Po uvedbi evra na Hrvaškem zacvetel posel z enim artiklom

Svet 26. Jan 202316:03 0 komentarjev
Denarnica za kovance
PROFIMEDIA

Od uvedbe evra se je na Hrvaškem zelo povečalo povpraševanje po točno določenem izdelku. Razlogi so povsem praktične narave.

Uvedba evra na Hrvaškem je prinesla ne zgolj spremembe valute in cen, temveč tudi nekatere praktične spremembe. Ena od teh je pogostejša uporaba evrskih kovancev za vsakdanje nakupe. Ker so kovanci evropske valute vrednejši od kovancev nekdanje hrvaške valute in so v obtoku zato veliko bolj prisotni, je na Hrvaškem v zadnjih tednih zacvetel posel s prodajo denarnic za kovance.

Novinarji hrvaške Nove TV so se zato odpravili na teren in preverili stanje pri prodajalcih omenjenega izdelka.

V eni od osijeških trgovin so tako povedali, da jim posel z denarnicami za kovance cveti kot nikoli prej. “Kdorkoli vstopi v trgovino, najprej vpraša, ali jih imamo,” je novinarjem zaupala ena od prodajalk.

Povedala je še, da od uvedbe evra dnevno prodajo več tovrstnih denarnic, kot so jih prej v enem mesecu. “Prej smo jih mesečno prodali okoli 20, zdaj pa v enem dnevu kar 30,” je povedala.

Prodaja denarnic za kovance se je povečala ne samo zaradi lastnih potreb posameznikov, temveč tudi zato, ker so ljudje v tem izdelku prepoznali priročen poklon znancem. “Prvo, ki sem jo kupila, sem podarila znanki. Sedaj sem prišla po drugo zase,” je povedala ena od strank v trgovini.

Zaželene predvsem tiste, izdelane na Hrvaškem

Povečano povpraševanje čutijo tudi hrvaški proizvajalci teh denarnic. Med državljani naj bi bile namreč med najbolj priljubljenimi prav tiste domače izdelave. Kot so za Dnevnik.hr povedali v enem od usnjarskih podjetij, mora denarnice izdelovati vseh šest zaposlenih, vključno z lastnikom, pa jim kljub temu ne uspe izdelati toliko denarnic, da bi zadostili povpraševanju.

“Pred tem smo na dan izdelali največ 300 denarnic za kovance, sedaj jih tudi 1.200,” je povedal lastnik usnjarskega podjetja Viktor Glasnović. “Ljudje že tako cenijo izdelke iz prave kože, ko vidijo, da je artikel tudi izdelan na Hrvaškem, je povpraševanje še večje,” je pojasnil za Dnevnik.hr in dodal, da nameravajo kmalu zaposliti dodaten kader, da bodo lahko bolje sledili potrebam na trgu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.,

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!