Tonin: Tako grobega posega politike v medije in javno RTV še nismo doživeli

Slovenija 26. Sep 202312:03 13 komentarjev
Matej Tonin
N1 / Denis Sadiković

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je na družbenem omrežju X izrazil nasprotovanje trenutnim kadrovskim potezam vodstva informativnega programa Televizije Slovenija. Po odstopu Jadranke Rebernik z mesta odgovorne urednice je nova v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž z zaslonov umaknila nekatere voditelje informativnih oddaj. "Ko politika začne nastavljati 'naše' novinarje namesto profesionalnih in objektivnih, je to začetek konca demokracije," je poteze vodstva TVS komentiral prvak NSi.

Potem ko je minuli torek z mesta odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija odstopila Jadranka Rebernik, je nova v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž, sicer nekdanja dopisnica TVS iz Berlina, začela kadrovanje v informativnem programu.

Najprej sta se od vodenje oddaje Arena, ki je na sporedu ob ponedeljkih zvečer, poslovila voditelja Igor Pirkovič in Vida Petrovčič. Oddaja sicer ostaja na programu, vendar v prenovljeni in osveženi obliki Arena, pogled naprej. Njen fokus bo predvsem na obnovi Slovenije po uničujočih poplavah v začetku avgusta.

Nato se je od vodenja informativne oddaje Odmevi moral posloviti Luka Svetina, Valentina Plaskan in Nejc Krevs pa od vodenja osrednje večerne informativne oddaje Dnevnik.

Poteze novega vodstva RTVS so na družbenih omrežjih požele mešane odzive, na družbenem omrežju X pa se je oglasil tudi predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Zapisal je, da tako grobega posega politike v medije in javno RTV v zgodovini Slovenije še nismo doživeli.

“Ne menja se zgolj vodstvo RTV ali programska shema, kot se je zgodilo že kdaj v preteklosti. Tokrat se poleg vsega tega menjajo tudi vsi, ki so napredovali v obdobju vlade, ki ni bila ‘naša’. Njihova strokovnost, profesionalnost in dosežki ne štejejo,” je zapisal prvak NSi. Dodal je, da se s takšnimi kadrovskimi potezami ustvarja “nevaren precedens”, da si bo lahko vsaka vlada v prihodnosti lahko nastavila svoje ljudi oziroma novinarje in nato obračunala s preostalimi, ki jih je nastavila ta vlada.

Poudaril je, da je poslanstvo javnega zavoda profesionalno poročanje in uravnoteženo predstavljanje različnih mnenj, ne pa skrb za ideološko pravovernost.

“Ko politika začne nastavljati ‘naše’ sodnike namesto poštenih in strokovnih, je konec pravne države. Ko politika začne nastavljati ‘naše’ novinarje namesto profesionalnih in objektivnih, je to začetek konca demokracije,” je še zapisal Matej Tonin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje