Direktorat za digitalizacijo v zdravstvu dobil direktorico s polnim mandatom

Slovenija 11. Maj 202318:08 3 komentarji
Kolar
N1

Alenka Kolar je dobila polni mandat na čelu direktorata za digitalizacijo v zdravstvu, je na seji odločila vlada. Petleten mandat bo začela 15. maja. Pred tem je bila Kolar v. d. direktorice, na zadnjem razpisu pa je dobila negativno mnenje uradniškega sveta.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je decembra pojasnil, da so od uradniškega sveta prejeli negativno mnenje o Alenki Kolar, ki je že tedaj vodila direktorat kot v. d. direktorice in se je prijavila na razpis za direktorico s polnim mandatom. Zato se je minister z njo dogovoril, da ji bodo podaljšali funkcijo vršilke dolžnosti, nato pa se bo na ponovljeni razpis prijavila še enkrat.

“Mislim, da je padla na čisto političnem delu, ne na strokovnem,” je tedaj dejal. To se je tudi zgodilo, Kolarjeva pa je, kot izhaja iz sporočila po seji vlade, tako vendarle dobila funkcijo direktorice s polnim mandatom.

Minister je decembra sicer dodal, da razmišljajo, da bi področje digitalizacije iz pred kratkim ustanovljenega direktorata premestili v svojo institucijo.

Ministrstvo je od tedaj pripravilo tudi zakon o digitalizaciji v zdravstvu oziroma predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu. Ta med drugim predvideva, da bodo morali vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti zdravstveno dokumentacijo posredovati v centralni zdravstveni informacijski sistem. Za vzdrževanje in razvijanje centralnega sistema bi oblikovali javno podjetje. Zakon namesto dosedanjih okoli 80 zbirk podatkov ob tem določa šest krovnih zbirk podatkov, kamor je mogoče umestiti vse potrebno zdravstveno dokumentacijo in druge podatke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje