Zdravniki in zobozdravniki bodo stavkali 11. januarja (VIDEO)

Slovenija 20. Dec 202213:39 11 komentarjev

Danes se je sestal glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Na novinarski konferenci so ob oznanitvi stavkovnih zahtev napovedali enodnevno stavko, ki bo 11. januarja. V sindikatu so stavko napovedali zaradi nezadovoljstva z vladno ponudbo o odpravi plačnih nesorazmerij, ki po njihovi oceni ustvarja nova nesorazmerja.

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je na današnji seji sprejel nekaj pomembnih odločitev, je povedal Gregor Zemljič, podpredsednik sindikata in vodja pogajalske skupine. Po njegovih besedah smo v slovenskem zdravstvenem prišli do točke, ko v središču ni več odnos med bolnikom in zdravnikom, temveč so, tako Zemljič, v središču politično obračunavanje, prazne politične obljube in vedno pogostejši napadi na zdravnike. “Naše sporočilo je, da zdravniki in bolniki ter politika oziroma odločevalci nismo sovražniki, ampak zavezniki, ki bi morali graditi boljši in dostopnejši zdravstveni sistem,” je povedal.

Fides bo 11. januarja izvedel enodnevno opozorilno stavko, če vlada ne bo jasno povedala, da zdravniki niso krivi za slabe razmere v zdravstvu, in če ne bo enakega dvig plač za vse zdravnike. Vlada se je namreč z drugimi zdravstvenimi sindikati dogovorila, da se mladim zdravnikom plače izboljšajo več kot izkušenejšim.

Fidesove stavkovne zahteve so:

• Da vlada ostro obsodi kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme za oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

• Takojšnja naslovitev več kot leto dni trajajočih plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov, brez ustvarjanja novih nesorazmerij znotraj zdravniškega poklica. Pričakujejo enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta, in sicer najpozneje do 1. aprila 2023.

• Oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov, ki bo vključevala nova delovna mesta starejši specialist in starejši zdravnik zobozdravnik brez specializacije z licenco in s pripadajočimi posebnimi pogoji dela.

• Prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo.

• Dosledno upoštevanje standardov in normativov. Pričakujejo tudi vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te standarde in normative presegajo.

Glavni odbor Fidesa je odločitev o stavki sprejel v začetku decembra, po anketi med članstvom. Anketa je pokazala, da zdravniki s ponudbo vlade o odpravi plačnih nesorazmerij oz. dvigu zdravniških in zobozdravniških plač niso zadovoljni, ker ustvarja plačna nesorazmerja in anomalije, saj mlajšim zdravnikov ponuja bistveno večji dvig kot izkušenejšim.

Vladna ponudba sicer velikemu delu mladih zdravnikov prinaša povišanje plač v skupni višini petih plačnih razredov. Višjim zdravnikom specialistom pa dva plačna razreda, čeprav ti po navedbah sindikata opravijo 44 odstotkov delovnih ur, opravljajo mentorsko vlogo mlajšim kolegom, kar količino dela še bistveno poveča, ter “že 30 let vlečejo zdravstvo naprej in ohranjajo strokovnost slovenske medicine na najvišjem nivoju”, je takrat dejal podpredsednik sindikata in vodja Fidesove pogajalske skupine Zemljič.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedano stavko označil za nepotrebno, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa se je po napovedi zdravniške stavke vprašala, ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi. Do njene izjave so bili kritični v Fidesu, prav tako so bili kritični Slovensko zdravniško društvo in skupina Mladi zdravniki Slovenije, ki so ministrico povabili na delovišča zdravnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje