Delavci so se zastrupili z monoksidom na gradbišču Roga. Bi sploh smeli delati?

Slovenija 07. Feb 202315:54 > 15. Feb 2023 10:08 6 komentarjev
CENTER ROG GRADBIŠČE
Jan Gregorc, N1

Štirje delavci so se v soboto zvečer na gradbišču Centra Rog v središču Ljubljane zastrupili z ogljikovim monoksidom, na srečo se je končalo brez smrtnih žrtev. Ob dogodku se poraja vprašanje, kako je mogoče, da so bili delavci v soboto zvečer sploh na gradbišču, saj pogodba med gradbenim podjetjem Makro 5 gradnje in ljubljansko občino določa, da se dela izvajajo do 17. ure. Župan Zoran Janković je dogodek obžaloval in najprej povedal, da bodo gradbeno podjetje opozorili na kršitev pogodbe, vendar te ne bodo prekinili. Pozneje pa je sporočil, da podjetje ni kršilo pogodbe in da delavci lahko delajo tudi ob vikendih.

V soboto zvečer so se v centru Ljubljane na gradbišču Centra Rog štirje delavci zastrupili z ogljikovim monoksidom. Policisti so bili o dogodku obveščeni okrog 20. ure. Delavci so delali v zaprtem prostoru in uporabljali stroje z bencinskimi motorji. Prepeljali so jih na zdravljenje v ljubljanski klinični center. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da delavci niso v smrtni nevarnosti. Posredovali so tudi gasilci, ki so na kraju nesreče opravili meritve prisotnosti plinov in prezračili prostore.

Ob delovni nesreči, ki bi se lahko končala tragično, so pri Delavski svetovalnici opozorili, da v soboto zvečer delavci sploh ne bi smeli biti na gradbišču. Gradbena pogodba za rekonstrukcijo Centra Rog med Mestno občino Ljubljana in podjetjem Makro 5 gradnje namreč v 11. členu, kjer so zapisane obveznosti izvajalca, določa, da se dela izvajajo ob delovnih dneh in v svetlem delu dneva, to je v zimskem času do 17. ure.

Vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić je ob tem zapisal, da je delavce na omenjenem gradbišču opazil tudi v nedeljo. “Gradbišče je bilo odprto, iz notranjosti gradbišča se je jasno slišalo glasove delavcev, ki seveda niso šli tja na sproščen nedeljski izlet,” je zapisal v objavi na Facebooku.

Opozoril je tudi na paradoks, saj je v dokumentaciji javnega naročila za izgradnjo centra zapisano, da je “Center Rog namenjen podpori družbenokoristnih projektov, upošteval bo načela varovanja okolja, krožnega gospodarstva in družbene pravičnosti.”

V Delavski svetovalnici so Mol na nujnost spoštovanja delavskih in socialnih pravic opozorili še pred začetkom gradnje. “Ker je bil izbran ponudnik za izgradnjo Centra Rog, in to na podlagi najnižje cene in potem še dodatnega konkurenčnega postopka s pogajanji (kot pri Cukrarni), vas sprašujemo, kako boste nadzorovali izgradnjo Centra Rog z vidika spoštovanja delavskih in socialnih pravic?” so takrat zapisali v pismu, ki so ga poslali na občino.

mol center rog
N1

Janković: Izvajalca bomo opozorili, da krši pogodbo

“Žal mi je zaradi delavcev,” se je na nesrečo odzval ljubljanski župan Zoran Janković. “Usedli se bomo z izvajalcem in se pogovorili. Gospod Lukić, ki ga cenim kot borca za pravice delavcev, ima prav. V pogodbi so točno predpisane ure, od kdaj do kdaj morajo delati. To je kršitev pogodbe,” je dejal Janković in pojasnil, da bi bil skrajni ukrep lahko prekinitev pogodbe, “ampak tega ne bomo naredili, to zdaj povem”. Ostalo bo torej pri opozorilu.

V nedeljo smo delavce opazili tudi na gradbišču novega kopališča Ilirija. Tudi tam dela izvaja isto podjetje, Makro 5 gradnje, in tudi v tej pogodbi je za mesec februar naveden delovni čas gradbišča od 8. do 17. ure ob delovnih dneh.

Janković je dejal, da to drži. Sam je gradbišče Ilirije obiskal v soboto in povedal, da so tam delali tudi v nedeljo dopoldne. “Treba se je vprašati tudi, zakaj v nedeljo delajo,” je povedal župan. “Gre za preprosto dejstvo – ko se ena faza gradnje izvaja, jo moraš končati.” Dodal je, da večina delavcev prihaja iz drugih republik in “zbirajo dneve, da grejo lahko za dalj časa na dopust” ter še, da so gradbena dela odvisna od vremena. “Bolje delati v nedeljo, ko je lepo vreme, kot v ponedeljek, ko dežuje,” pravi Janković.

Dela na gradbišču Centra Rog sicer nekoliko zamujajo, je dodal župan, zato se pogovarjajo o podaljšanju roka. Gradnja kopališča Ilirija pa poteka po načrtih in naj bi bila končana do konca leta.

Teden dni pozneje, 14. februarja, je Janković sporočil, da družba Makro 5 gradnje ni kršila pogodbe. Pojasnil je, da so skupaj z direktorjem družbe pregledali gradbeno pogodbo in ugotovili, da ta izvajalcem ne prepoveduje dela niti ob sobotah in nedeljah niti v nočnih urah. Janković je pojasnil, da gradbinci lahko delajo tudi ponoči, če to od njih terja tehnologija gradnje in če pri tem ne motijo nočnega miru bližnjih stanovalcev. Mora pa izvajalec spoštovati delovnopravno zakonodajo in delo organizirati v več izmenah, da posamezni gradbeni delavci ne bi delali več, kot dovoljuje zakonodaja, je še dodal Janković. Pogodba gradnjo izrecno prepoveduje le ob dela prostih dnevih in praznikih, ki so dela prosti dnevi, je dejal župan.

MOL, gradbišče
Podjetje Makro 5 gradnje v Ljubljani izvaja več projektov

Nedeljsko delo?

Inšpektorat za delo je sicer na gradbišču Centra Rog že pred nesrečo preverjal, ali je zagotovljeno varno in zdravo delo delavcev, kaj so ugotovili, pa uradno še ni znano. Gradnjo na tem mestu so sicer lahko začeli potem, ko je občina s pomočjo policije deložirala uporabnike bivše tovarne Rog.

Kot so nam pojasnili na inšpektoratu, je v njihovi pristojnosti nadzor varnosti in zdravja pri delu, preverjajo tudi spoštovanje delovnopravne zakonodaje, med drugim pogodb o zaposlitvi v konkretnih primerih. V njihovi pristojnosti je tako na primer, da preverijo evidence delovnega časa in gradbeni dnevnik, ali imajo delavci plačane nadure in podobno, ne pa tudi delovni čas gradbišča. Bi pa lahko dejstvo, da so bili delavci na gradbišču ob 20. uri zvečer, bilo razlog za preverjanje tega, ali so morda opravljali nadure, ali imajo razporeditev delovnega časa ustrezno opredeljeno v svoji pogodbi o zaposlitvi in podobno.

Z vprašanji o odgovornosti za nadzor omenjenega gradbišča, skrbi za varnost in delovnem času smo se se obrnili tudi na podjetje Makro 5 gradnje, a se ne na klice ne na elektronsko pošto ne odzivajo. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

CENTER ROG GRADBIŠČE CENTER ROG GRADBIŠČE
Jan Gregorc, N1
ROG, GRADBIŠČE ROG, GRADBIŠČE
Jan Gregorc, N1
rog GRADBIŠČE rog GRADBIŠČE
Jan Gregorc, N1
Rog, center, gradbišče Rog, center, gradbišče
Jan Gregorc, N1
Rog, center, gradbišče Rog, center, gradbišče
Jan Gregorc, N1

Janković je ob komentiranju dogodka dodal še, da po njegovih izkušnjah iz časa, ko je bil direktor Mercatorja, delavci radi delajo ob nedeljah, “še posebej, če so za nedeljsko delo dodatno plačani”. Kolektivna pogodba za gradbene dejavnosti sicer med drugim določa, da morajo delavci za nedeljsko delo dobiti najmanj 50-odstotni dodatek. Vendar velja kolektivna pogodba le za delodajalce, ki so člani delodajalskih organizacij. Zakon o delovnih razmerjih, ki velja za vse, pa določa zgolj, da mora delavec za nedeljsko in praznično delo dobiti dodatek, ne določa pa njegove višine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje