“Dan, ko bo Julian Assange izročen Ameriki, bo dan, ko bo umrla demokracija”

Slovenija 21. Feb 202414:53 1 komentar

Proces, ki na sodišču v Londonu poteka proti ustanovitelju platforme WikiLeaks Julianu Assangeu, je za oblasti ZDA in Združenega kraljestva test zavezanosti temeljnim načelom svobode medijev, so danes na Trgu republike opozorili udeleženci shoda v podporo izpustitvi Assangea in oblasti v ZDA pozvali k opustitvi pregona proti njemu.

“Izročitev Juliana Assangea bi vzpostavila nevaren precedens, ko bi lahko ameriška vlada zahtevala izročitve drugih novinarjev in založnikov z vsega sveta,” je na shodu pred britanskim veleposlaništvom v Ljubljani dejala Metka Naglič iz Amnesty Slovenije. “Objava informacij v javnem interesu je temelj medijske svobode, zaščitena je z mednarodnim pravom in ne sme biti kriminalizirana,” je dodala.

V britanski prestolnici danes poteka drugi dan zaslišanja o izročitvi Assangea ZDA. 52-letnemu državljanu Avstralije, ki je v Londonu zaprt od leta 2019, v ZDA grozi do 175 let zapora, ker je v letih 2010 in 2011 objavil več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu.

“Dan, ko bo Julian Assange izročen ameriškim oblastem, bo dan, ko bo dokončno umrla demokracija, ko bo umrla svoboda novinarstva. To je dan, ki ga ne smemo dopustiti,” pa je dejal aktivist in član Piratske stranke Ratko Stojiljković.

Shod v podporo Juliana Assanga Shod v podporo Juliana Assanga
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Shod v podporo Juliana Assanga Shod v podporo Juliana Assanga
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Shod v podporo Juliana Assanga Shod v podporo Juliana Assanga
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na shodu je bilo slišati pozive, da morajo ZDA opustiti obtožbe proti Assangeu. Kazenski pregon mu grozi v skladu z zakonom o vohunjenju iz leta 1917, ki je bil sprejet v vojnem času in po navedbah udeležencev shoda “ni bil namenjen temu, da se z njim preganja legitimno delo novinarjev”.

“Juliana Assangea ne bi smeli izročiti, tudi zato, ker ni ameriški državljan. Z njegovo obtožbo se ameriško kazensko pravo globalno širi na nepredvidljiv način. Na kocki ni samo njegova usoda, ampak usoda vsega svetovnega novinarstva oziroma svoboda javnega izražanja nasploh,” pa je opozoril novinar Uroš Lipušček.

Iz stranke Levica pa so sporočili, da ostro nasprotujejo izročitvi Assangea ZDA in se zavzemajo za njegovo takojšnjo osvoboditev. “Gre za vprašanje svobode govora in tiska, za vprašanje naše pravice do obveščenosti,” so zapisali.

ZDA pozivajo Veliko Britanijo k izročitvi Assangea

Zastopnica ameriške vlade je danes pozvala sodišče v Londonu, naj zavrne zadnji poskus pritožbe Assangea in ga izroči ameriškim oblastem. ZDA ob tem zanikajo, da bi bil postopek proti ustanovitelju platforme WikiLeaks politično motiviran. Odvetnica Clair Dobbin je zatrdila, da je Assange “neselektivno in zavestno objavil imena posameznikov, ki so služili Združenim državam kot viri informacij”. Po njenih besedah je to tisto, kar ga razlikuje od drugih medijev in novinarjev, ne pa politična stališča.

Assangeovi odvetniki skušajo opozarjajo, da je postopek proti Assangeu političen, ter da bi izročitev ameriškim oblastem ogrozila njegovo zdravje in celo življenje. Assange se enako kot v torek tudi danes ni pojavil na sodišču. Njegov odvetnik Edward Fitzgerald je že ob začetku obravnave povedal, da se Assange ne počuti dobro in se zaslišanja ne bo udeležil niti osebno niti prek videopovezave. Kot je še opozoril, njegovo stranko preganjajo zaradi običajne novinarske prakse.

Enako kot v torek se je tudi danes pred sodiščem zbralo več deset podpornikov Assangea, ki so zahtevali izpustitev preganjanega aktivista in novinarja. Če bo Assange ta teden uspešen na sodišču in se bo začel pritožbeni postopek, bo dobil še eno priložnost, da svoj primer zagovarja na londonskem sodišču, pri čemer bo določen datum za polno obravnavo. Če sodišče Assangeovi prošnji za pritožbo zoper njegovo izročitev ZDA ne bo ugodilo, bi bila vsa pravna sredstva v Veliki Britaniji s tem izčrpana. Njegovi odvetniki so nakazali, da bodo zadevo v tem primeru predali Evropskemu sodišču za človekove pravice, vendar se bojijo, da bo Assange kljub temu hitro izročen ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje