DNS opozarja vodstvo RTV: pred imenovanjem bi morali pridobiti mnenje uredništva

Slovenija 26. Sep 202313:00 1 komentar
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

V Društvu novinarjev Slovenije novo upravo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija (TVS) Andraža Pöschla opozarjajo, da bi pred imenovanjem Polone Fijavž za vršilko dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija morala pridobiti mnenje uredništva.

“V društvu smo na kršenje določil zakona opozarjali že pri imenovanju prejšnje odgovorne urednice Jadranke Rebernik, ki je nedavno odstopila, saj je ta dobila negativno mnenje uredništva, takratno vodstvo pa v nadaljevanju postopka imenovanja ni izpeljalo v skladu z zakonom o RTVS,” opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

V neskladju z medijsko zakonodajo je bilo tudi njeno imenovanje za vršilko dolžnosti, saj vodstvo predhodno ni pridobilo mnenja uredništva, so jasni.

Kot pojasnjujejo, se pristojnosti vršilca dolžnosti odgovornega urednika ne razlikujejo od pristojnosti urednika s polnim mandatom, kar je povedalo tudi kulturno ministrstvo.

“Izrekanje uredništva je potrebno in nujno tudi pred imenovanji vršilcev dolžnosti, saj odgovornosti in naloge, ki jih odgovornemu uredniku nalaga zakon, namreč lahko po našem mnenju prevzame in opravlja le oseba, ki izpolnjuje vse pogoje, določene za imenovanje odgovornega urednika, in ki je bila imenovana po postopku, kot ga določa zakon. V tem postopku pa mora izdajatelj pridobiti predhodno mnenje uredništva,” so zapisali v DNS. 

DNS upravo in pristojnega direktorja poziva, naj ne glede na to, da bi mnenje uredništva morala pridobiti pred imenovanjem, izrekanje opravita naknadno.

“Bistvo instituta uredniške avtonomije, kar je izrekanje uredništva, je namreč v tem, da izdajatelj preveri, ali kandidat za odgovornega urednika uživa podporo uredništva. Od uprave RTV Slovenija ob tem pričakujemo, da bo v naknadnem postopku ugotovljeno mnenje uredništva spoštovano,” so sklenili.

Spomnimo, da se v zadnjih dneh na javni radioteleviziji dogajajo nekatere kadrovske menjave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje