“Dan žensk je pravzaprav največji praznik za cvetličarje”

Navdih 07. Mar 202314:14 4 komentarji
Vrtnice
N1

Tradicionalno so se ob dnevu žensk v Sloveniji podarjali nageljni, zdaj so bolj priljubljene vrtnice. V ljubljanskih cvetličarnah in na tržnici smo preverili, kakšen obisk pričakujejo v sredo in koliko bo treba odšteti za cvetje.

Tako kot za valentinovo in ob materinskem dnevu se tudi ob dnevu žensk proda veliko več rož kot ob drugih dneh v letu. Cvetličarji in prodajalci rož imajo obilico dela tako s predhodnimi naročili kot spontanimi nakupi. Priprave na dan žensk so potekale že en dan prej. Ljubljanske cvetličarje in prodajalce rož na ljubljanski tržnici smo vprašali, ali je veliko povpraševanja po cvetju, koliko je treba zanj odšteti in na kateri cvet prisega največ strank.

Dan žensk največji praznik za cvetličarje

V cvetličarnah Emporia, Miha Oblak in Valentin pred 8. marcem zaznavajo večje povpraševanje. V Cvetličarni Miha Oblak ob dnevu žensk naročajo od dva do pet tisoč kosov cvetja več kot na navaden dan. “Povpraševanje je ogromno, dan žensk je pravzaprav največji praznik za cvetličarje,” je povedal lastnik Miha Oblak. Tudi v primerjavi z valentinovim in materinskim dnem je njegova cvetličarna na ta dan najbolj obiskana. Na vprašanje, ali je povpraševanje večje, so tudi v Emporii in Valentinu odgovorili, da zagotovo – v zadnjem omenjenem so o povpraševanju sklepali tudi na podlagi prometa za valentinovo, ko so bili dobro obiskani, zato so cvetličarno založili tudi za dan žensk.

Preberite še: Ali naša ljubezen do vrtnic resnično uničuje afriško okolje?

Vrtnice
N1

Naročila so najrazličnejša, a vsi sogovorniki se strinjajo, da je na dan žensk “absolutna zmagovalka” rdeča vrtnica. Zanjo boste, glede na velikost in kakovost, odšteli različno. V Cvetličarni Miha Oblak stane od dva do devet evrov, v povprečju pet ali šest evrov. Podobno tudi v Cvetličarni Valentin, kjer vrtnica stane okrog šest evrov. Lastnica Tatjana Peklar o ceni šopka težko govori, saj je odvisna od števila rož in dodatkov: nekateri kupijo šopek s tremi vrtnicami, drugi s trinajstimi. Najpogosteje stranke kupijo šopek s petimi vrtnicami, kar stane približno 30 evrov. To po besedah sogovornice za nekatere ni visoka cena, drugi pa za rože niso pripravljeni odšteti več kot deset evrov. V Cvetličarni Miha Oblak šopki stanejo najmanj 20 evrov, nekateri zanj odštejejo tudi sto evrov ali več.

Po priljubljenosti vrtnici sledijo tulipani, ki so po besedah cvetličarjev tudi cenovno dostopnejši. Cena znaša evro ali evro in pol, zato je tudi cena šopka precej nižja kot pri vrtnicah. Tulipane ali prav tako ugodne nageljne po več sto kosov pogosto naročajo tudi podjetja, ki bodo rože v sredo delila delavkam.

Tulipani
N1

Vsi sogovorniki so poudarili, da bodo cene v sredo enake kot ob preostalih dneh v letu. Za dan žensk se – v nasprotju z valentinovim, ko se cena rdeče vrtnice na trgih zaradi velikega povpraševanja precej dvigne – cene rož ne spremenijo opazno in sami se zaradi večjega povpraševanja ne odločajo za podražitve.

Preberite še: Kaj pomeni posamezna barva vrtnice? 

Rože so pri dobaviteljih v zadnjih dveh letih precej dražje, po večini zaradi cene energentov. Poleg višjih stroškov prevoza cvetje namreč gojijo v ogrevanih rastlinjakih, ki porabijo veliko energije. Posledično so bili tudi ljubljanski cvetličarji prisiljeni zvišati cene, a so se vsi v upanju, da bodo morebitne izgube že pokrili, odločili za minimalno podražitev.

Rože
N1

Na ljubljanski tržnici manj optimizma

Vzdušje med prodajalci na ljubljanski tržnici po drugi strani ni tako optimistično, saj se morajo namesto na naročila zanašati na mimoidoče stranke – posledično na lepo vreme, so v torek s skeptičnimi pogledi proti nebu povedali na treh ljubljanskih stojnicah s cvetjem. Ker je bila možnost dežja za sredo velika, kljub temu da je ob dnevu žensk povpraševanje tradicionalno večje, niso naročili več cvetja kot navadno. Kot je namreč povedala ena od prodajalk na stojnici, je prometa, če dežuje, na praznik namreč vseeno manj kot na običajen sončen in jasen dan.

Rože
N1

Najbolj priljubljena na tržnici sta, enako kot v cvetličarnah, vrtnica in tulipan. Za vrtnico boste na tržnici odšteli od enega do treh evrov, za šopek desetih torej od deset do 30 evrov. Tulipan vas bo stal od 50 do 80 centov, torej od pet do osem evrov na šopek. Včasih prodajalci večje šopke prodajajo po nekoliko nižji ceni, prav tako lahko po nižji ceni kupite šopke z nekoliko starejšimi rožami.

Po podatkih o cenah rož na tržnici, ki jih je leta 2020 zbral Dnevnik, je bilo šopek tedaj mogoče kupiti za pet evrov. Vrtnice so bile po 1,50 evra oziroma 10 evrov, če ste jih vzeli deset.

Kakor cvetličarji so nam tudi sogovorniki na tržnici potrdili, da so cene rož vse od epidemije koronavirusa, še posebej pa letos in lani, pri dobaviteljih višje, a da sami cen niso višali. Na splošno je zanimanje za nakup cvetja na tržnici majhno. Prodajalci so pojasnili, da morajo tekmovati tudi s trgovinami in supermarketi, v katerih je cena cvetja po navadi nižja. Po pregledu reklamnih letakov nekaj večjih slovenskih trgovcev res kaže, da so cene rož in šopkov v trgovinah in blagovnicah neprimerljivo nižje kot na tržnici ali v cvetličarnah. Šopek lahko kupite tudi za tri evre.

Nekaj optimizma smo vendarle našli tudi na tržnici: na eni od stojnic je po zvočniku glasno odmevalo: “Povej mi, Marina, zakaj ne poznaš me več …” Lastnica stojnice Marina Idic je namreč med prodajalci rož na tržnici ena najbolj priljubljenih, mnoge stranke so jo spoznale prek njenega profila na Instagramu, ki mu sledi več kot dva tisoč ljudi. Idic je napovedala, da bo na njeni stojnici za dan žensk toliko prometa kot sicer v treh mesecih.

Rože
N1

Preberite še: Cvetje za boljše počutje: ste že slišali za najnovejši trend ”flower therapy”?

Cena šopka v Hoferju Cena šopka v Hoferju
Hofer (Vir: zajem zaslona/hofer.si)
Cena šopka v Lidlu Cena šopka v Lidlu
Lidl (Vir: zajem zaslona/lidl.si)
Cena šopka v Mercatorju Cena šopka v Mercatorju
Mercator (Vir: zajem zaslona/mercator.si)
Cena šopka v Sparu Cena šopka v Sparu
Spar (Vir: zajem zaslona/spar.si)
Cena šopka v Sparu Cena šopka v Sparu
Spar (Vir: zajem zaslona/spar.si)
Cena šopka v Tušu Cena šopka v Tušu
Tuš (Vir: zajem zaslona/tus.si)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje