Preverili smo, kaj dražitelje tako privlači, da kupijo staro hiško

Novice 01. Dec 202114:34 > 17:51 2 komentarja

Kaj dražitelje tako privlači, da so za neobnovljeno, več kot štirideset let staro počitniško hiško ob morju pripravljeni plačati krepko čez njeno izklicno vrednost? Ekipa N1 je obiskala Staro Gavzo in se sprehodila med hiškami in dvorišči naselja, ki na prvi pogled ne delujejo kot zelo privlačna naložba. A enega od potencialnih kupcev nanje vežejo spomini na otroštvo, ko so v tem, nekoč sindikalnem naselju, preživljali počitnice z družino. "Čar tega naselja je v njegovi preprostosti, v neobnovljenih stopnicah, ki se niso spremenile že zadnja štiri desetletja, v oljčnih nasadih, v spokojnosti," nam je povedal.

Po javno odmevni prvi dražbi petih od 38 počitniških hišk propadlega ajdovskega podjetja Primorje, d. d., na hrvaškem otoku Cres se je ekipa N1 sprehodila po poteh naselja Stara Gavza in poskušala izvedeti, zakaj so hiške tako mikavne za številne domače in tuje kupce. Ob prihodu na lokacijo se zdi, da se je čas v tem turističnem naselju ob plaži Jadranskega morja ustavil.

Podobe iz socializma

Podobe iz socializma vejejo z vseh strani — v gručasti infrastrukturi na manjšem pobočnem terenu, zapuščeni in precej neurejeni okolici, v hiškah, zgrajenih v preprostem arhitekturnem stilu, dotrajanih fasadah, razpokanih ploščicah na terasah, propadlem betonu in starih polknih ter zamenjavi potrebnih žlebovih.

Hiške dvorišč praktično nimajo, in kot nam je povedal eden tamkajšnjih lastnikov počitniške enote, je zemljišče skupno. Torej — vse pripada vsem, tudi oljčni nasadi, ki krasijo podobo mirne okolice, in otroško igrišče, ki je že videlo boljše čase. Ob tem velja sicer dodati, da so hiške v živo lepše, kot je videti s fotografij, ki jih je javno objavilo Primorje.

Cres
N1

“S starši sem kot otrok v Staro Gavzo hodil na počitnice, saj je bila moja mama zaposlena v enem od podjetij, ki je tu imelo v lasti nekaj hišk. Tako kot ostalih 90 odstotkov slovenskih turistov smo tja hodili na sindikalne počitnice, ker so bile cenovno ugodne,” nam je v pogovoru povedal eden od dražiteljev, ki je sodeloval na sredini prvi dražbi in se tudi zanima za nakup lastne počitniške enote. Ob tem je dejal, cene za najem hišk iz leta v leto rastejo.

Ob 13. uri se je začela druga od napovedanih sedmih dražb počitniških hišic. Končne cene dražbe, ki bo potekala do večera, bodo znane predvidoma danes zvečer.

V času Jugoslavije slovensko letovišče

Sogovornik je kot razlog za sodelovanje na dražbah navedel, saj da je na ta kraj čustveno navezan. “Čar tega naselja je v njegovi preprostosti, sindikalnosti. Stopnice so popolnoma enake kot pred desetletji, ko sem bil otrok. Na kraj me vežejo spomini na mladost, nostalgija za dobrimi časi, ki sem jih preživel z družino. To so glavni razlogi, da sem se odločil za nakup,” je povedal za N1.

Cres
N1

Da Stara Gavza velja za slovensko naselje, pa nam je ob prihodu na lokacijo dejal domačin Bojan. “Vem, da je bila v času Jugoslavije Stara Gavza slovensko letovišče. Veliko prijateljev iz Slovenije prihaja sem na dopust, so del nas. Vedno se spomnimo Gavze kot slovenskega naselja, in to je zelo lepo,” je poudaril. Ob tem je še izrazil veselje, da se za nakup hišk zanima veliko Slovencev, ki so tu dopustovali že od otroštva.

Na prvi dražbi so štiri hiške kupili Slovenci, in eno ter najdražjo tuji državljan EU. Po besedah vprašanih naj bi hiško, za katero je odštel 360 tisoč evrov, kupil Italijan. Da je bila cena po kvadratnem metru res nenavadno visoka, so se strinjali domačini hrvaškega otoka in nepremičninska agentka.

“V Opatiji je najvišja cena za kvadratni meter 7 tisoč evrov za novogradnjo v centru ali staro vilo. Cene hišk so nas presenetile in je res nenavadno,” je za N1 komentirala Tamara Abram, nepremičninska agentka iz Agencije Nekretnine Dogma. Povprečne cene za kvadratni meter na otoku Cres naj bi se sicer gibale od dva do največ tri tisoč evrov, povpraševanje po nepremičninah pa v tem delu presega ponudbo.

graf hiške dražba na Cresu Stara Gavza

N1

Dražitelj bo poskusil svojo srečo

Da so bile cene preostalih štirih hišk, ki so bile na koncu prodane od 180 do 270 tisoč, zasoljene, je hkrati ocenil tudi dražitelj, ki bo svojo srečo poskusil na eni izmed prihodnjih dražb. “Pred petimi leti so se hiške prodajale po bistveno nižjih cenah in bi bile takšne cene nesprejemljive. Predvsem bo zanimivo videti, po kakšnih cenah se bodo hiške, ki so neobnovljene in bolj oddaljene od morja, prodajale naslednjo sredo,” je dejal.

“Na prvi dražbi so se resda prodajale hiške, ki so v prvi vrsti do morja in so bile zato tudi najbolj zanimive, vendar si niti predstavljati nisem mogel, da bodo prodane po takšnih končnih cenah,” je tem še dodal in povedal, da bo na dražbi, kljub vsemu, v prihodnje še vztrajal. Hiška, če bi jo kupil, bi mu predvsem služila kot investicija za prihodnost, saj bi jo med letom oddajal.

Hišice v naselju Stara Gavza, ki je od mesta Cres oddaljeno slaba dva kilometra, skupaj merijo 1.622 kvadratnih metrov, zgrajene pa so bile med letoma 1978 in 1981. Leta 2007 je bilo deset hiš obnovljenih. Izklicne cene hiš znašajo od 60 do 127 tisoč evrov, te pa so odvisne od njihovih kvadratur in tega, ali so bile obnovljene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje