Pozdrav ministrice in župana: tovariški objem ali nepremišljeno dejanje?

Slovenija 09. Maj 202318:52 37 komentarjev
Dominika Švarc Pipan, Zoran Janković
Borut Živulović/Bobo

Objem ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pri spomeniku padlim borcem za osvoboditev Ljubljane na Orlah je sprožil burne odzive na družbenih omrežjih. Gre za tovariški objem, odgovarja ministrica. Analitik Andraž Zorko pa meni, da bi morala pravosodna ministrica zelo paziti na svojo nevtralnost in nepristranskost.

Včerajšnje spominske slovesnosti pri spomeniku padlim borcem za osvoboditev Ljubljane na Orlah se je poleg predsednika vlade Roberta Goloba in ljubljanskega župana Zorana Jankovića udeležila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan iz vrst SD. Dogajanje na spominski slovesnosti pa je kasneje zasenčila fotografija objema pravosodne ministrice Švarc Pipan in ljubljanskega župana Jankovića, ki je na družbenih omrežjih sprožila številne burne odzive.

Poraja se namreč vprašanje, ali je bil objem med pravosodno ministrico in ljubljanskim županom primeren, saj Jankovića bremeni več pravnomočnih obtožnic s področja korupcije, v javnosti pa je odmevala tudi tako imenovana afera farmacevtka.

Poslanec SDS Žan Mahnič je na Twitterju objavil fotografiji objema in zapisal: “Ko Dominika Švarc Pipan ne bo več ministrica, se bo zaposlila v podjetju Lekarna Ljubljana.” S tem je namignil na Jankovićevo afero farmacevtka, ko naj bi ljubljanski župan, kot izhaja iz javno objavljene kazenske ovadbe, pred leti farmacevtki v osebni stiski obljubil pomoč pri zaposlitvi v Lekarni Ljubljana, v zameno pa pričakoval spolne usluge.

Na Mahničev zapis se je ostro odzvala pravosodna ministrica Švarc Pipan, ki je od poslanca SDS zahtevala, da se za svoje besede, “katerih ponižujoči in žaljivi namen je očiten”, opraviči.

Fotografijo objema je komentiral tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, ki je zapisal, da se vlada na tak način “odločno spopada s korupcijo v Ljubljani”.

Zapisa Janše in Mahniča sta na Twitterju sprožila plaz komentarjev uporabnikov tega družbenega omrežja, ki so bili ostri in kritični do poteze ministrice. Nekateri komentatorji so se spraševali tudi, kakšen zgled nepristranskosti s svojim dejanjem daje pravosodna ministrica, medtem ko proti Jankoviću še vedno tečejo sodni postopki.

Politični analitik Andraž Zorko, ustanovitelj in partner v družbi Valicon, meni, da bi morala pravosodna ministrica kot varuhinja pravosodne oblasti pri takšnih stvareh zelo paziti na svojo nevtralnost in nepristranskost. “Zagotovo ni primerno, da se objemaš z nekom, ki je v več sodnih postopkih,” je za N1 dogajanje na Orlah komentiral Zorko.

Švarc Pipan: Objemi na sliki so tovariški, še mnogo takšnih objemov bo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je odzvala z daljšim zapisom na družbenem omrežju Facebook. Sprašuje se, zakaj se problematizirata spontani objem in čestitka ljubljanskemu županu Jankoviću ob obeležitvi spomina na krvave boje na Orlah, v katerih so mnogi dali življenja za svobodno Ljubljano in Slovenijo. Zapisala je, da ga problematizirajo predvsem tisti, ki jih na slovesnost ni bilo, njihova odsotnost pa “kriči glasneje od njihovih preusmerjanj pozornosti k problematičnim objemom”.

“Ker gre za objem ženske, ga mimogrede uporabijo še za opolzka namigovanja in žalitve. Ker gre za objem ministrice za pravosodje (in predsednika vlade), ustvarjajo iz njega teorije zarote. Ker ne verjamejo v pravno državo. Ker ne verjamejo v sposobnost ločiti čustvenosti spominske obeležitve in praznovanja svobode od profesionalne integritete in spoštovanja mej v delovnem okolju. Ker tega sami niso spodobni,” je na Facebooku zapisala Švarc Pipan.

Ob tem je še dodala, da številnih drugih stiskov rok in objemov na včerajšnji spominski slovesnosti niso izpostavili, ker sta jim ideologija in populizem preživetveni politični orodji in kot taki jim preprečujeta razumevanje tega dela slovenske zgodovine.

“Objemi na sliki so tovariški. Izraz hvaležnosti, da lahko na Orlah in drugih krajih ponosno, spontano in hvaležno izrazimo svojo čustvenost ob zavedanju, kaj in koliko pomenita svoboda in mir. Izraz sreče, da smo lahko tukaj, govorimo svoj jezik in razvijamo svojo kulturo, ker so drugi za nas dali svoja življenja. Simbolni objemi v imenu vseh in za vse, ki se tega zavedamo. Še mnogo takšnih objemov bo,” je svoj zapis zaključila ministrica za pravosodje.

Janši pred volitvami ni želela stisniti roke

Pred lanskimi državnozborskimi volitvami je na slovenskem političnem parketu močno odmevala poteza Dominike Švarc Pipan, ki je pred stojnico stranke SD v Ivančni Gorici zavrnila rokovanje s takratnim premierjem Janezom Janšo.

Janša je nato na Twitterju objavil posnetek, na katerem je mogoče videti, da se je rokoval z nekaterimi opozicijskimi poslanci, roke Dominike Švarc Pipan, ki je bila takrat tudi še podpredsednica stranke SD, pa so ostale v žepih. “Dominika ne pozna bontona,” je k posnetku pripisal prvak SDS.

“Predsednik vlade je užaljen, ker mu v soboto v Ivančni Gorici nisem stisnila ponujene roke. Prvič v življenju sem stisk roke odklonila. Nad bontonom so tudi druge vrednote, tiste, ki jih vi uničujete z vsakim vdihom in izdihom,” je takrat v odzivu zapisala Švarc Pipan. Ob tem je dodala, da ponujena roka Janeza Janše ni bila ponujena iskreno in tudi ni bila izraz želje po sodelovanju. Poudarila je, da z nekom, ki vedno znova prestopa meje spodobnega, ni možno sodelovanje in si ne zasluži njenega spoštovanja.

Zorko: Povsem odveč, morda celo malce nepremišljeno

Na dogodek izpred dobrega leta dni se je spomnil tudi analitik Zorko. Ko Švarc Pipan še ni bila ministrica za pravosodje, je po njegovih besedah dosledno vztrajala pri svoji drži in se ni hotela rokovati s takratnim predsednikom vlade Janšo. “Verjetno zaradi zelo podobnih razlogov, ki bremenijo tudi župana Jankovića,” je dejal Zorko. “Ne bi pričakoval, da se potem kot pravosodna ministrica objema z županom, ki je v vseh teh postopkih. Z vidika njenega ugleda v javnosti se mi zdi to njeno dejanje povsem odveč, morda celo malce nepremišljeno,” nam je še povedal.

KPK: Funkcionarji morajo ravnati profesionalno, odgovorno, transparentno in v javno korist

Za odziv na omenjeni dogodek smo se obrnili tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je zapisala, da mora vsak funkcionar – z vidika zakona o integriteti in preprečevanju korupcije – ne glede na politično pripadnost ali simpatiziranje z določeno politično opcijo, pri opravljanju funkcije in javnem nastopanju ves čas opravljanja funkcije ravnati profesionalno, odgovorno, transparentno in v javno korist.

“Na to pa ne smejo vplivati medsebojni odnosi med funkcionarji, ki se lahko kažejo na različne načine, kot v primeru postopanja ministrice za pravosodje in ljubljanskega župana na uradnem dogodku,” so zapisali v KPK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje