Stranke enotno proti ograjam, dvoživkam v zdravstvu, obveznemu cepljenju …

Slovenija 15. Apr 202213:56 > 23:30 6 komentarjev
Soočenje Trg republike
Egon Parteli/N1

Na Trgu republike je potekalo "soočenje političnih strank z ljudstvom", kot so dogodek označili v iniciativi Glas ljudstva. Soočenja se je udeležilo devet strank oziroma list. Vladnih med njimi ni bilo: v SDS in Konkretno so vabilo ignorirali, v NSi pa so kot razlog za odsotnost navedli, da je danes velik krščanski praznik. Čez teden dni pa se bo na Trgu Republike odvil veliki koncert s sporočilom: Udeležite se volitev!

Do volitev bodo petkovi protesti imeli nekoliko drugačno podobo. Danes popoldne je pred državnim zborom na Trgu republike potekalo posebno predvolilno soočenje, na katerem so se, kot so poudarili v iniciativi Glas ljudstva, politični kandidati in kandidatke soočili ne le med seboj, temveč tudi neposredno z ljudstvom v odprtem in javnem prostoru.

Petkov protest Petkov protest
Borut Živulović/BOBO
Predvolilno soočenje na TR3 Predvolilno soočenje na TR3
Borut Živulović/BOBO
Predvolilno soočenje na TR3 Predvolilno soočenje na TR3
Borut Živulović/BOBO
Predvolilno soočenje na TR3 Predvolilno soočenje na TR3
Borut Živulović/BOBO

V iniciativi so povabili vse stranke, ki so zastopane v državnem zboru, in tiste, ki sodelujejo v projektu Volitvomat. Udeležbo so potrdili najvišji predstavniki strank KUL (SD, LMŠ, Levice in SAB), Gibanja Svoboda, Desusa, skupne liste Naša prihodnost in Dobra država, Vesna in Pirati. Na Trgu republike pa ni bilo predstavnikov vladajočih strank: v SDS in v Konkretno so vabilo ignorirali in nanj niso niti odgovorili, v NSi so kot razlog za odsotnost navedli, da je danes velik krščanski praznik in da bodo svojim članom pustili, da se udeležujejo verskih obredov.

Na soočenju so se izmenjavala vprašanja, na katera so predstavniki strank s pomočjo loparčkov odgovarjali z da ali ne, in vsebinska vprašanja. Pri večini vprašanj, na katera so odgovarjali z loparčki, so bile stranke enotne. Tako bi vse še v letošnjem letu odstranile ograje na meji, prepovedale bi t. i. dvoživke v zdravstvu, umetno oploditev pa bi omogočile tudi samskim ženskam. Soglasno so potrdile, da bodo v primeru, če pridejo v parlament, vložile predlog, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status nevladne organizacije v javnem interesu. Prav tako so vsi sodelujoči predstavniki strank odgovorili, da so proti uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19. Loparčke z napisom “da” so družno dvignili tudi pri vprašanju, ali bi iz stranke izključili funkcionarja – tudi njenega predsednika – če bi ta javno žalil/a in napadal/a novinarje oziroma novinarke.

Pri vprašanju, ali so za uvedbo socialne oziroma bogataške kapice, kot so jo poimenovali v Glasu ljudstva, so z izjemo LMŠ, ki se je vzdržala, vsi navzoči odgovorili z “ne”. Ko je prišlo do vprašanja o obdavčitvi nepremičnin v lasti Rimokatoliške cerkve, pa so prikimale vse stranke, predstavnika LMŠ in Gibanja Svoboda pa sta se vzdržala.

Predstavniki iniciative Glas ljudstva so zbranim politikom zastavili tudi vprašanja ljudi, ki so jih pošiljali v zadnjem tednu ali zastavili danes. Prispelo je več kot 300 vprašanj, med njimi tudi provokativna, naslovljena na posamezno stranko. Na vprašanje, namenjeno stranki Gibanje Svoboda, kakšna naj bo sestava programskega sveta RTV Slovenija, je predsednik stranke Robert Golob odgovoril, da naj bo ta organ čim manj političen. “Nobena stranka naj vanj ne rine svojih kadrov, Gibanje Svoboda jih zagotovo ne bo,” je obljubil Golob.

Na SAB so ljudje naslovili vprašanje, ali stranka podpira legalizacijo marihuane v rekreativne namene. Njena predsednica Alenka Bratušek je odgovorila, da so za “legalizacijo v medicinske namene, ostalo pa v dogovoru z zdravniki in stroko”. K temu je predstavnik Piratov Ratko Stojiljković pripomnil, da bi moral vsak poslanec dobiti zastonj džojnt. Podpredsednica stranke Vesna Jasmina Jerant je na vprašanje o dvigu RTV prispevka dejala, da to “absolutno ni potrebno”. Predsednik stranke Naša prihodnost Ivan Gale je zavrnil očitke, da se je v preteklosti izrekel tako proti sodelovanju s sedanjo koalicijo kot s strankami KUL. Kot je dejal, se proti sodelovanju s KUL ni nikoli izrekel.

Predsednica SD Tanja Fajon se je morala zagovarjati zaradi bivšega predsednika njihove stranke Boruta Pahorja, ki je po oceni avtorja vprašanja kot predsednik republike nedejaven in podpira aktualno vlado. Kot je povedala predsednica SD, Borut Pahor ni član njihove stranke. Tudi sama se z njim marsikdaj ne strinja in je nad njegovim ravnanjem razočarana.

Podpredsednica LMŠ Jerca Korče pa je bila deležna vprašanja o vidnem članu stranke Damirju Črnčecu. Kako lahko človek, ki je v preteklosti izražal skrajno ksenofobna stališča in bil tesen sodelavec Janeza Janše, zastopa povsem drugačen program LMŠ, so ljudje povprašali Korče. “Tudi Janez Janša je nekoč zagovarjal delavske pravice in samoupravljanje, pa vidimo, kam je prišel danes. Verjamem, da se človek lahko spremeni. Damirju Črnčecu sem na štiri oči povedala, kaj si mislim, in v vsem tem času našega sopotništva je dokazal, da je drugačen in da zagovarja prihodnost te države,” je odgovorila podpredsednica Šarčeve stranke.

Nekoga v publiki pa je zanimalo, kakšno prihodnost v Levici vidijo za Plečnikov stadion. “Zavzemamo se za njegovo spomeniško prihodnost. Nakupovalnih centrov v Ljubljani je dovolj, čas je, da začnemo graditi stanovanja,” je dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Čez teden dni veliki koncert

Prihodnji petek več kot sto civilnodružbenih organizacij in iniciativ vabi na veliki koncert na Trgu Republike. Podporo aktivnemu državljanstvu in udeležbi na volitvah bo s svojimi nastopi izkazalo okoli dvajset glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, med njimi Vlado Kreslin, Koala Voice, Sestre, MRFY, Lado Leskovar, Matter, Tinkara Kovač, Jani Kovačič … “Glasbeni okusi so različni, država je ena, od vseh in za vse!,” k udeležbi na koncertu in na volitvah pozivajo civilnodružbene organizacije. Ob tem še izpostavimo, da so tako današnje soočenje kot koncert čez teden dni organizatorji prijavili ustreznim organom.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje