Nepremičnine: najizraziteje je upadla prodaja rabljenih stanovanj v Ljubljani

Gospodarstvo 24. Mar 202311:24 7 komentarjev
Stanovanja
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Napovedi nepremičninskih agentov, da se bo slovenski trg nepremičnin začel umirjati, se uresničujejo. Lani je bilo namreč prodanih za desetino manj stanovanjskih nepremičnin kot leta 2021, ugotavlja statistični urad. Upad prodaje je bil najizrazitejši v Ljubljani, vseeno pa so se cene stanovanjskih nepremičnin podražile za 11,3 odstotka.

“Lani so se cene stanovanjskih nepremičnin v letni primerjavi zvišale za 11,3 odstotka. Gre za drugo največjo podražitev v zadnjih letih,” poroča statistični urad (Surs). Rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila največja po letu 2021, ko so državni statistiki zaznali največje zvišanje cen v zadnjih nekaj letih, ki je znašalo 15,8 odstotka.

Zvišanje cen je bilo najizrazitejše pri rabljenih stanovanjih, ki so se podražila za dvanajst odstotkov, sledile so jim rabljene družinske hiše, katerih cena se je zvišala za 11,9 odstotka. Nova stanovanja so se v lanskem letu podražila za 5,7 odstotka, medtem ko so nove družinske hiše pridobile 2,4 odstotka vrednosti.

Zadnje četrtletje največja podražitev v Mariboru, v Ljubljani stagnacija

Na četrtletni ravni so se cene rabljenih stanovanj zvišale za 1,9 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 0,2. Skupaj so se v tem obdobju cene dvignile za 1,3 odstotka.

“Rabljena stanovanja so se v tej primerjavi najizraziteje podražila v Mariboru, za 2,7 odstotka, sledile so podražitve v preostali Sloveniji, za 2,5 odstotka. Po drugi strani so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani po dveh letih rasti ostale nespremenjene,” navaja Surs.

Cene novih družinskih hiš so se na četrtletni ravni znižale za 16 odstotkov, medtem ko so se cene novih stanovanj zvišale za 1,1 odstotka. Skupno sta se oba segmenta pocenila za 2,3 odstotka.

Maribor
Rabljena stanovanja so se v zadnjem četrtletju najizraziteje podražila v Mariboru, cene pa so po dveh letih rasti ostale nespremenjene v Ljubljani. Foto: PROFIMEDIA

Obseg prodaje se manjša

Čeprav so cene prejšnje leto še naprej rastle, pa se je prodaja stanovanjskih nepremičnin že zmanjšala za desetino, v primerjavi z letom 2021. Na Sursu poročajo, da je skupna vrednost vseh prodajnih stanovanjskih nepremičnin lani znašala okoli 1,6 milijarde evrov, kar je podobna vrednost kot leta 2021, medtem ko je bilo lani prodanih 12.509 stanovanjskih nepremičnin oziroma desetina manj kot leto prej.

Da slovenski trg nepremičnin stagnira, hkrati pa se kažejo tudi prvi znaki padca cen nepremičnin, smo na N1 že poročali. Direktor nepremičninske družbe Metropola In Zoran Madon je februarja pojasnil, da je Ljubljana po številu transakcij ocenjena na 25-odstoten padec, trg nepremičnin pa se ohlaja tudi v štajerski prestolnici. Višje obrestne mere so namreč sklestile kreditni potencial Slovencev, kar se kaže ravno na manjšem številu opravljenih transakcij in skromnejšem povpraševanju.

Surs prav tako poroča o skupni vrednosti vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v zadnjem lanskem četrtletju, ki je znašala 361 milijonov evrov. To je bilo za približno šest odstotkov manj kot četrtletje prej in za petino manj kot v zadnjem četrtletju 2021. “Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin je znašalo 2.717. To je bilo za približno desetino manj kot četrtletje prej (3.001) in približno četrtino manj kot v istem četrtletju 2021 (3.578),” pojasnjujejo na statističnem uradu.

Število prodanih rabljenih stanovanjskih nepremičnin zdaj upada že četrto četrtletje zapored. Prodanih je bilo 2.656 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 345 milijonov evrov, dodajajo. “Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 61 s skupno vrednostjo prodaje okrog 16 milijonov evrov. To je bilo za okoli 60 odstotkov več kot četrtletje prej (10 milijonov evrov) in za tretjino manj kot pred enim letom (24 milijonov evrov),” še navaja Surs.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje