Dan brez embalaže: kako lahko spremenite svoje navade

Slovenija 16. Jun 202214:59 0 komentarjev
plastika pakiranje zelenjava
Profimedia

Danes je svetovni dan "rinfuze" oziroma dan brez embalaže. Razlogov za to, da se odrečete plastični embalaži, je dovolj, vendar pa je za marsikoga to ob hitrem tempu življenja težavna naloga. Toda možnosti za nakupovanje z lastno embalažo se počasi izboljšujejo tudi v Sloveniji. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, kako se podati na to pot.

Razlogov za to, da se odrečete predvsem plastični embalaži, je veliko. S tem zmanjšate količino odpadkov in pomagate preprečiti onesnaževanje, prispevate pa tudi v boju proti podnebnim spremembam. Proizvodnja plastike in sežiganje plastičnih odpadkov namreč po ocenah povzročita 400 milijonov ton ogljikovega dioksida na leto. Z odločitvijo za manj embalaže boste koristili ne le okolju, ampak tudi svojemu zdravju. Plastična embalaža namreč vsebuje nekatere potencialno strupene kemikalije, poleg tega je hrana, ki jo kupite od lokalnih pridelovalcev, brez embalaže načeloma bolj zdrava od zapakirane iz trgovin. Skrbnejše nakupovanje pa se vam bo poznalo tudi v denarnici.

Kaj pomeni “rinfuza”?

rinfúzen – nanašajoč se na nepakirano, drobno, sipko blago; razsut: rinfuzni tovor / blago v rinfuznem stanju (Slovar slovenskega knjižnega jezika)

Razlogov, da se odpovemo izdelkom v embalaži za enkratno uporabo, je torej veliko. Toda hiter način življenja marsikomu otežuje tako odločitev. Zato smo pripravili nekaj predlogov, da vam bo lažje.

ODRECITE SE PLASTENKAM Z VODO

Nabavite si steklenico, kovinski ali plastični bidon za večkratno uporabo. Voda v Sloveniji je v večini krajev zelo kakovostna, zato ni razloga, da bi jo kupovali v plastenkah. V tem članku lahko preberete, kje so zbrani podatki o kakovosti vode v vašem kraju.

KUPUJTE LOKALNO

Sadje in zelenjava, ki ju kupite na tržnici ali od lokalnega pridelovalca, nista zapakirana v plastiko. Da bi zdržala dlje, si lahko omislite steklene ali plastične posode, v katerih sadje in zelenjavo shranite v hladilniku.

RAZMISLITE O MALICI

Količina embalaže, ki jo takoj po uporabi zavržemo, se je med epidemijo izjemno povečala predvsem na račun dostave hrane. Kljub temu da so skrbi zaradi koronavirusa zdaj manjše, so se navade ohranile. Razmislite, ali si lahko malico in kosilo za v službo pripravite doma in ga zapakirate v primerne posode. Delodajalcu predlagajte, naj vam na delovnem mestu priskrbi hladilnik in mikrovalovko oziroma primeren prostor za pripravo hrane. Če boste hrano naročili, pa se, če je mogoče, sprehodite do restavracije, kjer naj vam jo zapakirajo v vašo embalažo.

UPORABITE SVOJO VREČKO

Odkar so po navodilih Evropske unije plastične vrečke postale plačljive, se je marsikdo brez težav navadil, da ima v torbi svojo vrečko iz blaga. Lahko jo izdelate tudi sami iz starih oblačil. Večina trgovcev, ki želi kupce pridobiti s tem, da so ‘okolju prijazni’, ponuja papirnate vrečke namesto plastičnih, a to ni najboljša rešitev.

JE PAPIR BOLJŠI OD PLASTIKE?

Papir je sicer boljši od plastike po tem, da – če je odvržen v naravo – razpade hitreje, toda njegova proizvodnja ni okolju prijazna. Tudi če gre za recikliran papir in zanj ni padlo nobeno drevo, je za reciklažo papirja potrebne ogromno vode in kemikalij. Poleg tega se bo papirnata vrečka strgala hitreje od plastične in jo boste uporabili manjkrat. Veliko papirja in kartona ne reciklirajo v evropskih državah, ampak ga z ladjami odpeljejo na reciklažo v jugovzhodno Azijo, kar povzroča dodatno okoljsko škodo. Bolje, kot da plastiko zamenjate za papir, je torej, da se odrečete tudi odvečni papirnati in kartonski embalaži.

Je vaš poštni nabiralnik poln reklamnih letakov, ki jih le odvržete v zabojnik za star papir? Na pošti lahko kupite nalepko za nabiralnik in poštar vam jih ne bo več dostavljal, vi pa boste naredili nekaj dobrega za okolje.

KOVINA JE BOLJŠA OD PLASTIKE

Kovine imajo na trgu rabljenih surovin veliko višjo ceno od odpadne plastike, saj jih je mogoče znova in znova reciklirati. Aluminijaste pločevinke in kovinsko embalažo lahko v reciklirnih centrih z magneti in drugo tehnologijo preberejo iz drugih odpadkov. Zato se raje kot za plastično embalažo odločite za kovinsko.

pločevinke embalaža reciklaža
Profimedia

JE STEKLO BOLJŠE OD PLASTIKE?

Steklo se zdi na prvi pogled boljša rešitev od plastike, a ni tako preprosto. Proizvodnja stekla je energetsko zelo potratna, bolj kot proizvodnja plastike. Slaba stran steklene embalaže je tudi, da je težja od plastične, zato je za njen prevoz potrebnih več fosilnih goriv.

Ključna je tako ponovna uporaba. Steklenica, ki jo lahko ponovno uporabimo, povzroči 85 odstotkov manj emisij kot steklo za enkratno uporabo, 57 odstotkov manj emisij kot pločevinka za enkratno uporabo in 70 odstotkov manj emisij kot plastenka za enkratno uporabo. Več o primerjavah med materiali lahko preberete v analizi, ki so jo pripravili Ekologi brez meja.

Pozitivna plat stekla je, da se lahko reciklira neštetokrat, plastika pa ne. Pijača v steklenicah je tudi boljše kakovosti od tiste v plastenkah. Če zmorete, kupujte pijačo v povratnih steklenicah. Shranite steklene kozarce ter jih ponovno uporabite v svojem gospodinjstvu.

RAJE VEČJA EMBALAŽA KOT MANJŠA

Če že kupujete izdelke v plastični embalaži, je bolje, da se odločite za večjo embalažo, tako pri plastenkah s pijačo kot na primer pri pralnih praških in čistilih. Večje kose embalaže na komunalah lažje poberejo z ogromnih kupov odpadkov, zato je verjetnejše, da jih bodo reciklirali. Vsi koščki plastike končajo v sežigalnicah. Za proizvodnjo treh pollitrskih plastenk se porabi več plastike in več energije kot za proizvodnjo ene 1,5-litrske plastenke.

Če boste v večji embalaži kupovali hrano, ki se hitro pokvari, na primer jogurt, pa bodite pozorni, da ne bi zaradi dobrih namenov nato morali hrano zavreči.

KUPUJTE PREMIŠLJENO IN POIŠČITE TRGOVINE, V KATERIH LAHKO KUPUJETE S SVOJO EMBALAŽO

V trgovino se odpravite s seznamom, tako se boste izognili impulzivnim nakupom, tudi tistih izdelkov, ki so zapakirani v veliko embalaže. V Sloveniji se je v zadnjih letih na tem področju veliko spremenilo na bolje. Določene izdelke brez embalaže ponuja večina trgovcev, vse več pa je tudi pravih ‘zero waste’ trgovin. Nevladna organizacija Ekologi brez meja je pripravila zemljevid takih trgovin po vsej Sloveniji, ki si ga lahko ogledate tu. Tudi nekateri večji trgovci so pred kratkim postavili točilne avtomate, na katerih si lahko v svojo embalažo natočite čistila in pralne praške. V ‘zero waste’ trgovinah pa si lahko natočite tudi mila in šampone.

KAVA V LONČKU? NE, HVALA

Če pijete kavo ‘na poti’, vam jo lahko natočijo tudi v vaš lonček za večkratno uporabo. Prav tako je mogoče svoj lonček uporabiti na večini avtomatov za kavo.

SAMO BREZ PANIKE

Večina ljudi si želi živeti bolj okolju prijazno, a je to težko. Zato si ne očitajte, če morate včasih kupiti izdelke, zapakirane v plastiko. Pri konceptu življenja brez odpadkov (‘zero waste’) ne gre za vse ali nič. Znani slogan je “Ne potrebujemo peščice ljudi, ki bi bila popolna pri ‘zero waste’ načinu življenja in s tem ne bi več proizvajala odpadkov, ampak potrebujemo milijone ljudi, ki bodo v tem nepopolni.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!