Nad Slovenijo prav posebni oblaki. Meteorolog pojasnjuje, za kakšen pojav gre

Magazin 03. Feb 202411:00 0 komentarjev
oblaki
Foto: Zoran Vidrih

Prebivalce številnih krajev širom Slovenije so v jutranjih urah na nebu razveselili čudoviti prizori prav posebnih oblakov. Dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje (Arso) smo povprašali, za kakšen pojav gre.

Kot nam je pojasnil Anže Medved, dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso), gre za valovne oblake (altostratus oziroma altokumulus).

“Odvisno je, v katerem delu Slovenije se nahajate, saj so ponekod videli tudi lenticularise oziroma lečaste oblake,” je pojasnil in dodal, da so sicer prebivalce verjetno razveselili valovni oblaki, asperatusi oziroma v večjem delu države kar altostratusi.

Na vprašanje, kako valovni oblaki sploh nastanejo, pa nam je Medved pojasnil, da gre za pojav, ki nastane zaradi premikanja zračnih tokov. “Nad nami pihajo severozahodni do severni vetrovi in ko gre ta oblačnost čez Alpe, se na drugi strani naredijo lepi valovni oblaki. Pri nas večinoma lahko opazujemo srednjo in visoko oblačnost, torej cirusne in altokumulusne oblike, a danes je očitno baza malce nižje in so bolj pogosti srednji oblaki, ki se počasi premikajo proti jugu Slovenije,” nam je pojasnil.

Foto: Bralec
Foto: Bralec
Foto: Bralec

Nenavaden pojav tudi v prestolnici

Bralka iz Ljubljane pa nam je posredovala fotografijo malce drugačnega pojava. Kot nam je pojasnil dežurni vremenoslovec Arsa, se na sliki vidi oblačnost na dveh nivojih, zaradi tega pa je spodnji rob oblačnosti temnejše barve.

“Zgornja, bolj prosojna oblačnost bi lahko bila altostratus opacus ali pa zelo gosti cirrostratus,” je pojasnil Medved in dodal, da je iz slike izhajajoč bolj verjetno, da gre za prvega. “Spodnja oblačnost pa je videti kot nekakšen altocumulus lenticularis, saj njegovi robovi malo spominjajo na lečo,” je še pojasnil in poudaril, da do različnih barv pride zato, ker se oblačnosti nahajata na različnih višinah in zgornja oblačnost na spodnjo meče senco.

Foto: Bralka iz Ljubljane

Kakšen konec tedna je pred nami?

Sobota bo sicer zaznamovana s precej koprenaste oblačnosti, ki bo krojila večji del dneva. “Včasih bo manj gosta, morda nato zopet bolj, a vseeno bo dokaj sončno,” nam je še pojasnil dežurni vremenoslovec. Jutri pa bo po napovedih Arsa še malce lepše vreme kot danes, kajti pričakujemo manj oblačnosti in bolj sončno nedeljo.

“Le na severovzhodu bo nekaj povečane oblačnosti in tudi ob morju je pričakovati občasno meglenost, sploh ob obalnem pasu. V višjih legah Primorske pa bo sončno, tako kot v večjem delu notranjosti,” nam je še pojasnil Medved.

Temperature bodo okoli 10 stopinj Celzija, v nedeljo zjutraj bodo še pod lediščem, nakar bomo v nov teden v večjem delu Slovenije vstopili z jutranjimi temperaturami nad ničlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!