Dan pred stavko zdravnikov in zobozdravnikov tudi stavka pacientov

Slovenija 21. Dec 202217:53 10 komentarjev
Čakalnica
Srdjan Živulović/BOBO

Po tem ko je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides za 11. januarja napovedal enodnevno stavko, je civilna iniciativa Glas ljudstva za 10. januarja – torej dan pred tem – napovedala veliko stavko pacientov.

“Čas je, da se v ospredje razprave o zdravstvenem sistemu postavi interese in pravice prebivalk in prebivalcev, torej pacientk in pacientov,” so zapisali v civilni iniciativi Glas ljudstva in napovedali veliko stavko pacientov. To bodo izvedli v torek, 10. januarja, en dan pred stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki jo je napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so napovedali, da bo prva stavka pacientov in pacientk potekala na delovnih mestih in pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17. uri pa se bodo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani in predstavili pet zahtev.

Kaj bodo zahtevali stavkajoči?

1. Dostop do izbranega zdravnika za vse.

2. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

3. Ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom.

4. Ukinitev oziroma konec spodbujanja dvojnih praks.

5. Ukinitev komercialnih zavarovanj, ki omogočajo preskakovanje čakalnih vrst.

“Slovenski javni zdravstveni sistem je že desetletja plen različnih interesnih skupin, ki jim je skrb za paciente zadnja briga. Posledice so vse bolj očitne – danes je brez izbranega zdravnika, vstopne točke v javno zdravstvo, že več kakor 130 tisoč posameznic in posameznikov, več kot 60 pa jih vsak dan izgubi izbranega zdravnika,” so zapisali v civilni iniciativi in poudarili, da zdravstveni sistem ob tem poka po šivih, finančna sredstva pa se vse bolj pretakajo v smeri privatizacije zdravstva.

“Odgovornost za nastalo situacijo nosi kar nekaj preteklih vlad, a trenutna vlada je odgovorna za to, da ukrepa nemudoma in izpelje sistemske rešitve za ohranitev javnega zdravstva,” so dodali.

Vložili bodo tudi tožbo

Spomnimo, da je civilna iniciativa že na sredi decembra predstavila začetek kampanje z naslovom “Ustavimo rušenje javnega zdravstva” in pozvala k podpisu istoimenske peticije.

Ob današnji napovedi stavke pacientov so znova pozvali k podpisu peticije in sporočili, da bodo s Pravno mrežo za varstvo demokracije v imenu posameznikov brez izbranega zdravnika vložili tudi tožbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje