Ministrica Vrečko: Domov sem dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev

Slovenija 27. Jan 202308:04 42 komentarjev
Asta Vrečko
Asta Vrečko (Foto: Frankfurtski knjižni sejem)

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po družbenih omrežjih sporočila, da je na dom dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev. Ministrica bo v prihodnjih dneh na policijo podala prijavo.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na družbenih omrežjih Twitter in Facebook zapisala, da je na domači naslov, kjer živi z družino, prejela sovražno pismo zaradi združevanja muzejev. “Upam, da se gospodje, ki že nekaj mesecev stopnjujejo zaostreno, hujskaško in šovinistično retoriko, zavedajo, kakšne posledice imajo lahko njihove besede,” je še zapisala.

Odzvala se je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je dejanje označila za “nedopustno in vsega obsojanja vredno”, je zapisala na Twitterju.

Kot so za N1 povedali na kulturnem ministrstvu, bo Vrečko v prihodnjih dneh na policijo podala prijavo. Dodali so še, da je ministrica tovrstno sovražno pošto na dom prejela prvič.

V zadnjih dneh je precej prahu v delu javnosti dvignila odločitev vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine. Kot razlog za združitev na ministrstvu izpostavljajo optimizacijo dela in stroškov, napoved pa je razburila tudi del politike, predvsem na desnem polu.

NSi celo pripravlja interpelacijo ministrice Vrečko, saj je, tako v stranki, ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve korak v napačno smer. “Ker gre za ključno in središčno vrednoto našega naroda, smo prepričani, da bodo interpelacijo z izjemo stranke Levica podprle tudi druge stranke koalicije,” je dejal poslanec Janez Žakelj.

Interpelacije, ki jo pripravljajo v poslanski skupini opozicijske NSi, se ministrica Vrečko nikakor ne boji, je poudarila pred dnevi. “Kar zadeva interpelacijo, lahko rečem le, da lahko razpravljam o muzejih, njihovi zgodovini in ustanavljanju ter muzejskih zbirkah več kot en dan. Interpelacije se lahko le veselim, da predstavim vse strokovne argumente, in verjamem, da bo v državnem zboru potekala zanimiva razprava na to temo,” je komentirala.

O združitvi muzejev sta pred dnevi v oddaji N1 STUDIO spregovorila državni sekretar Matevž Čelik Vidmar in minister za informiranje v osamosvojitveni vladi Jelka Kacina. Oddajo si lahko pogledate v članku z naslovom: Kacin o politični likvidaciji, Čelik Vidmar o muzeju kot lažnem projektu

“Slej kot prej se bo to izkazalo za strel v lastno koleno,” pa je ocenil predsednik SDS in član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Janez Janša. Predsednik Združenja Lojze Peterle pa je obsodil, da se projekt muzeja označuje za ideološkega, da se govori o “zaslugarjih”.

Muzej slovenske osamosvojitve je sicer marca 2021 ustanovila vlada Janeza Janše. Jeseni je nato ministrica za kulturo v vladi Roberta Goloba Asta Vrečko napovedala združitev muzejev, ki obravnavata osamosvojitev in novejšo zgodovino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje