Premier Golob: Zdravstvo bomo reformirali po slovenskem modelu

Slovenija 27. Jan 202306:20 > 15:22 22 komentarjev

Danes je potekala ustanovna seja strateškega sveta za zdravstvo, ki deluje pod okriljem predsednika vlade Roberta Goloba. Strateški svet, ki bo deloval kot posvetovalno telo pod vodstvom znanega kirurga Erika Breclja, bo pripravil predloge za napovedano zdravstveno reformo. Rešitve bodo po področjih pripravljale skupine, v prihodnjem tednu bo svet obravnaval predloge rešitev za primarni nivo zdravstva ter glede povečanja vpisa na medicinski fakulteti.

Strateški svet za zdravstvo se je sestal na ustanovni seji in se med drugim seznanil z analizo stanja v zdravstvu, na podlagi katere bo pripravil predlog zdravstvene reforme. Seje se je udeležil tudi premier Robert Golob, pod okriljem katerega deluje novoustanovljeni svet. Po koncu ustanovne seje je Golob poudaril, da je zadovoljen in ponosen na to, da se je vabilu za sodelovanje v strateškem svetu odzval širok krog različnih strokovnjakov s področja zdravstva.

“Današnja razprava je pokazala, da je reforma nujno potrebna, morala pa bo biti tudi celovita. Ker le s celovitimi rešitvami lahko naslovimo vse probleme, ki so se v zdravstvu nakopičili skozi desetletja. Izpostavil bi tudi, da je debata jasno pokazala, da je marsikje v Sloveniji zdravstvena stroka v resnici v svetovnem vrhu in da tega pri iskanju rešitev ne smemo zanemariti, ravno obratno – naše primere dobrih praks moramo znati po sistemu razširiti,” je poudaril premier. To se mu zdi dobra popotnica, zdravstvo pa bodo reformirali po slovenskem modelu in se zgledovali po dobrih praksah iz Slovenije in tujine.

Vodja strateškega sveta za zdravstvo kirurg Erik Brecelj je po koncu prvega srečanja izrazil, da je bil prijetno presenečen nad sestavo sveta, ki je po njegovih besedah strokovna, saj so v njem strokovnjaki z različnih področij in izkušnjami. Čeprav pogledi članov sveta niso enaki, pa po njegovih besedah na probleme gledajo široko. “Začutil sem tudi zelo veliko željo po rešitvah,” je izpostavil in dodal, da je bilo predlogov v preteklih 30 letih veliko, vendar da ga sedaj zares navdaja optimizem, da se bodo zadeve vendarle premaknile naprej in da bodo predlogi tudi realizirani.

Brecelj je po Golobovih besedah idealna oseba za vodenje strateškega sveta, saj se zaveda stanja zdravstvenega sistema, ob tem pa je zadnjih 15 let opozarjal na vse tisto, kar je treba v sistemu spremeniti. Pri vodenju sveta ima Brecelj avtonomijo in podporo, je poudaril premier. Strateški svet bo sicer posvetovalno telo, ki bo delovalo na velikem številu operativnih področij in združuje strokovnjake, ki imajo različne poglede na iste izzive, saj s tem želijo zadeve osvetliti z različnih zornih kotov, da ne bi česa spregledali. Svet se bo sestajal vsak teden, zato Golob verjame, da bodo reforme stekle učinkovito in hitreje.  Po navedbah predsednika vlade je približno polovica članov sveta s področja zdravstva, veliko je tudi ekonomistov. Strateški svet se bo še dopolnjeval, mogoče bo kakšen član čez čas tudi odpadel, če bo tako želel, je pojasnil. “Ne bi se obremenjeval s tem, kaj je bilo na začetku, pomembno je, kakšni bodo rezultati,” je dejal.

Naloga sveta bo priprava strokovnih izhodišč

Med skupinami strateškega sveta pa je Brecelj naštel skupino za digitalizacijo, za upravljanje, za kakovost, za nujno medicinsko pomoč, za promocijo zdravja ter za zdravstveno nego. Naloga sveta bo priprava strokovnih izhodišč, pisanje zakonodaje pa je v domeni medresorske delovne skupine za zdravstvo, je še pojasnil Golob. Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa je povedal, da bodo predloge, če bodo ti dobri, vključili v zakonodajo in “gotovo prišli do zdravstvene reforme”. Na nekaterih področjih bo skupina po Brecljevih besedah verjetno pripravila več rešitev, ne pa tam, kjer bodo prepričani, da je najboljša možna rešitev le ena.

Po besedah zdravstvenega ministra Bešiča Loredana je na današnji seji strateškega sveta dekan mariborske medicinske fakultete Iztok Takač pojasnil, da imata mariborska in ljubljanska medicinska fakulteta pripravljene rešitve, “ki jih bodo poslušali”. “Danes je bilo rečeno, da lahko teh 1000 zdravnikov, ki jih manjka, najkasneje v osmih letih izobrazimo doma, ni jih treba uvažati,” je poudaril zdravstveni minister. Dodal je, da bosta vlada in ministrstvo naredila vse, da uredita financiranje in prostore obeh medicinskih fakultet, ki se zaradi povečevanja vpisa soočata s prostorsko stisko.

Za pripravo zdravstvene reforme je bil sprva zadolžen strateški svet, ki je deloval pri ministrstvu za zdravje, a je bil nato po ustanovitvi novega ukinjen. Večina članov ukinjenega sveta je bila imenovanih v nov svet, ki ga bo vodil kirurg Brecelj. Ta bo po besedah ministra za zdravje Bešiča Loredana tisti, ki bo tako njemu kot premierju nastavil ogledalo, saj “pove točno tako, kot misli, in ga ni mogoče kupiti”.

V novem svetu je po poročanju Dela 22 članov, med njimi so tudi predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege ter državna svetnica, ki zastopa interese zdravstva, Monika Ažman in kirurg Vojko Flis, ki je kot kandidat Gibanja Svoboda neuspešno kandidiral za mariborskega župana. SD je predlagala svojega člana Branka Gabrovca, sicer generalnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Levica pa svojega koordinatorja za zdravstvo Anžeta Dolinarja. Med člani sveta so tudi predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Rok Ravnikar in Ana Vodičar z zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Še pred tem pa so se v dopoldanskih urah na ministrstvu za zdravje na prvem srečanju, na katerem naj bi se dogovorili za način nadaljnjega dela, sestali predstavniki pogajalskih skupin vlade in sindikatov v zdravstvu. Vlada se je namreč s stavkovnim sporazumom z zdravniškim sindikatom Fides zavezala, da do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje