Dovoljenje za Tomislava Klokočovnika: kaj bo storil Robert Golob?

Slovenija 25. Avg 202305:31 10 komentarjev
Tomislav Klokočovnik
Srdjan Živulović/BOBO

Podjetje priznanega srčnega kirurga Tomislava Klokočovnika še vedno ni dobilo ustreznega dovoljenja ministrstva za zdravje za operacije v celjski bolnišnici. Klokočovnik trdi, da je po njegovih informacijah dovoljenje pripravljeno, a čaka na podpis premierja Roberta Goloba ali koga drugega na ministrstvu za zdravje. K hitri odločitvi poziva tudi direktor bolnišnice Celje, vendar so na ministrstvu za zdravje z informacijami zelo skopi, kar še zapleta zgodbo, ki je bila že prej zelo nejasna.

Kardio Klokočovnik, ki je v lasti srčnega kirurga Tomislava Klokočovnika (na fotografiji zgoraj), še vedno nima ustreznega dovoljenja za operacije, ki jih je opravljal v celjski bolnišnici. Kako se je to zgodilo in kako se bo razpletlo, pa je še bolj nejasno kot pred tremi tedni, ko je javnost prvič izvedela za to.

Klokočovnik bi potreboval dovoljenje za opravljanje bolnišnične dejavnosti, saj je opravljal operacije na odprtem srcu. Lani pa je dobil samo dovoljenje za izvajanje zunajbolnišnične dejavnosti, torej posegov, ki se praviloma opravijo brez sprejema v bolnišnico.

Kljub temu je Klokočovnik v Celju opravljal bolnišnično dejavnost. Skupno je naredil 28 operacij.

Njegov odvetnik Aleksij Mužina pravi, da se je ves čas zavedal neustreznosti dovoljenja, a je ministrstvo za zdravje vse od januarja do 7. julija neuspešno prepričeval, da ga je treba spremeniti. Do takrat je ministrstvo po odvetnikovih besedah vztrajalo, da je dovoljenje ustrezno. Naključno ali ne, ministrstvo naj bi se torej premislilo prav na dan, ko je Danijel Bešič Loredan na predlog premierja Roberta Goloba podpisal, da odstopa z mesta ministra za zdravje.

Klokočovnik se je za delo v Celju sicer dogovoril prav na predlog Bešiča Loredana. Pred tem se je za sodelovanje dogovarjal z novomeško bolnišnico.

Vprašanje, zakaj je ministrstvo lani izdalo dovoljenje za zunajbolnišnično dejavnost, je eno od dveh pomembnih vprašanj, ki že dlje časa ostajata neodgovorjeni. Podjetje je, kot trdi Mužina, v vlogi namreč jasno povedalo, da bo opravljalo operacije na odprtem srcu.

Drugo vprašanje je, zakaj je Klokočovnik začel operirati, čeprav je vedel, da dovoljenje ni pravo. Mužina trdi, da so mu z ministrstva vse do julija odgovarjali, da je dovoljenje ustrezno. Zato je bil, kot pravi, na neki način vesel, ko je zavod za zdravstveno zavarovanje zaradi neustreznosti dovoljenja zavrnil plačilo za Klokočovnikovo delo v Celju.

Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

“Ne vemo, zakaj čakamo”

Trenutno Klokočovnik v Celju ne dela in čaka na odločitev ministrstva o prošnji, da bi ustrezno dovoljenje vendarle dobil.

“Z ministrstva so mi sporočili, da je dovoljenje pripravljeno, a čaka na podpis,” pravi Klokočovnik.

“Tako ustno kot pisno so nam zagotovili, da ni ovir za izdajo dovoljenja,” poudarja odvetnik Mužina, “ne vem, zakaj čakamo.”

Kdo naj bi bil tisti, ki bi dovoljenje v imenu ministrstva podpisal, Klokočovnik in Mužina ne vesta. Funkcijo ministra za zdravje zdaj sicer opravlja premier Golob.

Z ministrstva so nam odgovorili samo, da je vloga za izdajo dovoljenja za opravljanje bolnišnične dejavnosti še v fazi preučevanja. Po neuradnih informacijah je odprtih več možnosti. Odločitve, ali bodo Klokočovniku dovoljenje dali, naj še ne bi sprejeli. Poleg tega še ni znano, ali bo odločitev, kakršnakoli že bo, podpisal Golob ali novi minister, ko bo imenovan.

Kovačič: Treba je pohiteti

Direktor bolnišnice Celje Dragan Kovačič (na fotografiji spodaj) poudarja, da gre pri urejanju papirjev za stvar Kardia Klokočovnik in ne celjske bolnišnice. Poziva pa, da se zadeva reši čim prej.

“Tisti, ki poznamo podatke o smrtnosti, vemo, da je treba postopati hitro,” pravi.

O tem se je pogovarjal z Metko Paragi, ki je zaposlena v kabinetu predsednika vlade. “Seznanjen sem bil s pomisleki glede dovoljenja,” pravi, “vsi se strinjamo, da rešitev ne more biti nezakonita. Izražena pa je bila tudi podpora, da se dejavnost nadaljuje.”

S strokovnega vidika obstaja samo ena možnost, pravi. “Ne predstavljam si, da bi ustavili dejavnost, ki je do zdaj rešila 28 življenj,” pojasnjuje.

Metka Paragi pa pravi, da se je s Kovačičem pogovorila, ker je premierjev kabinet prejel Mužinovo pismo in pismi društva operiranih na srcu ter društva za zdravje naroda.

Po opravljenih razgovorih s Kovačičem in drugimi ter “širšem pregledu na situacijo” pa je ocenila, da gre za zadevo v pristojnosti ministrstva za zdravje, je pojasnila.

Novinarska konferenca SB Celje po napadu

N1

Ministrstvo pismo društva poslalo zbornici

Zaradi novinarskih vprašanj se je z zadevo začel ukvarjati zdravstveni inšpektorat, zaradi pisma društva operiranih na srcu pa tudi zdravniška zbornica.

Društvo je ministrstvu in inšpektoratu poslalo več vprašanj, je povedal predsednik Društva Bojan Petek. Vprašanja se nanašajo na administrativne zadeve oziroma na pravno-formalne pogoje za delo Kardia Klokočovnik v Celju.

Ministrstvo je nato pismo posredovalo zdravniški zbornici, ki strokovno nadzira zdravniško delo. “Ker zapis ne vsebuje konkretnih primerov ali navedb, ki bi jih bilo mogoč preveriti ali obravnavati, bomo zaprosili avtorja za manjkajoče podatke,” pravijo na zbornici, ki jo vodi Bojana Beović.

Neuradno se pojavljajo dvomi o motivih društva, saj je, tako kot tudi društvo za zdravje naroda, povezano s podjetjem Medicor. To podjetje, ki ga vodi kardiologinja Metka Zorc, pa je bilo do junija edini zasebnik, ki je v Sloveniji izvajal operacije na srcu.

Petek, ki je tudi nadzornik Medicorja, takšne pomisleke zavrača. “Kardia Klokočovnik ne vidimo kot konkurenco,” pravi, “Medicor ima za sabo 20 let uspešnih operacij in transparentnega delovanja, česar za sodelovanje med Kardiom Klokočovnik in bolnišnico Celje ne moremo reči.”

V UKC Maribor reševali pacienta, pri katerih se je zapletlo

Medtem pa so v javnost prišle informacije o zapletih pri pacientih, ki jih je operiral Klokočovnik v Celju.

Resno se je zapletlo pri dveh pacientih, so potrdili v mariborskem kliničnem centru (UKC Maribor), kjer so zanju poskrbeli. Eden od obeh pacientov je bil v UKC Maribor sprejet dvakrat.

“Šlo je za resne zaplete, ki pa so po tovrstnih operacijah možni. Noben bolnik ni umrl, eden je že bil premeščen nazaj v Splošno bolnišnico Celje,” so pojasnili na kardiokirurškem oddelku UKC Maribor, ki ga vodi Miha Antonič, nekdanji Klokočovnikov sodelavec v ljubljanskem kliničnem centru.

splošna bolnišnica Celje
BOBO

Kovačič: Tudi mi rešujemo paciente, ki so bili operirani drugod

Klokočovnik trdi, da so pri obeh pacientih zapleti nastali, potem ko sta bila po operacijah odpuščena iz bolnišnice. “Pri pacientki se je vnela rana, pacient pa je jemal preveč zdravil,” pojasni.

Zaposlenim v mariborskem kliničnem centru se zahvaljuje, da so reševali zaplete. “Mi nismo mogli, ker smo bili na dopustu,” trdi.

“Moral bi plačevati 10 ljudi, da sedijo v bolnišnici, če se komu doma kaj vname,” še pripomni, a hkrati zagotovi, da bo naslednje leto poskrbel za to.

Kovačič poudarja, da pogostost zapletov pri operacijah Kardia Klokočovnik ne odstopa od podatkov iz drugih slovenskih in tujih centrov, ki izvajajo takšne operacije.

Na pomisleke, da celjska bolnišnica na dejavnost morda še ni pripravljena, če je treba zaplete reševati v mariborskem kliničnem centru, pa odgovarja, da tudi v Celju rešujejo zaplete pri pacientih, ki so bili operirani v drugih ustanovah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje