Dars sporočil dolgo pričakovano novico, veliko ljubljansko gradbišče se zapira

Slovenija 17. Sep 202309:31 6 komentarjev
Delovna zapora med Tomačevim in Zadobrovo je že skoraj v celoti odstranjena. (Foto: infoPot/X)

Z začetkom prihodnjega tedna bo ljubljanska obvoznica znova prevozna brez večjih zapor. Končali bodo namreč celostno obnovo odseka med Tomačevim in Zadobrovo, kjer so dela potekala več kot eno leto.

Obnova na ljubljanski obvoznici, ki se je začela pred več kot enim letom, je pri koncu.

Dars je sporočil, da bodo še do danes potekala zaključna dela na odseku severne ljubljanske obvoznice med Tomačevim in Zadobrovo. V zadnji fazi prenove je promet potekal po dveh začasnih prometnih pasovih, medtem ko sta bila prehitevalna zaprta. V noči na ponedeljek bo po napovedih Darsa delovna zapora popolnoma odstranjena.

Prenova na severnem delu obvoznice se je začela lanskega julija in je bila ena največjih posegov na obroču okoli prestolnice v zadnjih letih. Projekt je bil vreden 18,8 milijona evrov, v različnih fazah obnove pa je večino časa promet potekal po dveh zoženih pasovih, zato je v prometnih konicah redno prihajalo do zastojev.

Obnova je bila zelo obsežna in ni obsegala le zamenjave cestišča, ampak so izvedli tudi razširitev hitre ceste proti Novim Jaršam za dodatni vozni pas, proti Zadobrovi pa za dodatni vozni in odstavni pas, skladno s prometno študijo območja.

Povsem nov je tudi priključek Leskoškova cesta, kjer so dela potekala od lanskega oktobra 2021, dalj časa pa je bil zaprt tudi izvoz Nove Jarše. Nov priključek ima zdaj tudi krožišče, servisna cesta pa je po novem dvopasovnica. Zaradi prenove, ki je po podatkih Darsa stala 9,2 milijona, so morali prestaviti tudi Pot ob žici, nov priključek pa je zahteval tudi gradnjo podhodov pod južnim krožnim križiščem.

Dela na ljubljanski obvoznici
Aljaž Uršej/N1

Prenova nadvoza na Dunajski cesti bo končana do novembra

S tem del na severni obvoznici sicer še ni povsem konec, saj še vedno poteka obnova dotrajanega nadvoza pri priključku Ljubljana Bežigrad na Dunajski cesti. Po podatkih Mestne občine Ljubljana (MOL) bo prenova končana novembra.

Dars v obnovo pomurske avtoceste med Turniščem in Dolgo vasjo

Dars je sicer v soboto začel pripravljalna dela za preplastitev vozišča na odsekih pomurske avtoceste Turnišče-Dolga vas in Dolga vas-Lendava. V prvi fazi del, ki bo trajala predvidoma do 24. septembra, bo na obeh odsekih delno zaprt prehitevalni pas. Izvajalca imata za dokončanje vseh del na voljo osem mesecev od uvedbe v delo.

Kot je sporočil Dars, bo v prvi fazi del na odseku med Turniščem in razcepom Dolga vas zaprt prehitevalni pas v dolžini 8,7 kilometra, na odseku med razcepom Dolga vas in Lendavo pa v dolžini 800 metrov.

Sledila bo druga faza, v kateri bo promet na odseku med Turniščem in Lendavo v skupni razdalji 9,5 kilometra urejen dvosmerno po polovici avtoceste po enem pasu v vsako smer vožnje.

V nadaljevanju bo sledilo še več faz, o katerih bo Dars uporabnike avtoceste obveščal sproti.

Dela bodo obsegala obnovo vozne površine na avtocesti A5 Turnišče-razcep Dolga vas, na razcepu Dolga vas, na delu odseka A5 med razcepom Dolga vas in Lendavo ter na hitri cesti H7 od A5 do krožišča Dolga vas.

Obnova vozišča je po navedbah Darsa potrebna zaradi njegove dotrajanosti ter zaradi izboljšanja prometne varnosti in udobja vožnje. Na celotnem območju posega je predvidena preplastitev vozišča z novo obrabno plastjo, ki bo debelejša za štiri centimetre, z delno zamenjavo obstoječe voziščne konstrukcije in z lokalnimi globinskimi sanacijami. STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje