Velik porast okužb, včeraj potrdili 1.669 primerov

Koronavirus 19. Okt 202109:51 > 12:33 4 komentarji
Koronavirus
PROFIMEDIA

V Sloveniji so v ponedeljek ob 5.230 PCR-testih potrdili 1.669 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih je tako znašal 31,9 odstotka. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom smo na podlagi podatkov covid-19 sledilnika včeraj zaznali 66-odstotno porast okužb.

V ponedeljek je bilo opravljenih tudi 29.905 hitrih antigenskih testov (HAG), vse pozitivne na hitrih testih pa preverjajo še z bolj zanesljivimi PCR-testi. Včeraj je bilo teh opravljenih 5.230, potrjenih pa je bilo 1.669 okužb. V bolnišnicah se zdravi 421 bolnikov, od tega 124 na enotah intenzivne terapije. Umrli so štirje bolniki, okuženi s koronavirusom, kažejo podatki vlade.

Na podlagi podatkov sledilnika smo imeli včeraj 66-odstotno porast okužb v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom. 11. oktobra je bilo namreč potrjenih 1.005 primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1.067, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa je 617, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ imamo v državi trenutno 13.090 aktivnih primerov okužb. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.140.178 prebivalcev, z vsemi pa 1.066.583.

Okužbe
N1

Janša: Slovenija z najhitrejšo rastjo okužb v Evropi

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj na seji opozoril, da ima Slovenija najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponoven pritisk na bolniške postelje in intenzivne oddelke. Dodal je, da lahko verjetno že v naslednjem tednu pričakujemo še ‘višje kroge te spirale’. Zaradi neodgovornega vedenja, ki ga po besedah premierja ni povzročila vlada ali policija, je Slovenija pred tem, da bodo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo ukrepi PCT.

“Ampak bodo ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo, povzročali dodatno škodo, zavirali okrevanje po epidemiji in povzročali nove smrti,” je napovedal. “Delež precepljenosti je premajhen, da bi pogoj PCT spremenili v priporočila, čeprav po reakcijah sodišč — ustavnega sodišča in nekaterih pooblaščencev, v javnosti nastaja vtis, da so odloki zgolj priporočila, in to še dodatno pospešuje spiralo okužb,” je v odzivu pojasnil predsednik vlade.

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 Mateja Logar razloge za porast okužb medtem pripisuje več dejavnikom in ne le slabemu nadzorovanju pogoja PCT. Logar zato med jesenskimi počitnicami predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe, saj bi s tem, tako Logar, vplivali na vedenje epidemije novembra. V času počitniškega zaprtja šol predlog vključuje omejitev druženja na družinske člane in omejitev velikih druženj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje