Dnevi daljši in bolj sončni. Ali se že bliža pomlad?

Slovenija 03. Feb 202310:48 0 komentarjev
zvonček
PROFIMEDIA

Po napovedi Agencije RS za okolje bo naslednji teden celo nekoliko prehladen v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. Nato bo sledilo obdobje otoplitve. Čeprav so vremenske napovedi za toliko dni vnaprej nezanesljive, vse kaže, da bi se lahko od prave (mrzle) zime poslovili že konec naslednjega tedna. "Ne bo ravno zgodnja pomlad, se bodo pa kazali njeni indici," za N1 pojasnjuje meteorolog Brane Gregorčič.

Tudi naslednji teden bo prav zimski, čeprav snega ni pričakovati. Jutranje temperature se bodo večinoma gibale med–5 in –10, dnevne temperature po nižinah pa med 0 in 5 stopinj Celzija. “Letošnje zimske počitnice sovpadajo z res najbolj zimskim vremenom. In če so bile temperature v tem tednu precej običajne za ta letni čas, se bodo te v prihodnjem tednu spustile za kakšno stopinjo pod povprečjem,” za N1 pojasnjuje meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Čeprav so vremenske napovedi za več kot deset dni nezanesljive, trenutno vse kaže, da bi lahko po koncu naslednjega tedna sledilo obdobje, ko bo mraz začel popuščati. “Ne bo ravno zgodnja pomlad, se bodo pa kazali njeni indici,” pojasnjuje sogovornik in dodaja, da bi bilo v resnici dobro, če bi bilo hladno obdobje še nekaj dni daljše, da miruje vegetacija.

“Če bi se toplota s prve polovice januarja nadaljevala, bi lahko imeli spomladi spet hude probleme s pozebo. S tega stališča je hladno obdobje dobrodošlo,” ocenjuje Gregorčič, ki ob tem opozarja, da je o dejanski intenziteti otoplitve, ki naj bi sledila v drugi polovici februarja, za zdaj še preuranjeno govoriti.

Sicer pa nas bo tudi v naslednjem tednu vreme, kljub nizkim temperaturam, razveseljevalo s soncem.

Preberite še: Prizori z drugega planeta? Ne, to je zima v Sloveniji (FOTO)

Jutri ne bo primeren dan za smučanje

V soboto bo pihal severni veter, ki bo najmočnejši predvsem v severni polovici Slovenije – na območjih Gorenjske, Koroške, Štajerske in Prekmurja. Sunki vetra bodo lahko po nižinah dosegali hitrost čez 70 kilometrov na uro, v gorah pa tudi več kot 100 kilometrov na uro, zato so na Arsu izdali opozorilo.

“Jutri ne bo primeren dan za smučanje na višjeležečih smučiščih, saj bo res ekstremno vetrovno, kar lahko moti obratovanje žičnic. Nizkoležeča smučišča bodo manj prizadeta, medtem ko imajo lahko višjeležeča, kot so Krvavec, Kanin in del Rogle, težave. Čez dan bo vreme razmeroma sončno, nekaj oblakov bo prekrilo le hriboviti svet. Že v nedeljo se bo vreme umirilo. Čez dan bo deloma jasno,” še pojasnjuje Gregorčič.

Krvavec
RTC Krvavec

Na območju Zelenice se sprožajo snežni plazovi

Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi opozarja na nevarnost proženja snežnih plazov na prisojnih pobočjih v visokogorju in sredogorju. Zaradi nevarnosti plazu obiskovalce prosijo, naj se do nadaljnjega izognejo hoji po servisni cesti, ki vodi do Doma na Zelenici, in naj se na tem območju tudi ne zadržujejo v gozdu. Kot so sporočili, se je v četrtek okoli poldneva pod Spodnjim plotom nad servisno cesto proti Domu na Zelenici že delno sprožil talni snežni plaz. Na pobočju so še vidne razpoke, zato predvidevajo, da se bo nov talni plaz spontano sprožil danes ali v soboto. Izredno nestabilna snežna odeja je tudi višje na pobočju, kjer so prav tako vidne razpoke.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad gozdno mejo je sicer tretje stopnje, kar pomeni, da je precejšnja, pod gozdno mejo pa je nevarnost druge stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Kot izhaja iz današnjega plazovnega biltena za območje tržiške občine, je snežna odeja v visokogorju na osojnih straneh še vedno rahla. Zaradi nizkih temperatur in nizke zračne vlage se sneg zelo počasi preobraža. V ozkih grapah na osojnih straneh nad 1.700 metri nadmorske višine je še vedno veliko napihanega snega.

Kot kaže napoved za prihodnje dni, bodo v visokogorju na osojnih straneh snežne in plazovne razmere ostale skoraj nespremenjene. Severni veter bo ponovno prenašal suh sneg in gradil območja s plazovnimi problemi. V snežni odeji so šibke plasti in na delih z napihanim snegom lahko obiskovalci z dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožijo snežni plaz.

Na prisojnih straneh se je zaradi sončnega obsevanja snežna odeja ojužila in obtežila. S strmih pobočij s travnato podlago so se v preteklih dveh dneh spontano prožili talni plazovi in tako bo še naprej. Hoja pod takimi pobočji bo že danes in predvsem v soboto, ko bodo temperature nekoliko višje, nevarna, opozarjajo na Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi.

V sredogorju se je snežna odeja zaradi nihanja temperatur s toplimi dnevi in mrzlimi nočmi hitreje preobražala ter sesedala in tako bo tudi v prihodnjih dneh. Na osojnih legah je snežna odeja večinoma stabilna. Na določenih prisojnih pobočjih s travnato podlago in dovolj velikim naklonom pa se bodo tudi v sredogorju danes in v nedeljo pojavljali talni plazovi. “Bodite pazljivi in se izogibajte hoji pod takimi pobočji,” pozivajo na zavodu.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!