Pretresljive fotografije konj na Postojnskem: “Gre za očitno mučenje živali”

Slovenija 11. Maj 202315:09 > 17:31 5 komentarjev
Društvo za zaščito konj
Društvo za zaščito konj/FACEBOOK

Društvo za zaščito konj je objavilo pretresljive fotografije izstradanih kobil in žrebičkov iz naselja Prestranek v postojnski občini. Pristojne ob tem poziva, naj od besed in napovedi preidejo k dejanjem. Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so nam pojasnili, da je bil inšpekcijski postopek uveden že konec aprila, živali pa da so bile oskrbljene ter da se njihovo zdravstveno stanje izboljšuje.

Društvo za zaščito konj je na družbenem omrežju Facebook objavilo pretresljive fotografije sestradanih konj v Prestranku. Gre za 15 kobil in 2 žrebička, ki so v grozljivem stanju. Kot so zapisali, so kobile tako sestradane, da jim žrebeta poginjajo od lakote.

“Primer rešujeta menda kar dve inšpektorici, tako na tiho bi rekla, z nekimi ureditvenimi odločbami, z nekim postopkom, za katerega sploh ne moreš izvedeti, kaj se dogaja, nekega konkretnega rezultata pa ni,” so zapisali. Dodali so, da naj bi inšpekcija lastnika prisilila le v to, da je nabavil nekaj malega krme.

V društvu so direktorja inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branka Podpečana, generalnega direktorja uprave za varno hrano Matjaža Gučka, kmetijsko ministrico Ireno Šinko in vodjo Nacionalnega centra za dobrobit živali na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani Ožbalta Podpečana vprašali, do kdaj bodo živali umirale tako krute smrti.

“Dovolj imam vaše kadrovske podhranjenosti, vašega dolgovlačenja in razlaganja, da je takšnih primerov samo pet na leto. Šele začetek maja je, pa je že več kot pet takšnih primerov,” so še zapisali v društvu ter pristojne pozvali, naj povečajo vpisna mesta na veterinarski fakulteti ter znižajo vpisne kriterije. Tako naj bi namreč dobili večje število veterinarjev letno, ki jih potrebujemo tudi skladno z novim zakonom o zaščiti živali. Zakon namreč uvaja specializirane inšpekcije za zaščito živali, ki naj bi opravljale preglede in izvajale ukrepe po Sloveniji.

Od uvedbe postopka se zdravstveno stanje živali izboljšuje

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam medtem pojasnili, da je inšpekcijska služba prijavo glede zanemarjanja konj na območju Prestranka prejela 20. aprila. “Inšpekcijski postopek je bil uveden takoj po prijavi, pregled gospodarstva pa v manj kot 24 ur od prejema obvestila,” so nam pojasnili in dodali, da so bili od 15 konj trije v slabem rejnem stanju. Ugotovitve uradnega nadzora pa da so pokazale zanemarjanje in pomanjkljivo oskrbo živali.

Dodali so, da inšpekcijski postopek vedno vodi eden inšpektor, zaradi obsega dela pri določenih postopkih pa da je lahko včasih prisotnih več inšpektorjev, ki pomagajo izvesti vse potrebno v postopku. “Odrejeni so bili ukrepi za zavarovanje zdravja in življenja živali, vse živali so bile oskrbljene s strani veterinarja in so pod stalnim veterinarskim nadzorom in nadzorom inšpekcije,” so še pojasnili in poudarili, da upravno-inšpekcijski postopek sicer še vedno poteka.

“V tem času ni prišlo do pogina nobene živali, zdravstveno in rejno stanje živali se je od začetka postopka izboljšalo,” so nam še pojasnili na UVHVVR. Zavetišče za rejne živali, v katero naj bi se skladno z na novo vloženo novelo zakona o živalih premestile odvzete živali, pa da je še v fazi vzpostavitve.

Kaj je za žival dobrobit?

Dr. Ožbalt Podpečan, vodja nacionalnega centra za dobrobit živali, pa je za N1 pojasnil, da z Društvom za zaščito konj ni bil v stiku. Slike, ki smo jih objavili ter si jih je ogledal na naši spletni strani, pa da jasno kažejo na zanemarjenje konj in mučenje živali. “Pričakujem ustrezno ukrepanje veterinarske inšpekcije, saj je to v njihovi pristojnosti, ter sprejetje odločitve v skladu s strokovnimi standardi,” je pojasnil.

Poudaril je, da živali sicer ni videl v gibanju in da bi si jih moral ogledati na licu mesta, a da se zaradi mišične atrofije, ki je razvidna s fotografij,  poraja vprašanje, ali so živali sploh zmožne vstati. “Živali na fotografijah so v zelo, zelo slabem stanju. Nimajo nobene mišične mase,” je dodal in pojasnil, da se mora lastniku živali seveda odvzeti.

V takšnih primerih pa se mora tudi presoditi, ali je prevoz živali sploh možen, nam je še pojasnil. Če bi prevoz kobilam in žrebičkom predstavljal prevelike muke, bi bila namreč smiselna odločitev evtanazija. V tako hudih primerih zanemarjanja se mora torej ugotoviti, ali bi bilo ob prevozu trpljenje preveliko, nato se morajo pristojni odločiti, kaj je za živali v danem trenutku dobrobit. “Če so živali v tako slabem stanju, da so že v končni, terminalni fazi, je najbolj smiselna odločitev evtanazija iz usmiljenja,” nam je še pojasnil Podpečan.

Ožbalt Podpečan
Dr. Ožbalt Podpečan, vodja nacionalnega centra za dobrobit živali. (Foto: gon Parteli/N1)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje