Premier Golob: “Stanje v zdravstvu je slabše, kot si kdorkoli misli”

Slovenija 18. Jan 202316:21 13 komentarjev

Na koalicijskem vrhu je bila predstavljena analiza stanja slovenskega zdravstva, ki je po premierjevih besedah slabše, kot si kdorkoli v tej državi misli. "Dobra novica je, da so ugotovljeni razlogi, zakaj je situacija tako slaba, in da obstaja načrt," je povedal. O tem načrtu, ki ima predvideno časovnico, je danes potekala temeljita razprava, je dodal. Očitno je, da koalicija vidi zavod za zdravstveno zavarovanje kot enega ključnih problemov in da bodo prav tam začeli reformo.

Koalicija se je danes na Brdu pri Kranju sestala na težko pričakovanem vrhu, na katerem so obravnavali samo področje zdravstva, čeprav bi morali po napovedih začrtati tudi izhodišča za reforme davkov, pokojninskega sistema, šolstva, plač v javnem sektorju in stanovanjske politike. Vrh se je začel ob 11. uri in je trajal dlje, kot je bilo predvideno. Če je bilo sprva napovedano, da bo novinarska konferenca po vrhu najpozneje ob dveh, se je začela šele ob 16.40.

Na novinarski konferenci so nastopili predsednik vlade in stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec in podpredsednica Socialnih demokratov in poslanska Meira Hot.

Golob: Obstaja načrt

Na vrhu je bila predstavljena analiza stanja slovenskega zdravstva, ki je po Golobovih besedah slabša, kot si kdorkoli v tej državi misli. Zanj je bilo danes ključno spoznanje, da se je doslej stanje poskušalo reševati s posamičnimi ukrepi, ki niso delovali ali pa je bil njihov učinek kratkotrajen. Omenil je tudi, da je število zavarovancev brez izbranega osebnega zdravnika več kot 100.000 že skoraj dvajset let. Kot smo poročali, je tako od leta 2006.

“Dobra novica je, da so ugotovljeni razlogi, zakaj je situacija tako slaba, in da obstaja načrt,” je povedal. Med drugim bo načrt določil, kako bodo znižali število neopredeljenih pacientov.

O tem načrtu, ki ima predvideno časovnico, je danes potekala temeljita razprava, je dodal. “Brez dlake na jeziku,” je poudari.

Začeli bodo pri ZZZS

Namen današnjega vrha ni bil v discipliniranju kogarkoli, ampak v sklenitvi zaveze, da je reforma nujna in da jo bodo izvajali skupaj, je pojasnil premier. “Četudi ne bomo vedno enako razmišljali, se vsi zavedeno, da je ta reforma nujna sedaj,” je dejal. Jutri bodo vsi, ki so bili danes prisotni, torej tudi vsi koalicijski poslanci, podpisali izjavo s takšno zavezo, je napovedal. “Reforma mora biti celovita in lotiti se je je treba v središčni točki, ki je pri zavodu za zdravstveno zavarovanje,” je povedal.

Golob je zavod za zdravstveno zavarovanje opisal kot “velik problem” in napovedal, da ga bodo v celoti digitalizirali. “S tem bomo cel sistem spravili v javnost,” je pojasnil, “naš model je, da po vzoru Estonije in Finske postane poslovanje zdravstvene blagajne javno, ne pa samo transparentno in potem skrito pod nekimi dežniki kvazi interesov. To, kar se pripravlja z digitalizacijo, ne bo samo spremenilo našega odnosa do zdravstva, ampak tudi odnos vseh poštenih ljudi v zdravstvu, ker bodo lahko ponosni, da so pošteni. Javnost bo lahko videla, kdo so tisti, ki delajo pošteno, to je večina, in kdo dela nepošteno, to je manjšina.” Javnost podatkov je po njegovem zagotovilo, da po izvedbi reforme ne bo več poti nazaj. “Nikoli več se ne vrnemo v sedanje stanje, kjer profitira samo tisti, ki dela v ozadju in ribari v kalnem.”

Meira Hot je povedala, da je danes predstavljena analiza “povedala marsikaj”, poudarila pa je “skrivanje podatkov s strani pomembnih deležnikov”. “Ministrstvo za zdravje ne more pridobiti ključnih podatkov za pripravo reforme, zato se vprašaš, kako se je v preteklosti sploh karkoli reševalo, če ne veš, koliko je pacientov brez izbranega zdravnika, kakšne so dejansko čakalne vrste,” je pojasnila. Po naših neuradnih informacijah je bilo namreč na današnjem vrhu slišati veliko kritik na račun ZZZS.

“Jasno je bilo locirano, katera je tista institucija, ki bi lahko doslej kar naredila, pa ni,” je Golob odgovoril na vprašanje, ali so danes govorili tudi o korupciji v zdravstvu. Napovedal je tudi centralno nabavo medicinskih pripomočkov. Ob tem je menil, da sta največja borca proti tej korupciji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in zdravnik Erik Brecelj, ki bo vodil nov strateški svet za zdravstveno reformo.

Minister za finance Klemen Boštjančič pa je po naših neuradnih informacijah na začetku današnjega vrha prisotnim povedal, da ima zdravstvena blagajna velike težave. Del vzroka za to naj bi bil tudi v ukrepu, ki je bil na predlog Stranke Alenke Bratušek sprejet v času prejšnje vlade. Gre za zmanjšanje števila dni bolniškega dopusta, ki jih krije delodajalec, iz 30 na 20. Zaradi tega naj bi imel ZZZS na letni ravni za 400 milijonov evrov več stroškov.

“Naš namen ni obljubljati reforme, ki je ne znamo izvesti”

Po Golobovih besedah se bo konkretna časovnica jutri še dopolnila, vsebovala pa bo zakonodajne ukrepe do konca letošnjega leta kot tudi postopke implementacije, ki bodo potekali letos, prihodnje leto in leta 2025. “Naš namen ni obljubljati reforme, ki je ne znamo izvesti, ampak, da izpeljemo reformo na način, da bodo vsi prebivalci in prebivalke dejansko dobili sistem do učinkovitega javnega zdravstvenega sistema. Ta namen je edini, ki nas v resnici žene naprej,” je dejal Golob.

“Ker danes ni bilo časa in ker je zdravstvena reforma tako pereča in pomembna, smo se namenili, da bomo ves čas tega vrha namenili tej točki,” je pojasnil. O drugih reformah bodo govorili na naslednjem koalicijskem vrhu in takrat bodo pripravil aneks h koalicijski pogodbi, je še dodal. Aneks naj bi podpisali v naslednjih šestih tednih. “Takrat bo vsem jasno, da se reform ne da več ustaviti,” je poudaril.

Hot: V veliki meri smo podprli ministra

Socialni demokrati so podprli časovnico in prioritete na področju zdravstva. Meira Hot je omenila reševanje problematike dostopnosti osebnih zdravnikov in pričakovane spremembe financiranja zdravstva. “Tukaj smo našli skupne točke in tudi izkazali v veliki meri dejansko podporo ministru za zdravje,” je dejala. Iz devetih prioritet, ki jih je predstavil minister, izhaja resnična želja okrepiti zdravstveni sistem, je dodala.

Med današnjo razpravo je minister lahko slišal več predlogov, hkrati pa so bila razjasnjena nekatera vprašanja, ki so se pojavljala, je povedala Meira Hot. Zelo jasna časovnica je po njenem mnenju dokaz, da je koalicija enotna. Posebej je pozdravila tudi ustanovitev delovne skupine v parlamentu, saj bodo tam odločali o zakonodaji. Ta delovna skupina je zanjo tudi izkaz zaupanja.

Po njenih besedah so se danes strinjali, da razgradnja zdravstva ni krivda aktualne vlade, saj se je dogajala vrsto let. “Je pa to popolna odgovornost vlade,” je poudarila, “če se je nekaj dogajalo desetletja, to ni izgovor, da se danes ne ukrepa.”

Mesec: O elementih reforme se bomo dogovarjali sproti

Mesec pa je menil, da so se med današnjo razpravo lahko drug od drugega veliko naučili. “S časovnico nihče nima težav, o posamičnih elementih reforme pa se bomo dogovarjali sproti,” je dejal, “eden od naših ključnih ciljev je bil dogovor, da bomo koalicijski partnerji vključeni v pripravo reforme.” Ekipa okoli premierja Goloba bo vodila pripravo reforme, pri tem pa se bo vsakih 14 dni usklajevala z ekipo v parlamentu, je povedal. “Pod temi pogoji bomo lahko enotni,” je dejal, “zelo se strinjam z oceno, da tukaj stopamo marsikateri interesni skupini na žulj. Moram reči, da sem bil tudi sam presenečen, ko sem v tej analizi videl nekatere številke o tem, kako odteka denar iz zdravstvenega sistema. Če se hočemo s tem spoprijeti, moramo vedeti, da bodo proti nam lobiji in interesne skupine. Strukturo, ki je 30 let ni nihče zares reformiral, lahko premaknemo skupaj.”

“Pričakujem, da me boste vprašali, ali bo Levica zapustila vlado,” je dejal in odgovoril: “če bo dogovarjanje videti tako, kot je bilo danes, bo Levica zapustila vlado leta 2030, ko bo naše delo opravljeno.”

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja kot lov na kurje tatove?

“Vsak dobri gospodar se najprej loti velikega problema,” je Golob odgovoril na vprašanje N1 o predvideni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki ga izvaja zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) se plača več milijard evrov na leto, je pojasnil, za bolniške odsotnosti 700 milijonov evrov na leto, problem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je po Golobovih besedah velik 60 milijonov evrov na leto. S tem je najverjetneje mislil na presežke komercialnih zavarovalnic, ki zbirajo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

“Prioritete so nastavljene tako, da bodo z reformo dosegli dejanski učinek,” je dejal Golob, “ne tako, da bi že na začetku lovili kurje tatove, ampak tako, da se bomo lotili sistema v njegovem bistvu.”

Mesec pa je na vprašanje o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja odgovoril, da to ostaja prioriteta Levice in zaveza v koalicijski pogodbi. Tudi on pa je poudaril, da je prioriteta zavod za zdravstveno zavarovanje.

Zakaj novi strateški svet?

V zdravstveni politiki se je v zadnjem tednu veliko dogajalo, saj je premier Golob od ministra Bešiča Loredana prevzel pripravo zdravstvene reforme. Golob je danes poudaril, da ima minister ne samo njegovo podporo, ampak podporo celotne koalicije.

Ukinitev strateškega sveta za reformo, ki je deloval pod okriljem ministrstva za zdravje, je bilo po premierjevem mnenju potrebno, ker je ta strateški svet z analizo stanja opravil svoje delo. Zdaj bo večina članov tega sveta delovala v novem strateškem svetu, ki bo deloval pod premierjem. Poleg njih pa bo še več drugih članov, ki bodo pomagali izpeljati reformo, je pojasnil.

Strateški svet, ki ga premier ukinja, sicer ni pripravljal analize stanja, to je opravila ekipa na ministrstvu. Je pa strateški svet pisal izhodišča za prenovo zdravstva, a je doslej prišel samo do osnutka.

Dosedanjih strateški svet je imel devet članov in skoraj vsi od njih naj bi bili tudi v novem svetu. V nov svet naj bi se iz starega preselil tudi nekdanji minister za zdravje Dorijan Marušič, ki po naših neuradnih informacijah z Bešičem Loredanom ni v najboljših odnosih.

V novem svetu naj bi bilo približno dvakrat toliko članov kot v dosedanjem. Po naših neuradnih informacijah se nekateri člani starega sveta sprašujejo o smislu tega premika, saj naj bi doslej delali tako, kot je bilo pričakovano. V neuradnih pogovorih smo slišali tudi mnenje, da več, kot je v delovni skupini ljudi, manj se naredi.

Posnetek celotne novinarske konference po koalicijskem vrhu si lahko ogledate spodaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje