Digitalizacija notarskih storitev: revizijska komisija razveljavila razpis

Slovenija 14. Feb 202410:10 1 komentar
Digitalni ekran
Bor Slana/BOBO

Državna revizijska komisija je ugodila zahtevku za revizijo, ki ga je pri razpisu pravosodnega ministrstva za razvoj novega informacijskega sistema Notar na daljavo v sklopu projekta digitalizacije notarskih storitev zahtevalo podjetje eIUS. Komisija je razveljavila odločitev o izbranem ponudniku.

Ljubljansko podjetje je z zahtevkom za revizijo izpodbijal odločitev ministrstva, da javno naročilo odda izbrani skupini ponudnikov, ki jo sestavljajo podjetja Žejn, PartIT in izbrani ponudnik Zaslon Telecom.

Kot so danes sporočili iz Državne revizijske komisije, so v postopku pravnega varstva ugotovili, da je naročnik pri odločanju o primernosti ponudbe ravnal v nasprotju z določbami dokumentacije v zvezi z oddajo javnega naročila in določbami zakona o javnem naročanju.

Izbrani konzorcij namreč kljub jasni, natančni in nedvoumni zahtevi naročnika v ponudbi ni predstavil dela javnega naročila, ki ga namerava oddati v podizvajanje. Komisija je zato zahtevku podjetja eIUS za revizijo ugodila in razveljavila naročnikovo odločitev o oddaji posla izbranemu ponudniku.

Kot je razvidno iz odločbe, je naročnik v razpisni dokumentaciji zahteval, da ponudniki v primeru predložitve ponudbe s podizvajalci v ponudbi predstavijo vse podizvajalce in vsak del naročila, ki bo oddan v podizvajanje, in sicer tako, da navedejo storitve, ki jih bo posamezni podizvajalec izvedel in vrednost oddanih storitev. Izbrani ponudnik tega ni storil v skladu s pravili.

Projekt digitalizacije notarskih storitev se je nedavno znašel tudi v predlogu interpelacije o delu pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. V njem ji ob odgovornosti pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov za sodišča na Litijski cesti v Ljubljani očitajo tudi negospodarno ravnanje pri omenjenem projektu.

Slednji je ocenjen na okoli 1,8 milijona evrov, pri čemer bo dober milijona evrov zagotovljen iz evropskih sredstev, s tem denarjem pa bodo omogočili celovito poslovanje notarjev tudi v elektronski obliki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje