Kdaj bo spet snežilo in koliko snega bo zapadlo?

Slovenija 01. Dec 202110:23 > 10:49 1 komentar
Sneg
PROFIMEDIA

Konec preteklega tedna je nekatere dele Slovenije pobelil sneg. Čeprav so bili zadnji dnevi suhi, je po napovedih dežurne meteorologinje Agencije RS za okolje pričakovati, da bomo novo pošiljko snega dobili že jutri in v petek. Preverite, kje bo zapadlo največ snega.

Zadnje dni se nad Slovenijo izmenjujejo vremenske motnje, ki s seboj prinašajo muhasto vreme. Če so bili zadnji trije dnevi suhi, je po besedah Katje Kozjek, dežurne meteorologinje Agencije RS za okolje (Arso) že danes pričakovati, da bo popoldne na zahodu začelo deževati, padavine pa se bodo do jutra razširile nad vso državo. Sprva bo padal dež, čez dan se bo meja sneženja na severu spustila pod 1000 metrov, pozneje pa se bo začela še spuščati.

“Po današnjih izračunih kaže, da bo jutri najbolj snežilo na Gorenjskem in Koroškem, drugod po državi bo večinoma sprva deževalo in šele v noči na petek bo v notranjosti Slovenije snežilo do nižin. Sneg bo moker, zato se snežna odeja ne bo obdržala,” pojasnjuje Kozjek.

Na Gorenjskem do 20 centimetrov snega

Okvirne ocene kažejo, da bo na Gorenjskem zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, po nižinah v notranjosti države pa do 10 centimetrov. V delu Notranjske in Kočevja bo zapadlo do 15 centimetrov, po nižinah Primorske in na severovzhodu snega ne bo, bo pa deževalo.

Do petka zjutraj bodo padavine povsod ponehale, čez dan se bo od severozahoda delno zjasnilo. Že v soboto se bo znova pooblačilo in v noči na nedeljo lahko po napovedih dežurne meteorologinje pričakujemo novo pošiljko snega. “Za zdaj ni znano, koliko ga bo zapadlo,” pravi Katja Kozjek.

Bomo imeli bel božič?

Ker bo začetek decembra v znamenju snega, smo vprašali tudi, ali se lahko nadejamo zimske idile tudi ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih. “Gre za nehvaležno napovedovanje, saj za toliko dni vnaprej težko povemo zanesljive napovedi. Bo pa do konca tedna na zgornjem Gorenjskem že en meter snega, v Zgornji Savinjski dolini pa skoraj 50 centimetrov. V visokogorju se bo sneg najverjetneje obdržal, po nižinah pa bomo še videli. Odvisno bo tudi od temperatur,” poudarja.

Podobne vremenske razmere nas čakajo tudi prihodnji teden. Pošiljke padavin nas bodo zajele na dva do tri dni.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje