovanja s svojimi člani. “Ni čudno, da zato pojem ‘stroka’ vse bolj izgublja javno veljavo in strokovnost vse bolj postaja prazna beseda in muzeji orodje političnega boja,” so med drugim zapisali.

Vodstva organizacij so pozvali k pojasnilom, ministrstvo pa k ponovnemu premisleku. Tudi podpisnikom odprtega pisma se ne zdi smiselno, da država združuje muzeja brez resne predhodne analize o možnostih izvedbe začrtanega programa in poslanstva.

Strokovni svet MNZS, ki mu predseduje Blaž Vurnik, pa se je večinsko izrekel za nastanek novega muzeja. Prepričani so, da bo vsebina demokratizacije in osamosvojitve ter razvoja Slovenije imela neprimerno boljše možnosti za pridobivanje, hranjenje in prezentacijo te dediščine v novem zavodu.

“Nenazadnje je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ta vsebina že obstajala in je bila tudi primerno prezentirana. Pričakujemo, da bodo te možnosti z ustanovitvijo novega zavoda še neprimerno boljše,” so zapisali v izjavi.

Vlada je sklep o ukinitvi MNZS in Muzeja slovenske osamosvojitve ter združitvi obeh v novo muzejsko ustanovo sprejela 19. januarja. Ministrica Asta Vrečko je medtem za v.d. direktorice novega muzeja že imenovala Natašo Robežnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje